SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zgaga - rozwiązanie ???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 17599

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
To trzeba było od razu mówić, że o to Ci chodzi, bo to dwie różne sprawy. Żołądek wydziela kwas solny, który aktywuje pepsynę - enzym wstępnie trawiący białko. Czasem jednak wydziela go za dużo i wtedy jest problem. Leki likwidujące zgagę zawierają m. in. węglany metali alkalicznych (sodu, potasu, wapnia) lub/i wodorotlenek magnezu. Guru zna się lepiej na składzie tych specyfików (ja ich nie stosuję, więc nie znam ich dokładnych składów), więc niech coś dorzuci, ewentualnie sprostuje. Taką tanią i łatwo dostępną substancją, która zobojętni nadmiar kwasu w żołądku jest zwykła kreda (nie picuję; nie jest toksyczna i w dodatku to świetne źródło wapnia!), jednak są inne sprawdzone sposoby na zgagę. Może napisz po prostu, po zjedzeniu jakich pokarmów masz takie dolegliwości. Powiem Ci, że mnie czasem zgaga pali po zjedzeniu ciasta drożdżowego (nie wiem czemu akurat tego), natomiast po innych pokarmach nie mam z tym nigdy problemu. Być może jest tak, że przy posiłkach bogatobiałkowych nie odczuwa się zgagi, a po zjedzeniu małej ilości białka z dużą węglowodanów, pozostaje w żołądku nadmiar kwasu? Nie potrafię Ci na to jednoznacznie odpowiedzieć, i chętnie zobaczę wypowiedź Guru.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Bardzo trudno wypowiadać się po Was, ale nie uciekam od dyskusji. W organiźmie mamy do czynienia z homeostazą. To jest taki kubeł, który zawiera KAŻDĄ równowagę, w tym też krasowo-zasadową. Żeby żyć, trzeba tę równowagę utrzymywać. Organizm jest mądry i jeśli spożyjemy pokarm o odczynie kraśnym, to dla jego zobojętnienia (łącznie z kwasem żołądkowym) potrzeba więcej zasad. Te zasady są czerpane z zapasów organizmu lub na bieżąco produkowane. Zużycie zapasu zasad w organiźmie powoduje obniżenie pH, a więc zakwaszenie organizmu, co jest sygnałem do wzmożonej produkcji zasad. Ten sam (tyle, że odwrotny) mechanizm dotyczy potraw o odczynie zasadowym. Wasz problem wynika z braku zdefiniowanego pojęcia "zakwaszanie" i "alkalizacja" - musimy zapytać o to, czego ma dotyczyć definicja. Potrawy kwaśne zwykle powodują wyczerpanie zapasu zasad w organiźmie i czasowe zakwaszenie go, natomiast stymulują do produkcji zasad, więc są zasadotwórcze. Co do opisanych potraw jest dokładnie tak, że nieścisłości wynikają z nieprecyzyjności zadania pytania i udzielenia odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Aha - środki alkalizujące podane celem "odkwaszenia" przewodu pokarmowego, jeśli są przedawkowane, stymulują organizm do produkcji kwasów, czyli zakwaszają go w ostatecznym rozrachunku.
Spróbujcie zwerbalizować precyzyjnie i szczegółowo problem.

guru

Zmieniony przez - guru w dniu 2002-05-23 18:34:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
Ok

Problem jest jeden......ZGAGA!!!! :(((
Zanim pójde do lekarza chce spróbować załagodzić ta dolegliwośc zmianami w diecie.Jak wiadomo zgaga to zarzucanie tręści żołądkowej do przełyku.


Wiem że śa pokarmy powodujące objawy zgagi (być może powodują wieksza produkcję kwasu w żołądku) i ich należy unikać.

Kawa,papierosy,alkohol,słodycze,potrawy tłuste,pieczywo pszenne itd.

Ok to mam zapewinone ale zgaga nadal "atakuje" :(

Wiec zastanawiałem sie co by było jesli oprócz wyeliminowania ww potraw zacząłbym dodatkowo spożywać potrawy które (jeśli takowe są a chyba tak z tego co wiem)potrafią w jakiś sposób niwelować działanie kwasu w zołądku bądź to poprzez jakiś rodzaj zasadowości bądź też po prostu zmniejszenie samej ilości wydzielania kwasu.

