SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jogurty

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2429

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 1669 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 11256
---------Dlaczego jogurt jest zdrowszy od mleka ? -----

To pytanie może wydać się dziwne, aczkolwiek warto je sobie czasami postawić.

Przede wszystkim jogurt jest łatwiej przyswajalny od mleka, a jest to istotne, ponieważ aż 29% Polaków nie toleruje cukru mlecznego - laktozy.

Jogurt jest napojem mlecznym fermentowanym zawierającym żywe kultury bakterii. Jest bogatszy w wapń (500 ml mleka = 350 ml jogurtu), zawiera 4 - 5-krotnie więcej aminokwasów, ponad 20% więcej witamin z grupy B (kwasu foliowego nawet 5-krotnie więcej). Ponadto białko zawarte w jogurcie jest 2 - 3-krotnie szybciej trawione przez organizm człowieka.

Jogurt ułatwia syntezę witamin w organizmie, wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie żelaza, odtruwa organizm z toksyn, pomaga przy zaparciach, wzdęciach, niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit, chroni przed rakiem.

Coraz większą popularność zdobywają jogurty z bifidobakteriami, które normalnie żyją w naszym przewodzie pokarmowym. Hamują rozwój mikroflory gnilnej, neutralizują skutki przyjmowania antybiotyków przywracając równowagę flory bakteryjnej.

Bardzo ważne jest również urozmaicenie smakowe, które przyczynia się do spożywania jogurtów w większych ilościach.

--------------- Jogurt a zdrowie -----------


Jogurt pili już starożytni Egipcjanie 4 tysiące lat temu. Prawdopodobnie pochodzi jednak z Indii. Szczególnie rozpowszechnił się w krajach bliskiej Azji i Afryki, a poprzez Turcję na Bałkanach. Ja - urt znaczy po turecku kwaśne mleko, a w Bułgarii - jugurt i kiseło mlako. Od setek lat był on wytwarzany przez ludność wiejską z podgęszczonego przez długotrwałe gotowanie mleka bawolego, a następnie z koziego i krowiego. Miał on silnie kwaśny smak i zwartą konsystencję, a przed spożyciem często rozcieńczany był wodą. Ukwaszenie zachodziło pod wpływem naturalnej mikroflory mleka, wśród której w warunkach gorącego klimatu przeważały bakterie ciepłolubne. Z systematycznym spożywaniem jogurtu często wiązana jest długowieczność ludów krajów bałkańskich.

Na początku XX wieku jogurt w Europie sprzedawano w aptekach. Świat zaczął się nim zajadać odkąd Szwajcarzy dodali do jogurtu owoce. Dziś ponad 30 % ludzi na całym świecie pije jogurty naturalne, owocowe, wysokokaloryczne i całkowicie odtłuszczone.

Właściwości

Jogurt nie tylko zachowuje najważniejsze składniki mleka, ale dzięki dodaniu suchej masy w postaci odtłuszczonego mleka w proszku jest w te składniki bogatszy. Dzięki obecnym w jogurcie żywym bakteriom białka ulegają nadtrawieniu, w związku z czym wzrasta ich podatność na działanie enzymów trawiennych. Jogurt jest trawiony 3 razy szybciej niż mleko słodkie. Poza tym wywiera korzystny wpływ na wydzielanie soków trawiennych i podobnie jak inne fermentowane napoje mleczne eliminuje bakterie chorobotwórcze i gnilne z przewodu pokarmowego, pod warunkiem jednak, że zawierają dużą liczbę żywych bakterii i są spożywane systematycznie i w dużej ilości.

Żywe jogurty

W ostatnich latach wprowadzono na rynki światowe nową generację napojów z mleka fermentowanego zawierających m.in. bakterie flory jelitowej Laktobacillus acidophilus i bifidobakterie, które są również już zauważalne na naszym krajowym rynku. Nazywane są też napojami trzeciej generacji, bio jogurtami, czy żywymi jogurtami. W Polsce spożycie tych napoi jest niewielkie. Spowodowane jest to brakiem odpowiednich nawyków żywieniowych. Jogurty najnowszej generacji dopiero od niedawna pojawiły się w ofercie handlowej, a ogólna wiedza o ich wartościach odżywczych, leczniczych oraz walorach smakowych jest niewystarczająca.


Jogurt charakteryzuje się wysoką jakością ustaloną na podstawie przeprowadzonych badań organoleptycznych, dużą czystością mikrobiologiczną oraz dobrymi parametrami chemicznymi, zgodnymi z Polską Normą. Obecność bakterii Lactobacillus acidophilus i bifidobakterii w przewodzie pokarmowym człowieka jest zjawiskiem naturalnym. Rozwój ich w organiźmie ludzkim może być redukowany przez przyjmowanie różnych preparatów medycznych, leków, także z powodu stresów, starzenia się, diet, zakażeń oraz oraz przyczyn bliżej nieokreślonych. Spożywanie żywych bakterii w produktach mleczarskich stanowi idealny sposób na utrzymanie równowagi flory jelitowej. Ponadto bakterie te są szczególnie ważne np. podczas antybiotykoterapii, gdyż wiadomo, że antybiotyki powodują wyjałowienie organizmu co z kolei sprzyja różnego rodzaju dolegliwościom. W wielu krajach, także coraz częściej w Polsce, rutynowo podaje się jogurt chorym na biegunkę. Zwłaszcza u dzieci uzyskuje się bardzo dobre efekty, nawet dwukrotnie lepsze niż przy stosowaniu neomecyny.

