SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zgaga - rozwiązanie ???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 17603

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
Potrzebuje przykłądy produktów spożywczych mających neutrlne lub dodatnie ph. Nie wiem czy sie fachowo wyrażam ale chodzi mi o prosdukty które nie zakwaszaja organizmu a działaja wrecz zasadowo(alkalizująco)

Wiem Al ze chemia to twój mocny pkt wiec może coś skrobniesz. Odp innych też mile widziane

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 977 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4791
MI CHODZIO O ODKWASZENIE ORGANIZMU W TAKI SPOSOBN ZE: GDZIES WYCZYTALEM ZE JEDZAC DUZO NABIALU BIALKA SLODYCZY ZAKWASZA SIE ORGANIZM POWSTAJA PO STRAWIENIU TYCH ZWIAZKOW JAKIES TOKSYNY KTORE ODKLADAJA SIE W STAWACH CO Z CZASEM POWODUJE ICH DEGENERACJE ,POWSTAJA KONTUZJE ITD CZY TO PRAWDA? I W TYM ARTYKULE BYLO NAPISANE ZE ORGANIZM TRRZEBA ODKWASZAC BO DZIEKI ODKWASZENIU POZBYWAMY SIE JAKICHS TAM RESZTEK METALI CIEZKICH ,KRYSZTALKOW SOLI ITD.WIEC CO TRZEBA JESC JESLI SPOZYWAM DUZOP BIALK AZEBY POZBYC SIE TOKSYN KTOTRE GROMADZA SIE W MOIM ORGANIZMIE CZY ZESTAW WITAMIN ANTYOKSYDACYJNYCH A-C-E CZY TEZ POPROSTU JEST DUZO WARZYW I OWOCOW ,A MOZE MNOSTWO KISZONEJ KAPUSTY DO KAZDEGO POSILKU-------????????????

kolagen

kolagen

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
sam znalazłem to:

"W rozróżnieniu co jest kwaso-, a co zasadotwórcze, jest wiele nieporozumień. Produkty kwaśne, np. cytryny lub pomarańcze, są w naszym organizmie zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty. Kwasotwórcze są natomiast wszystkie mięsa, łącznie z drobiem i rybami, oraz produkty mączne, kasze, płatki owsiane, soczewica, sery, jaja, a także, choć w mniejszym stopniu, orzechy włoskie, śliwki, borówki, oliwki. Owoce i warzywa w większości są zasadotwórcze (najbardziej suszone figi i morele). Zaskakujące jest to, że mleko, zarówno chude, tłuste , jogurt, kefir, skondensowane i w proszku, jest zawsze zasadotwórcze, a sery wyraźnie kwasotwórcze."



KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
I to:

"Nieprzypadkowo użyte zostało pojęcie pierwiastki zasadotwórcze, albowiem składniki mineralne odgrywają ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Część z nich jest kwaso- część zasadotwórcza. Do tych pierwszych należą przede wszystkim: fosfor, chlor i siarka. Do drugich: wapń, magnez, potas i sód. Są one zazwyczaj obecne w pokarmach jednocześnie, a o określonym wpływie pokarmu decyduje ich wzajemny stosunek. Żeby nie było wątpliwości: to czy produkt ma wpływ zakwaszający czy alkalizujący nie ma nic wspólnego z jego smakiem. Wiele owoców na kwaśny smak. a pomimo to wywierają one wpływ alkalizujący. Percypowana kwaśność wynika bowiem z obecności kwasów cytrynowego i jabłkowego, które wszakże zostają w organizmie rozłożone do dwutlenku węgla i wody. Najogólniej rzecz ujmując pokarmy roślinne (za wyjątkiem potraw zbożowych) wywierają działanie zasadotwórcze, zwierzęce (za wyjątkiem mleka, ale już nie serów) - kwasotwórcze. "


