Szacuny
1
Napisanych postów
18
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
5231
Witam ! W wyszukiwarce nic mi nieposzukało więc zapytam Was co sądzicie o takim pieczywie:
Pieczywo bezkwasowo - beztłuszczowe,nie zawiera konserwantów, utrwalone przez wypiek płatków pieczywa o niskiej zawartości wody.
skład surowcowy:
-mąka przenna typ 500
-mąka żytnia razowa typ 2000
- 24% woda
- 0,5% sól
wartość energetyczna w 100g :355 kcal/1487kj
białko 11,2g
tłuszcz 0,2g
węglowodany 77,3g
błonnik 8,0g
Normalnie zajadam zwykły ciemny razowy chlebek, ale że jako diete trzeba urozmaicać pomyślałem też o takim pieczywie, które w dodatku jest bardzo smaczne,niestrosuje żadnej konkretnej diety poprostu lubie zdrowo się odżywiać, samo pieczywo wygląda dosyc dziwnie :) stąd moje pytanie do znawców czy te pieczywo jest tak samo wartościowe co smaczne, pozdrawiam.
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Im bardziej oczyszczona mąka, tym mniej ma składników innych niż bielmo - błonnika, łuski a więc i witamin i minerałów, a więcej węglowodanów i białka.
wyróżnia się następujące typy mąki pszennej zgodne z normalizacją PN:
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Tak, a te typy mąki wzięły się stąd, że spalano 100kg mąki, im mąka miała więcej błonnika i minerałów i im dalej od środka bielma pochodziła, tym więcej po tym spaleniu powstawało popiołu. W przypadku mąki razowej żytniej - 2kg.
Szacuny
1
Napisanych postów
18
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
5231
Cóż,wychodzi na to że trzeba będzie pozostać przy ciemnym razowcu :) no chyba że ktoś zna jakieś inne pieczywo które jest równie wartościowe co on. charon - sog :]