SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Maltodekstryny vs glukoza,fruktoza

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7681

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6103
Czytajac wiekszosc etykiet odzywek typu gainer, carbo mozna zauwazyc ze znaczna przewage w puli weglowodanow ma maltodekstryna.Na czym polega jej przewaga nad innymi weglowodanami??
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 183 Wiek 12 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 6260
mm108 - podales art ze strony producenta na temat malto z ziemniaka. Czy ty lub ktos inny moze napisac, czy jest jakas roznica pomiedzy malto otrzymywanym z ziemniaka, a np. z pszenicy?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1083 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7851
Maltodekstryna to preparat skrobiowy w postaci sypkiego białego proszku, otrzymywany w wyniku enzymatycznej depolimeryzacji wodnej zawiesiny skrobi ziemniaczanej, poddany następnie suszeniu rozpyłowemu.

RODZAJE
- niskoscukrzona (N) - DE
7-13%

- średnioscukrzona (S) - DE
14-22 %

- wysokoscukrzona (W) - DE
23-35%
>
Maltodekstryny charakteryzuje niska słodycz, łatwostrawność, wysoka lepkość, łatwa rozpuszczalność, wysoka higroskopijność. Dzięki szerokiemu zakresowi depolimeryzacji skrobi (DE) maltodekstryny posiadają różnorodny skład mieszaniny cukrów; wykazują właściwości emulgujące, wypełniające stabilizujące, sklejające spulchniające, przedłużają świeżość,redukują słodycz, uwypuklają smak i zapach, opóźniają proces krystalizacji.
ZASTOSOWANIE:
Maltodekstryny ze względu na swój skład i własności znalazły szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego.
są uniwersalnym nośnikiem w procesie suszenia soków, barwników, aromatów
w produkcji odżywek dla dzieci i niemowląt wykorzystywane są jako zamiennik skrobi łatwiej przyswajalny przez młody organizm, stanowią ważny składnik węglowodanowy w mleku modyfikowanym i mączkach odżywczych
w produkcji wyrobów cukierniczych są składnikiem wszelkiego rodzaju pomad i przekładek, zwiększają wyrównanie wilgotności względnej, zabezpieczają przed twardnieniem i krystalizacją cukrów, działają korzystnie na słodki smak i plastyczność wyrobów (maltodekstryny zawierają np. karmelki twarde i nadziewane, drażetki, polewy cukiernicze)
w piekarnictwie cukierniczym maltodekstryny polepszają konsystencję wyrobów, regulują lepkość ciasta, jego kruchość i porowatość, zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu, przedłużają świeżość (maltodekstryny zawierają np. ciasta drożdżowe, sucharki, herbatniki, biszkopty, wafle, nadzienia do ciast, kremy do tortów)
w produktach spożywczych sproszkowanych (sosy, zupy, przyprawy, ekstrakty owocowe) poprawiają wartość odżywczą, ułatwiają upłynnienie, poprawiają własności emulgujące i stabilizujące, zwiększają równowagę wilgotności względnej
dzięki rozwiniętej powierzchni mogą służyć jako nośnik aromatów, barwników i tłuszczów
w produkcji napojów odżywczo-wzmacniających pozwalają podwyższyć suchy ekstrakt, obniżają słodycz, uwydatniają działanie substancji aromatycznych (maltodekstryny zawierają np. napoje i syropy owocowe, napoje regeneracyjne i izotoniczne)
w produkcji środków leczniczych - pastylek i syropów wykrztuśnych, preparatów witaminowo - mineralnych, odżywek
w produkcji mrożonek (lodów, kremów, deserów) dodatek maltodekstryn podwyższa temperaturę zamarzania, sprzyja rośnięciu i stabilizacji piany
w przemyśle mięsnym maltodekstryny dzięki frakcji cukrowej stanowią składnik solanek saletrzanych będących pożywką dla mikroflory bakteryjnej odpowiedzialnej za dojrzewanie mięsa. Dzięki swej sile redukcyjnej przyśpieszają tworzenie się nitrosamyloglobin (zabarwienie różowe mięsa).
CHARAKTERYSTYKA:
N S W
- postać sypki proszek

- zapach lekko słodki do słodkiego

- barwa biała w odcieniu kremowym

- równoważnik glukozowy DE 7-13
14-22
23-35

- wilgotność 6,0 max

- wartość pH 4,2-6,0

- zawartość popiołu % 0,4 max


Maltodekstryna spełnia wymagania aktualnych przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności i jest wolna od GMO.

OPAKOWANIE:
worki papierowe 4-warstwowe z jedną warstwą powlekaną polietylenem wentylowe o masie netto:
25 kg maltodekstryna niskoscukrzona
30kg średnio i wysokoscukrzona
lub opakowania typu big-bag a’500kg i a’700kg
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

Maltodekstrynę należy przechowywać w pomieszczeniach czystych, suchych wilgotność wilgotności względnej powietrza 60-75% i temperaturze do 20ºC
OKRES PRZECHOWYWANIA:
12 miesięcy od daty produkcji.


Maltodekstryna to polimer maloczasteczkowy prekursor w procesie spichrzania glikogenu w watrobie i miesniach

każda masa wymaga czasu :)im wiecej pospiechu tym wiecej skutków ubocznych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1083 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7851
Szwedzi produkuja takie carbo pod nazwa Vitargo jest to wlasnie maltodekstryna wzmocniona jakims matrixem katalizatorów , ponoc daje niezlego kopa Markus tego uzywa
1

każda masa wymaga czasu :)im wiecej pospiechu tym wiecej skutków ubocznych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6103
mm108 podales mi tu zastosowanie w zywieniu a mnie chodzi o wspomaganie wysilku np.maltodekstryna nie powoduje wytracania insuliny(nie wiem czy tak jest to tylko przyklad) a glukoza tak co moze prowadzic do odkladania sie tkanki tluszczowej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
vitargo kosztuje 160zl za 4lbs byly prowadzone badania z udzialem Art Atwood ,jak i na ekipie panczenistow ,wyniki sa wiecej niz rewlacyjne ale sory za ta kase ,to nie dla nas amatorw
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
w Polsce 1,5kg to koszta 220zl.
dla lekkoatletow przed zawodami super.

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1083 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7851
kto se moze na to pozwolic w takim razie ?

każda masa wymaga czasu :)im wiecej pospiechu tym wiecej skutków ubocznych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
e-lite Moderator
Ekspert
Szacuny 3617 Napisanych postów 36543 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 260914
może Małysz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6103
Dzieki za konkrety :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

mniejsza z kasą !

Następny temat

Ab-Solved v LipoDerm-ULTRA

WHEY premium