rozwiązując testy maturalne z bioli natrafiłem na pytanie :
Białka pokarmowe, z punktu widzenia ich wartość dla konsumenta, dziel się na trzy kategorie, wymienione w tabelce
Podaj kryteria, na podstawie których wyróżniono te kategorie białek i po 1 przykładzie źródeł białek kazdej kategorii/uzupełnij tabelę/.
no i mamy podane kategorie białek:
1.białka pełnowartościowe
2.białka częściowo niepełnowartościowe
3.białka niepełnowartosciowe
kryterium określające przynależność białek do danej grupy:
ad1. zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilosciach
ad2.zawierają niektóre niezbędne aminokwasy w zbyt małych ilościach
ad3. nie zawierają jednego lub kilku niezbędnych aminokwasów
no i teraz nurtuje mie jedna rzecz/ i dotyczy to pytania o źródło tych białek:
wiadomo że do ad 1. białka zwierzęce
ale co z następnymi ?
ad2. tu wstawiłbym liczne białka roślinne /fasola,soja/
ad3. a tu białka znajdujące się w otrębach,makaronie itd.
jednak w odpowiedziach odpowiedzi przedstawiają sie następująco :
ad1. białka zwierzęce
ad2. białka zbóź
ad3. liczne bialka roślinne
:/ dlaczego tak .. tel mi łaj?
z góry dzięki
Na początku treningów... zrób sobie badanie krwi i kału.. wtedy przekonasz sie czy trening masz we krwi czy w dupie...
_# SFD F!GHT CLUB #_