Leki typu reni itd (zobojętniające) tak jak mówił Guru po zbyt długim przyjmowaniu przynajmniej u mnie mają całkiem odmienne działanie-powodują uczucie zgagi.Wiem że też sa leki blokujące już u podstaw wydzielanie dużych ilości kwasu ale tych nie próbowałem to już zostawie decyzji lekarza jeśli do takowego sie udam.

Jakoś tak wyszło że właśnie ten stan "ataków" zgagi zbiegł sie ze zmianą diety. Spożywam mało owoców i warzyw (nie wiem czemu jakoś tak wyszło) , a surówki gotowe są chyba niezbyt zdrowe (ocet i inne dziwne składniki).Jako że jestem w okresie robienia rzeźby to moja diety ma duża ilość białka i umiarkowaną wegla przy nikłej ilości tłuszczy (tylko kwasy nienasycone z tranu itp.).

Czytałem że sama drastyczna zmiana diety mozna odkwasić organizm i potem utrzymując w tej diecie pewne rodzaje produktów można taki stan "bez tewj cholernej zgagi " utrzymwać. Z tego co sie sam dowiedziałem to np takimi produktami ktore moga mi pomóc sa soki-z cytryn,pomaranczy,grapefruitów itd. Ale może jednak sie myle.

Teraz zostawiam inny pole do popisu ).

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
W takim razie - z medycznego punktu widzenia - nie jestem zwolennikiem cytrusów - kto wie, gdzie i ile cvzasu leżały i w jaki sposób dojrzały no i oczywiście - czym zostały zakonserwowane, że się nie zepsuły. Tyle o cytrusach. Są rodzime cytrusy - kiszone ogórki i kiszpona kapusta, a raczej dla Ciebie sok z kiszonych ogórków i kapusty. Nie muszę chyba wspominać o kolejności, ale przy rzeźbie będzie trudno Ci ją zachować. Posiłek - godzina na trawienie - sok od ogórków - godzina - trening. Spróbuj to jakoś przestosować. Węglowodanów jak najmniej! Nie kładź się po posiłkach - spowodujesz zarzucanie do przełyku - "przeleje Ci się". Spróbuj Digest do każdego posiłku. Przyśpieszy trawienie i uefektywni. Sprawdzaj na każdym opakowaniu, czy nie ma konserwacji benzoesanem sodu.
Pozdrawiam. Pytaj dalej.

guru
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 2971 Wiek 43 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 17426
Guru - w ostatnich postach bardzo zachecasz do enzymow... czy cos spowodowalo,ze sie nimi ostatnio zainteresowales?
W mojej rodzinie zgaga jest dziedziczna ( ponoc wada budowy przelyku) pomoc moze tylko operacja. Choc ja na razie jej nie czuje to rodzina mojej mamy tak. Czy ostatnio powstaly jakies mniej inwazyjne metody walczenia z tym? Czy w takim przypadku zmiana diety duzo pomoze?

Pozdrawiam
M.
3MIASTO GORA!
BJJ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zdecydowanie pomoże - ulży w dolegliwościach. Zabieg operacyjny traktuj jako zło konieczne i rozważaj na końcu.

guru
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 977 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4791
MI CHODZIO O ODKWASZENIE ORGANIZMU W TAKI SPOSOBN ZE: GDZIES WYCZYTALEM ZE JEDZAC DUZO NABIALU BIALKA SLODYCZY ZAKWASZA SIE ORGANIZM POWSTAJA PO STRAWIENIU TYCH ZWIAZKOW JAKIES TOKSYNY KTORE ODKLADAJA SIE W STAWACH CO Z CZASEM POWODUJE ICH DEGENERACJE ,POWSTAJA KONTUZJE ITD CZY TO PRAWDA? I W TYM ARTYKULE BYLO NAPISANE ZE ORGANIZM TRRZEBA ODKWASZAC BO DZIEKI ODKWASZENIU POZBYWAMY SIE JAKICHS TAM RESZTEK METALI CIEZKICH ,KRYSZTALKOW SOLI ITD.WIEC CO TRZEBA JESC JESLI SPOZYWAM DUZOP BIALK AZEBY POZBYC SIE TOKSYN KTOTRE GROMADZA SIE W MOIM ORGANIZMIE CZY ZESTAW WITAMIN ANTYOKSYDACYJNYCH A-C-E CZY TEZ POPROSTU JEST DUZO WARZYW I OWOCOW ,A MOZE MNOSTWO KISZONEJ KAPUSTY DO KAZDEGO POSILKU-------????????????

kolagen

kolagen

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

W D**E PIE******E BIODRA!

Następny temat

jaka dieta

WHEY premium