Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Extra vergine oznacza oliwe z pierwszego tloczenia na zimno, tylko taka oliwa ma wlasciwosci prozdrowotne. Do smazenia na malym ogniu i gdzies tak do 15 min. mozemy uzywac oliwy z oliwek, poniewaz sklada sie glownie z kwasow tluszczowych jednonienasyconych, ktore sa odporne na utlenianie w wyzej wymienionych warunkach. Przy wyzszej temperaturze lub dluzszym smazeniu zaczyna sie utleniac i powstaja bardzo szkodliwe dla nas zwiazki takie jak nadtlenki i monomery cykliczne, dlatego do dlugiego smazenia lepiej uzywac tluszczy nasyconych takich jak smalec, ktore sa bardziej odporne na temperature (maja wyzsza temp. dymienia). Do smazenia NIE WOLNO uzywac olejow bogatych w wielonienasycone kwasy tluszczowe takich jak wlasnie olej z pestek winogron i slonecznikowy