...
Napisał(a)
surowych jajek nie ma co jesc bo ich bialko nie jest przyswaja ne przez organizm jak ugotowane na twardo
alter ego...
...
Napisał(a)
A niby czemu sie nie przyswoi? To tak jak z miesem surowym np tatar i co nie przyswiosz bialka. Oczywiscie jesli chodzi o surowe jaja to juz w gre wchodza aspekty zdrowotne chyba ze mamy pewne zrodlo ale przyswaja sie tak samo
misiek
...
Napisał(a)
W surowym jajku występują antyenzymy, utrudniające trawienie białka - np. owomukoid i owoinhibitor, które są inhibitorami trypsyny (enzymu trawiącego białka w dwunastnicy). Istnienie ich jest związane z ochroną zarodka przed bakteriami a raczej przed ich enzymami. W gorącej wodzie te antyenzymy jak i inne, np. awidyna są niszczone.
Edit: Białko jaja się przyswoi, ale w mniejszym stopniu niż np. ugotowane na miękko.
Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-02-10 13:19:57
Edit: Białko jaja się przyswoi, ale w mniejszym stopniu niż np. ugotowane na miękko.
Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-02-10 13:19:57
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Charon madrze napisane ale jest gdzies napisane w jakim mniejszym stopniu sie to bialko przyswaja? czyli ile procent lub gram na 100g?
misiek
Polecane artykuły