Oto kilka przepisów (z różnych witryn internetowych).
Pierś kurczaka z orzechami
Składniki główne:
2 piersi kurczaka (ok. 400g)
150 g orzechów włoskich (lub migdałów w płatkach)
3 łyżki łagodnego sosu sojowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wina ryżowego
olej sezamowy
oleju do głebokiego smażenia
Marynata:
1
łyżeczka soli
1 białko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego
Sposób przyrządzenia:
Mięso lekko spłaszczyć tłuczkiem i pokroić w 2,5-centymetrową kostkę. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso przez 20 minut.
Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
Olej ponownie podgrzać. Na głebokim oleju obsmażyć mięso na złoto, wyjąć z woka i osaczyć z tłuszczu.
W woku zostawić 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy.
Podawać natychmiast z ryżem.
Piersi kurczka w miodzie
4 piersi kurczaka
4 średnie cebule
3 średniej wielkości marchewki
1 duża cukinia bez pestek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
2 pomarańcze
4 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
szczypta soli i pieprzu
25 dag długoziarnistego ryżu
natka pietruszki
Sposób wykonania :
Cebulę, marchew i cukinię obrać i pokroić w centymetrowe plastry.
Sparzyć obie pomarańcze i cytrynę, na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, skórkę z drugiej pomarańczy pokroić w paseczki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 ºC.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą przyrumienić piersi z kurczaka (ok. 3 minuty).
Mięso wyjąć, a do naczynia włożyć cebulę, marchew i cukinię i przy średniej temperaturze podpiekać przez 10 minut.
Sok z obu pomarańczy i cytryny wymieszać ze startymi skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą i posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Między warzywa włożyć mięso kurczaka i zalać mieszaniną przypraw i miodem.
Zapiekać pod przykryciem około 50 minut.
Ryż ugotować na sypko.
Wyłożyć na półmisek mięso z warzywami, obłożyć dokoła ryżem.
Przybrać paseczkami skórki pomarańczowej i zielonej pietruszką.
Piersi kurczaka w warzywach
2 piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka groszku
puszka czerwonej fasoli
paryka konserwowa lub 3 ugotowane na pół twardo marchwie pokrojone w kostkę
imbir
tymianek
bazylia
pieprz lub chili
Sposób wykonania :
Warzywa razem połączyć i podgrzewać.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć.
Dodać do mieszanki warzywnej.
Na końcu dodać przyprawy: imbir, pieprz lub chili, tymianek, bazylię w proporcjach wg gustu.
Albo dodać inne przyprawy.
Podawać na ciepło, ostro lub łagodnie.
Wyśmienicie smakuje z ryżem albo tostami.
Smacznego
Pierś kurczaka w sosie winogronowym
4 filety z piersi kurczaka
6 szalotek lub 3 cebule
4 łyżki masła
mała kiść winogron
kieliszek białego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu drobiowego
4 gałązki świeżego tymianku
łyżeczka startej skórki z cytryny
1/3 szklanki śmietany
łyżka soku z cytryny
sól, biały pieprz
Sposób wykonania :
Cebulki obrać i posiekać.
Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Winogrona umyć, przepołowić, usunąć pestki.
Masło rozgrzać na dużej patelni, zeszklić cebulę.
Włożyć filety z kurczaka, smażyć około 5 minut z każdej strony.
Następnie wlać bulion oraz wino i dusić na małym ogniu 15 minut.
Mięso zdjąć z patelni.
Do sosu włożyć skórkę cytrynową i winogrona, gotować 4 minuty.
Tymianek posiekać, dodać do sosu ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Sos zagotować, przyprawić solą i pieprzem, polać nim mięso.
SMACZNEGO!!!
W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.