Szacuny
3
Napisanych postów
122
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1668
ja polecam cos takiego:
piers z kurczaka
mąka
czosnek granulowany
przyprawa grilowa pikantna
olej
woda
kostka rosolowe (warzywne lub drobiowe ew. grzybowe)
sól i pieprz
ryz
Zaczynamy
Pierwsza rzecza jaka trzeba zrobic to dokladnie umyć pierś z kurczaka
Faza druga
Pierś tniemy w kostkeczkę o wielkosci 2cm x 2cm x 2cm lub w paseczki o grubosci ok 1,5 cm .
Pociętą pierś umieszczamy w miseczce
Czosnek
Teraz posypujemy czosnkiem granulowanym i przyprawa grilowa lub cary-kto co lubi naszą pociętą pierś z kurczaka i wcieramy w nia czosneczek... Nie musi być go bradzo dużo...
Mąka
Teraz każdy kawałek pociętej pierśi z czosneczkiem obtaczamy w malej ilosci mąki.
Smażenie
Do głębokiej patelni wlewamy odrobinę oleju (wg mnie około 1 łyżek stołowa). Nalewamy wody do czajnika i podpalamy palniki pod patelnia i czajnikiem (chyba że ktos ma czajnik elektryczny to wtedy klika psztyczek elektryczek w czajniku )
Na rozgrzany olej wrzucamy naszą pociętą pierś z kurczaka i podsmażamy z każdej strony. Gdy kurczak zacznie przybierać lekko brązowe kolory należy zalać go GORĄCĄ wodą z czajnika tak by woda przykryła go ponad 1-2 cm...
Faza ostateczna
Wstawiamy osoloną wodę na ryz
Ponieważ po dolaniu wody na patelnie jest ona juz wrząca, mozemy wrzucic kostke rosołowa... I dokładnie wymieszać...
Jak tylko sosik zacznie robic się troszkę gęstszy trzeba go spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem...
Jak ryz sie zrobi wykładamy go na talerz i zalewamy sosikiem z kurczakiem.
pozdrawiam
Szacuny
4
Napisanych postów
457
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
2520
Ja kurczaka jadłem tak i był starsznie dobry: kurczak, kukurydza, groszek, marchewka, koperek, pietruszka, zioła prowansalskie, pieprz. Czasam jeszcze zalewałem sokiem pomidorowym. No i ryż obowiązkowo.