NADAL JEDNAK CZEKAM NA JAKIEŚ INFO OD FORUMOWICZÓW

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3655 Wiek 82 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20217
Z moich informacji na ten temat wynika :
Z produktow mlecznych mozna spozywac jedynie : masło, śmietanę, sery twarde (tzw. sery żółte) reszta czyli : mleko surowe i gotowane, ser biały, jogurty, kefir, mleko zsiadłe i w proszku, lody, zupy mleczne, budynie i inne, powinno byc wykluczone. Kolejnym skladnikiem silnie zakwaszajacym jest skrobia, usuwamy wiec : chleb, bułki, makarony, ciasta, ziemniaki, kasze, ryż, kukurydza i ogólnie produkty zawierające gluten. Godna polecenia moze byc jedynie kasza jaglana. Z produktow zawierajacych bialko roslinne i zwierzece moim zdaniem produktow takich jak kurczaki ryby i owoce morze odstawiac nie tzeba. Ograniczmy oczywiscie spozywanie kawy,cukru i smazonych potraw (olej). Generalnie jedak dieta alalizujaca to dieta oparta na warzywch i owocach dla ktorych bialka tak roslinne jak i zwierzece powinno byc jedynie dodatkiem. Warzywa spozywamy wszystkie z wyjatkiem ziemniakow, przewage powinny miec warzywa lisciaste. Z owocow zrezygnowac nalezy z bananow zawiearjacych pewne ilosci skrobi. Jako zrodla bialka roslinnego najlepsze w diecie beda: fasola, groch, soja, orzechy, słonecznik, dynia, sezam. Oleje do salatek stosujemy jedynie te tłoczone w procesie bez uzywania temperatury, najlepuiej kupic kilka rodzajow i zmieszac je ze soba. Ich spozycie ma pozytywne znaczenie ze wzgledu na nienasycone kwasy tluszczowe. Orientcyjne proporcje w taiej diecie przedstawiaja sie nastepujaco : 35% warzyw, 25% owoców, 18% białka, 10% tłuszczy, 12% weglowodanów (skrobia) i dodatków jak otręby, przyprawy i inne. Istnieje takze wersja diety polegajaca na zastapieniu skrobi tluszczem zwierzecym , gdyz ta sama ilosc kalori pochodzaca wlasnie od niego zamiast od skrobi mniej zakwasza organizm.
To tyle mojej skromnej wiedzy na ten temat, poczekaj ejdnak na Al on napewno to zweryfikuje i doda cos sensownego od siebie Pozdrawiam

A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
hehe, Kain, niezły temat dałeś-jak sie tego szuka po sieci to pokazuja się tylko serwisy akwarystyczne i teksty o tym jak kamić karpie i skalaryhyhy, nie jesteś czasem rybką???

smoczek
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
smoczek dokładnie szukałem tego już kilka dni i non top a zakwaszeniu gleby lub coś o akwariach ))


Ps Rybką hmmmmmmmm chyba nie choć kto wie tyle rodzajó jest rybek..........

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
najbardziej denerwują mnie sprzeczne wiad.

Niektórzy twierdza że cytrusy zakwaszają organizm a inni znów ze np sok z cytryn i pomarańczy potrafi skutecznie odkwasić org bo działa zasadowo :((((( Totalny mętlik.
Trza chyba po książkach poszukać

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"

Zmieniony przez - KAIN w dniu 2002-05-23 10:53:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3655 Wiek 82 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20217
Tutaj nie ma watpliwosci Kain : cytrusy dzilaja alkalizujaco, smak, jak slusznie zreszta napisales nie ma tutaj nic do rzeczy !

A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
thx masz soga choć pewnie już Ci kiedyś dałem! :)

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Widzę KAIN, że musiało Cię to mocno gryźć, skoro w środku nocy taki temat dałeś
Widzę, że sam sobie już znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie. Temat nie jest zbyt oczywisty i dużo się o tym nie pisze. Ponieważ jestem z natury leniwy, a i nadmiaru czasu teraz nie mam, to nie będę teraz poszukiwań materiałów o tym teraz robił (ale jak czas pozwoli to sobie tą wiedzę uzupełnię). Napiszę Ci tylko co na ten temat wiem, lub co mi się nasuwa. Co to jest pH, to nie będę tutaj opisywał, można to znaleźć w podręcznikach chemii (chyba, że kogoś interesują jakieś szczegóły na ten temat, to proszę pytać).

