"#8 CZY TRENUJĄC SPORTY WALKI DA SIĘ BUDOWAĆ MASĘ?
U większości ludzi, którzy przyszli do klubu czy to Muay thai czy TKD i mają odpowiednio dużo treningów w tygodniu (mniej więcej od 3 x 1.5 - 2 h w górę) obserwuję spadki (rekordziści po 10-20 kg!). Chyba, że ktoś ma specyficzny ustrój i łatwo łapie masę (endomorficy). Niemniej budowanie masy jest trudne! Ogólnie style uderzane raczej bardziej wpływają niż chwytane - bo jest tam dużo, bardzo intensywnych aerobów!
W dłuższym horyzoncie czasowym utrzymanie masy (nadwagi) przy treningach SW jest nierealne (chyba, że stosując doping lub treningów SW jest mało i są rekreacyjne). Nawet stosując dietę i suplementację nie da się tego procesu zatrzymać! Im dłużej trenujesz - tym bardziej Twoja masa staje się "efektywna", znika nadwaga, pali się tłuszcz, niestety mięśnie nader często także stają się mniejsze!
W skrajnych wypadkach (np. 3 treningi dziennie x 2 h) masa ciała spadnie nawet poniżej naturalnego poziomu (np. przy 1.8 m, 65-70 kg) i mocno "spalą się" mięśnie! Osoby które nie wierzą - proszę o rozpoczęcie treningów sportów walki w podanym wymiarze. Już pomijam tutaj kwestię - bardzo utrudnionych treningów na siłowni - po prostu się NIE CHCE. Jesteś wyczerpany po treningu sportu walki, masz obtłuczone golenie, uda, inne mięśnie. Jak uda się wrzucić siłownię 1-2x to będzie dobrze. 3-4 x jest NIEREALNYM wymiarem (chyba, że ktoś sobie robi lightowo - małe obciążenia itp.) Jak ktoś ma niedowagę (zwłaszcza w okresie rozwoju np. 13-18 lat) to oczywiście masa pójdzie w górę. Nie ma cudów.
FIT.PL: "
Sucha masa ciała (ang. lean weight, lean tissue) termin ten odnosi się do spalających kalorie składników ciała, włączając mięśnie, kości, organy wewnętrzne i tkankę łączną. Są one kluczem do "efektywnej wagi". Im większa jest sucha masa ciała, tym szybciej spalana jest energia podczas spoczynku, wysiłku, a nawet snu. Dlatego tak ważne jest utrzymanie, a nawet zwiększenie tego komponentu ciała, głównie mięsni. Sama dieta, bez aktywności ruchowej doprowadza do obniżenia suchej masy ciała"
Masa masie nierówna.
Trzeba zawsze określić:
* o jakiej masie mowa,
* ile wynosi sucha masa ciała? (ile % masy ogólnej stanowi tłuszcz?)
* jak dużo wody jest zatrzymane w tkankach?
* czy masa jest proporcjonalna do wzrostu?
Należy odróżnić masę człowieka o sylwetce MISIA - czyli jest to w gruncie rzeczy masa tłuszczu i wody, od masy zwartych mięśni i rozbudowanego kośćca. I tak "misiek" ważący 100 kg może być znacznie słabszy od osoby ważącej 80 kg. Sumoka ważący 150 czy 200 kg nigdy nie będzie choć w części tak silny, jak skoksowany 130 kg strongmen. Dlaczego? Bo tłuszcz zwiększa masę, ale nie przekłada się na efektywność - czyli na siłę. Tak samo nie ma co się ekscytować wzrostem masy, jeśli stosuje się różne środki dopingujące. Dopiero rzeźbienie, aeroby i odwodnienie dają pojęcie o rzeczywistym przyroście!
FIT.PL: "Tkanka tłuszczowa - jest to komponent ciała magazynujący kalorie (energię) potrzebną do celów metabolicznych ustroju. Występuje on w dwóch formach: jako tłuszcz zasadniczy i tłuszcz zapasowy. Wbrew popularnej opinii nie cały tłuszcz organizmu jest szkodliwy. Pełni on funkcję ochronną amortyzatora przed urazami mechanicznymi, funkcję termoregulacyjną oraz funkcję magazynu energii.
Zawartość tłuszczu zasadniczego powinna wynosić:
* dla mężczyzn 3-5 %
* dla kobiet 8-12%
Nadmiar kalorii z pożywienia jest magazynowany jako tzw. tłuszcz zapasowy. Powoduje to rozrost i zwiększenie liczby komórek tłuszczowych głównie w tkance podskórnej.
Całkowita woda organizmu - termin ten określa przybliżoną ilość wody, jaką zawiera organizm ludzki.
Prawidłowe wartości wynoszą:
* dla mężczyzn 50-65%
* dla kobiet 45-60%" "
https://www.sfd.pl/temat204022/-artykół _Knife_
Pozdro