...
Napisał(a)
zaraz pod pierwszym amsz poprawke:P jasne ze w najlepszym ale jak sam wiesz wszystko jest opryskiwane nawozone itd wiec jak doda wegety nic mu sie nie stanie prawda???
...
Napisał(a)
nawozone tak, ale nie glutaminianem sodu. mam straszna awersje do tej substancji
1
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
...
Napisał(a)
to masz co taki nawoz potrafi zrobic gdy dostanie sie do wody!przyjmujac ze opriskiwane sa nimi warzywka dodatkowo podlewane woda z zawrtoscia takiej wody dalej jestes przekonany ze szczypta wegety jest szkodliwa???
Ø Fosforany i azotany
Fosforany i azotany to podstawowe substancje odżywcze (biogenne) dla roślin. Wprowadzone do wód ze ściekami (ścieki bytowo-gospodarcze, z przemysłu rolno spożywczego, wypłukiwane z pól nawozy mineralne) powodują ich użyźnienie, czyli eutrofizację. W użyźnionych wodach następuje bujny rozwój fitoplanktonu (sinice, glony), co prowadzi do ich zakwitu - glony wypełniają wodę tak gęsto, ze przybiera ona barwę gatunku, który się najliczniej rozmnożył. Po zakwicie następuje szybkie ich obumieranie i opadanie na dno. Przy dostatecznym dopływie tlenu biomasa ta rozkłada się i ulega przekształceniu w związki nieorganiczne które ponownie stają się źródłem pożywienia dla tych organizmów. Następuje przyrost masy organicznej, a brak odpowiednich ilości tlenu potrzebnego do jej szybkiego rozkładu, prowadzą do odkładania się tej masy na dnie. Obumierają w końcu inne organizmy - nie znoszące niskiej zawartości tlenu w wodzie. Na dnie zbiorników wodnych tworzy się osad denny w postaci mułu, w którym przy braku tlenu zachodzą procesy beztlenowe; wydzielają się trujące gazy - siarkowodór i metan, toksyczne aminy i inne produkty rozkładu aminokwasów. Osadu gromadzi się coraz więcej, zbiornik wypłyca się, przekształca w zamulony staw i w efekcie postępującej eutrofizacji powstaje bagno, torfowisko. W warunkach naturalnych eutrofizacja przebiega bardzo wolno - setki, tysiące lat. Emisja żyznych ścieków czy spływy wód z nawożonych pól do stawów, jezior i innych zbiorników wodnych przyspieszają gwałtownie ten proces co jest zjawiskiem wielce niepożądanym i szkodliwym.
Ø Spływy biogenów i pestycydów z obszarów rolniczych.
Związki te to bardzo silne preparaty owadobójcze z grupy pyretrynoidów lub endosulfan. Mogą dostawać się do wód powierzchniowych przez zmycie ich z zaprawionego ziarna, opylonych czy opryskanych nimi roślin lub gleby, bądź bezpośrednio w czasie stosowania ich na uprawy i już w ilościach poniżej progu wykrywalności powodują masową śmiertelność organizmów wodnych w tym także ryb. Równie trudne jest oszacowanie ładunku różnych zanieczyszczeń dostających się do wód z kwaśnym deszczem. Ich efekty obserwuje się głównie w jeziorach i potokach górskich w postaci obniżenia odczynu wód do wartości nawet poniżej pH 4. Spadkowi pH w glebach towarzyszy wzrost koncentracji wymywanych jonów glinu, toksycznego dla organizmów wodnych.
· przy pH ok. 6.5 zmiana składu organizmów wodnych
· przy pH < 5.5 eliminowane są jętki, mięczaki i kiełże
Zakwaszenia nie wytrzymuje pstrąg potokowy oraz zubożeniu ulega skład gatunkowy glonów. Wzrost zakwaszenia występuje również w śródleśnych jeziorach i stawach prowadząc do zubożających zasobów biologicznych, procesów aciolotrofizacji.
