W odniesieniu do ludzkiego organizmu wszelkie obliczenia są wielce przybliżone i w większości przypadków mało użyteczne jeżeli nie weryfikujemy ich w praktyce.
Dzieje się tak z tego powodu iż organizm każdego człowieka jest inny i różni się szeregiem czynników z których największy wpływ na błąd w obliczeniach mają tempo przemiany materii i inna kompozycja tkanek ciała.
Przeciętnie uznaje się że spalenie kilograma tkanki tłuszczowej to pozbycie się zmagazynowanych 6000 kcal, jednakże to czysta teoria gdyż po pierwsze nigdy i w żadnych okolicznościach nie spala się wyłącznie tłuszczu a również glikogen i
białka, a po drugie "zawartość tłuszczu w tłuszczu" czyli rzeczywisty skład tkanki tłuszczowej jest nie tylko inny u każdego człowieka ale również i inny u każdej osoby w zależności na przykład od miejsca jej usytuowania.
Podobnie ma się rzecz i ze spalaniem w trakcie ćwiczeń - wskazania wszelkich mierników są jedynie orientacyjne i bardzo nieprecyzyjne. W miarę dokładny pomiar daje dopiero ćwiczenie w warunkach w pełni kontrolowanych (laboratoryjnych) w specjalnych komorach gdzie badane są kalorymetryczne zmiany energii, skład wydychanego powietrza i szereg innych czynników. Liczby więc jakie obliczysz teoretycznie lub jakie odczytasz z jakiegokolwiek ogólnie dostępnego miernika są jedynie orientacyjne.
Liczenie kalorii i przewidywanie spalania jest przydatne na wstępnym etapie planowania treningu i diety, potem wszystkie te obliczenia należy zweryfikować w praktyce obserwując przyrost lub utratę zarówno tkanki tłuszczowej jak i beztłuszczowej masy ciała i na tej właśnie podstawie, a nie na podstawie wyliczeń dietę oraz ilość ćwiczeń mających na celu spalanie tłuszczu należy regulować.
W warunkach sportu amatorskiego czy fitnessu nie ma zresztą najmniejszej potrzeby prowadzenia wyliczeń ze zbytnia dokładnością. Wahania w zakresie do 10% od założonych wartości nie mają żadnego praktycznego wpływu na efekty treningu i diety. Skupianie się na zbyt dokładnych wyliczeniach może również odwracać uwagę od rzeczy o zasadniczym znaczeniu takich jak właściwy dobór metod treningowych oraz właściwego rozkładu makroskładników w diecie.