Spożywanie jogurtów ponadto wpływa dodatnio na zdrowie człowieka poprzez:

- wydzielanie czynników hamujących rozwój drobnoustrojów,

- aktywowanie systemu odpornościowego (immunologicznego),

- działanie przeciwnowotworowe,

- i zmniejszanie nietolerancji laktozy.

Żywe bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym mogą również przyczyniać się do regulowania metabolizmu cholesterolu, a zawarte w jogurtach skuteczne są w leczeniu chorób układu pokarmowego, Salmonelli.

Bio jogurt

- ułatwia syntezę witamin w organiźmie,

- przywraca równowagę w przewodzie pokarmowym,

- zalecany jest podczas kuracji antybiotykowej,

- wspomaga układ odpornościowy,

- odtruwa organizm z toksyn,

- ułatwia wchłanianie żelaza.





-----------Kefir a zdrowie------------------


Kefir jest napojem mlecznym fermentowanym przy użyciu grzybków kefirowych, stanowiących mieszaninę bakterii mlekowych i drożdży.

Podczas dojrzewania kefiru następuje częściowy rozkład białek, tłuszczu, laktozy, wzrost zawartości witamin B1 i B6 oraz kwasu foliowego. Wartość biologiczna mleka pozostaje niezmieniona, natomiast białka charakteryzują się wyższą strawnością oraz obniżoną alergicznością w porównaniu do mleka słodkiego.

Napoje fermentowane trawione są 2 - 3 razy szybciej niż mleko słodkie. Korzystnie wpływają na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltykę jelit. Zawarty w kefirze tłuszcz na skutek homogenizacji, jak i zapoczątkowanemu dzięki działaniu enzymów bakteryjnych rozkładowi jest łatwiej przyswajalny. Z tych względów kefir jako napój można polecać osobom z zaburzeniami układu pokarmowego i rekonwalescentom.

Wartości odżywcze i dietetyczne kefiru wiążą się również z częściowym przefermentowaniem laktozy, co ma znaczenie dla ludzi nie tolerujących tego cukru.

Kefir jest napojem o konsystencji śmietany, lekko kwaśnym, doskonale gaszącym pragnienie, regenerującym siły. Posiada wysoką wartość odżywczą oraz korzystne właściwości dietetyczne i terapeutyczne.Kefir wywodzi się z Kaukazu, gdzie od setek lat był przygotowywany w warunkach domowych z mleka krowiego lub koziego. W ubiegłym wieku rozpowszechnił się w krajach wschodnio - i środkowoeuropejskich, a obecnie również w Europie Zachodniej.

W ostatnich latach w wielu krajach obserwuje się dynamiczny wzrost spożycia mlecznych napojów fermentowanych. W społeczeństwach, gdzie ich spożycie jest wysokie obserwuje się przedłużenie życia ludzkiego - przykładem jest tu długowieczność górali kaukaskich.



-------------- Maślanka a zdrowie --------------


W Polsce maślanka jest znana od dawna.

Będąc produktem ubocznym powstałym przy produkcji masła, maślanka zwykle traktowana jest, jako produkt kłopotliwy, m.in. z powodu jej krótkiego terminu przydatności do spożycia.

Przydatność do spożycia, dobry smak i jakość maślanka zachowuje przez 21 dni.

Maślanka naturalna stanowi cenny i powszechnie lubiany produkt spożywczy.

Nie należy zapominać o jej zdrowotnych właściwościach.

Ze względu na zawartość prawie całej lecytyny mleka, maślanka naturalna posiada właściwości dietetyczne i odżywcze.

W jej skład wchodzą witaminy z grupy B. Maślanka jest trawiona 2-3 razy szybciej niż mleko słodkie.

Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaktykę jelit.

Nasza maślanka nie zawiera środków konserwujących. Charakteryzuje się orzeźwiającym, lekko kwaśnym, aromatycznym smakiem, jednolitą, białą do kremowej masą oraz zawsze jednakowo pysznym smakiem.


Macie porównanie

Jeżeli w niebie nie będę mógł palić cygar, nie pójdę tam :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 367 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2175
wszystko fajnie-jogurty smaczne, ale niestety tuczące!!

Mam najlepszego trenera na świecie!

Najważniejsze w życiu jest to, by nawet w pocie i łzach umieć pokonać własne słabosci i lęk przed nieznanym

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 7997 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 70855
u mnie nie bardzo tuczące

Kudowa Zdrój noclegi hotele http://www.kudowazdroj.net 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 367 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2175
jesli nie to w porzadku!! fajny organizm masz

Mam najlepszego trenera na świecie!

Najważniejsze w życiu jest to, by nawet w pocie i łzach umieć pokonać własne słabosci i lęk przed nieznanym

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 7997 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 70855
nie wiem czy aż taki fajny, tluszczu nie przybieram, ale mase mięśniową też bardzo ciężko jest mi zrobić

Kudowa Zdrój noclegi hotele http://www.kudowazdroj.net 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1377
tak porownanie jest masakrycznie tresciwe i wogole super ale tak naprawde podsumowujac to co jest jajbardziej oplacalne do spozycia dla cwiczacych oczywiscie:P (jugurt,bio jogurt,kefir czy maslanka????)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DIETA NA SIŁE ??

Następny temat

Prosze o pomoc ;(

WHEY premium