Pestycydy znajdujące się w wodzie naruszają procesy jej samooczyszczania oraz pogarszają jej stan sanitarny
Ø Fosforany i azotany
Fosforany i azotany to podstawowe substancje odżywcze (biogenne) dla roślin. Wprowadzone do wód ze ściekami (ścieki bytowo-gospodarcze, z przemysłu rolno spożywczego, wypłukiwane z pól nawozy mineralne) powodują ich użyźnienie, czyli eutrofizację. W użyźnionych wodach następuje bujny rozwój fitoplanktonu (sinice, glony), co prowadzi do ich zakwitu - glony wypełniają wodę tak gęsto, ze przybiera ona barwę gatunku, który się najliczniej rozmnożył. Po zakwicie następuje szybkie ich obumieranie i opadanie na dno. Przy dostatecznym dopływie tlenu biomasa ta rozkłada się i ulega przekształceniu w związki nieorganiczne które ponownie stają się źródłem pożywienia dla tych organizmów. Następuje przyrost masy organicznej, a brak odpowiednich ilości tlenu potrzebnego do jej szybkiego rozkładu, prowadzą do odkładania się tej masy na dnie. Obumierają w końcu inne organizmy - nie znoszące niskiej zawartości tlenu w wodzie. Na dnie zbiorników wodnych tworzy się osad denny w postaci mułu, w którym przy braku tlenu zachodzą procesy beztlenowe; wydzielają się trujące gazy - siarkowodór i metan, toksyczne aminy i inne produkty rozkładu aminokwasów. Osadu gromadzi się coraz więcej, zbiornik wypłyca się, przekształca w zamulony staw i w efekcie postępującej eutrofizacji powstaje bagno, torfowisko. W warunkach naturalnych eutrofizacja przebiega bardzo wolno - setki, tysiące lat. Emisja żyznych ścieków czy spływy wód z nawożonych pól do stawów, jezior i innych zbiorników wodnych przyspieszają gwałtownie ten proces co jest zjawiskiem wielce niepożądanym i szkodliwym.
Ø Spływy biogenów i pestycydów z obszarów rolniczych.
Związki te to bardzo silne preparaty owadobójcze z grupy pyretrynoidów lub endosulfan. Mogą dostawać się do wód powierzchniowych przez zmycie ich z zaprawionego ziarna, opylonych czy opryskanych nimi roślin lub gleby, bądź bezpośrednio w czasie stosowania ich na uprawy i już w ilościach poniżej progu wykrywalności powodują masową śmiertelność organizmów wodnych w tym także ryb. Równie trudne jest oszacowanie ładunku różnych zanieczyszczeń dostających się do wód z kwaśnym deszczem. Ich efekty obserwuje się głównie w jeziorach i potokach górskich w postaci obniżenia odczynu wód do wartości nawet poniżej pH 4. Spadkowi pH w glebach towarzyszy wzrost koncentracji wymywanych jonów glinu, toksycznego dla organizmów wodnych.
· przy pH ok. 6.5 zmiana składu organizmów wodnych
· przy pH < 5.5 eliminowane są jętki, mięczaki i kiełże
Zakwaszenia nie wytrzymuje pstrąg potokowy oraz zubożeniu ulega skład gatunkowy glonów. Wzrost zakwaszenia występuje również w śródleśnych jeziorach i stawach prowadząc do zubożających zasobów biologicznych, procesów aciolotrofizacji.
Pestycydy znajdujące się w wodzie naruszają procesy jej samooczyszczania oraz pogarszają jej stan sanitarny
...
Napisał(a)
ostatnim postem nie chce nikogo wystraszyc chce tylko udowodnic ze ciezko teraz o zdrowa zywnosc wiec mysle sachem ze szcypta wegety nie zabije i nie sputoszy orgganizmu bo "swieze warzywka"kupino na targowisku sa lekko do koksowane choc nie powiem ze zawsze
...
Napisał(a)
Gugcio, wkrótce wypróbuję Twój przepis na sosik! Wydaje się być całkiem smaczny! Pozdrawiam i SOG!!
Polecane artykuły