SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zoltka w jajkach

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 25167

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
jajka jesz... a co z reszta?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 560 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7720
surowych jajek nie ma co jesc bo ich bialko nie jest przyswaja ne przez organizm jak ugotowane na twardo

alter ego...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
przysfaja sie ale nie mozna ich jesc na surowo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 560 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7720
nie przyswaja sie

alter ego...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
mylisz sie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 560 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7720
byc moze ale zeby mnie o tym przekonac udowodnij mi to

alter ego...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
A niby czemu sie nie przyswoi? To tak jak z miesem surowym np tatar i co nie przyswiosz bialka. Oczywiscie jesli chodzi o surowe jaja to juz w gre wchodza aspekty zdrowotne chyba ze mamy pewne zrodlo ale przyswaja sie tak samo

misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
W surowym jajku występują antyenzymy, utrudniające trawienie białka - np. owomukoid i owoinhibitor, które są inhibitorami trypsyny (enzymu trawiącego białka w dwunastnicy). Istnienie ich jest związane z ochroną zarodka przed bakteriami a raczej przed ich enzymami. W gorącej wodzie te antyenzymy jak i inne, np. awidyna są niszczone.

Edit: Białko jaja się przyswoi, ale w mniejszym stopniu niż np. ugotowane na miękko.

Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-02-10 13:19:57

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
Charon madrze napisane ale jest gdzies napisane w jakim mniejszym stopniu sie to bialko przyswaja? czyli ile procent lub gram na 100g?

misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
jak wroce z egzaminu to cosik napisze
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Za dużo gazów :(

Następny temat

Jaka motywacja?

forma lato