Przy przeciętnym i niezbyt wysokim spożyciu węglowodanów zasadniczą drogą ich metabolizowania jest utlenianie. Ze wzrostem spożycia węglowodanów rośnie tempo ich utleniania, a także intensywność odkładania glikogenu. Gdy potrzeby energetyczne organizmu zostaną zaspokojone, nadmiar węglowodanów wykorzystywany jest do syntezy triglicerydów odkładanych w tkance tłuszczowej. Przemiana ta odgrywa szczególną rolę w warunkach odżywiania dietą wysokowęglowodanową.
Koszt energetyczny odkładania glukozy w postaci glikogenu wynosi około 5% w stosunku do ilości energii uzyskiwanej z bezpośredniego spalania glukozy. Jeśli glukoza jest przekształcana do kwasu tłuszczowego, koszt ten rośnie do około 28%, co czyni ten sposób wykorzystywania glukozy w organizmie mniej efektywnym energetycznie. Pomimo to tworzenie zapasów glikogenu jest ograniczone i praktycznie mało znaczące w porównaniu z magazynowaniem tłuszczu. Zapasy glikogenu w wątrobie osoby dorosłej sięgają przeciętnie 90-100 g, a ilość glikogenu odłożonego w mięśniach wynosi około 150 g. U sportowca, przy odpowiednim żywieniu i treningu, zapasy glikogenu w mięśniach mogą wzrosnąć nawet 5-krotnie.
Poziom glukozy we krwi ma ścisły związek z metabolizmem tłuszczów i białek. Stanowi ona, bowiem nie tylko podstawowe źródło energii dla tkanek, lecz również jest wykorzystywana do syntezy struktur komórkowych (np. podczas ciąży i w okresie wzrostu) oraz do syntezy laktozy w czasie laktacji.
Przy bardzo niskim spożyciu węglowodanów tłuszcze są niecałkowicie spalane. W tych warunkach metabolizm tłuszczu zachodzi, bowiem szybciej niż tempo, w jakim organizm może utylizować jego pośrednie produkty przemiany (ketony), co wynika z różnicy między szybkością procesu ß-oksydacji a szybkością spalania acetylo-CoA w cyklu kwasów trikarboksylowych. Niedostatek glukozy prowadzi do nagromadzania się ketonów w ustroju, a w konsekwencji do kwasicy (ketonemii i ketonurii). Fakt, że węglowodany warunkują prawidłowy przebieg spalania związków ketonowych skłonił Lavoisiera do stwierdzenia, iż: "
tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów".
Źródło: http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_cho.html - BTW, fajna strona. Znalazłam tam także sporo informacji o związkach mineralnych, witaminach itp.