No więc zacznę może od tego, że wartość pH nie jest w każdej części organizmu taka sama. Jeśli weźmiemy za przykład nasz układ pokarmowy, to w jamie ustnej mamy pH obojętne, w żołądku jest dość silnie kwaśne, a w dwunastnicy zasadowe. Odpowiednie środowisko jest ważne dlatego, że aktywność enzymów trawiennych zależy od wartości pH. Również tkanki charakteryzują się różnymi wartościami pH, krew na przykład ma odczyn lekko zasadowy. Wartość pH jest zależna od procesów chemicznych zachodzących w komórkach danej tkanki (jednak we wszystkich tkankach wartość pH oscyluje w okolicach 7, nie może być nigdzie ani silnie kwaśne, ani silnie zasadowe).
Co do owych produktów spożywczych. A więc nie należy mylić pH produktu przed zjedzeniem z jego działaniem po zjedzeniu. Każdy produkt ulega najpierw strawieniu, następnie wchłonięciu, a na końcu jest metabolizowany. Czyli produkty jego trawienia, które wchłaniają się do krwioobiegu w jelicie cienkim mają wpływ na pH krwi (jednak jest to krótkotrwałe, pH krwi stabilizuje się do optymalnej wartości). Metabolity substancji wchłoniętych w jelicie cienkim mają natomiast wpływ na pH moczu, a części niestrawione pożywienia na pH kału. Co się zaś tyczy substancji działających alkalizująco (na płyny ustrojowe) to chodzi przede wszystkim o pokarmy bogate w sole metali alkalicznych (sód, potas, magnez i wapń).
To powyżej to tylko moje przemyślenia. Może jak znajdę coś sensownego na ten temat, to dorzucę. Przykłady produktów spożywczych już tu wcześniej padły. Cytrusy mogą działać alkalizująco, ponieważ zawarte w nich kwasy organiczne są metabolizowane do dwutlenku węgla i wody (spalane), a jednocześnie owoce te mają znaczną zawartość potasu i wapnia. Podkreślę jeszcze raz, że to czy dany produkt spożywczy działa na organizm alkalizująco czy zakwaszająco zależy tylko od tego, co dzieje się w organizmie ze związkami, których on dostarcza. Należy jednak pamiętać, że każdy produkt spożywczy składa się z wielkiej ilości różnych związków, i jego ostateczne działanie kwaso- lub zasadotwórcze jest efektem wypadkowym działania całości. Nie będę się jednak dalej wymądrzał, ponieważ nie zajmuję się biochemią i nie są mi znane wszystkie szlaki metaboliczne (postaram się to kiedyś uzupełnić ), i o ile rozumiem zasadę alkalizującego działania jonów wspomnianych metali (K, Na, Mg, Ca), to przyznam się że nie wiem na czym dokładnie polega zakwaszające działanie skrobi (i czy inne węglowodany zachowują się podobnie). Jeśli ktoś zna dobrze tą tematykę, to chętnie się czegoś dowiem. Zdaje się, że na forum Macciej zajmuje się biologią molekularną i biochemią, więc może coś dorzuci. Jest jeszcze Guru, i może są też inni, więc poczekajmy na ich uwagi.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
thx al (sog) dam zaraz info dla Guru żeby tu zajrzał może też coś doda.
I powoli zbierze sie pokaźną ilość informacji.

Dla pomocy dodam że te produkty alkalizujące- to chodzi mi o takie które niwelują nadmierny wyrzut kwasów żołądkowych lub po prostu działają na niego zasadowo.

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

W D**E PIE******E BIODRA!

Następny temat

jaka dieta

WHEY premium