...
Napisał(a)
Co jest lepsze do diety i ogolnie do sporzywania kefir czy jogurt? chodzi mi o dzialanie na organizm i lepsze wyniki.
1
...
Napisał(a)
Nabiał jest grupą produktów spożywczych, która obejmuje mleko oraz wszystkie produkty pochodzenia mlecznego. Część produktów nabiałowych jest dobrym źródeł białka oraz wapnia. Warto jednak wiedzieć, które produkty warto dodawać do swojej diety i urozmaicać ją w ten sposób. Do produktów nabiałowych zaliczyć można:
- twarogi,
- serki wiejskie,
- jogurty, kefir, maślanka,
- mleko,
- sery żółte,
- mozzarella,
- feta.
Wszystkie te produkty mają różne ilości białka, tłuszczów, czy wapnia. Dlatego też warto wiedzieć, jakie spożywać. Wśród źródeł wapnia istotny będzie ser mozzarella, parmezan, jogurty, kefiry, czy maślanki.
Jogurt, jak i kefir są mlecznymi napojami fermentowanymi. Oba w zasadzie nie mają między sobą większych różnicy składowych, jak i smakowych. Kefir jest trochę bardziej kwaśny. Różnica między nimi jest również taka, że kefir fermentuje na drożdżach a jogurt na bakteriach kwasu mlekowego. Plusem jogurtu jest jego bardziej naturalny smak i różne warianty gęstości. Dlatego też pod względem konsystencji i smaku lepiej nadaje się np. do różnego rodzaju sosów. Oba produkty zawierają dość spor wapnia. Żaden z nich nie jest źródłem białka, więc pod tym względem nie może być źródeł w posiłku. Są to typowe produkty, które mogą być dodatkami do posiłku, a nie jego bazą.

- twarogi,
- serki wiejskie,
- jogurty, kefir, maślanka,
- mleko,
- sery żółte,
- mozzarella,
- feta.
Wszystkie te produkty mają różne ilości białka, tłuszczów, czy wapnia. Dlatego też warto wiedzieć, jakie spożywać. Wśród źródeł wapnia istotny będzie ser mozzarella, parmezan, jogurty, kefiry, czy maślanki.
Jogurt, jak i kefir są mlecznymi napojami fermentowanymi. Oba w zasadzie nie mają między sobą większych różnicy składowych, jak i smakowych. Kefir jest trochę bardziej kwaśny. Różnica między nimi jest również taka, że kefir fermentuje na drożdżach a jogurt na bakteriach kwasu mlekowego. Plusem jogurtu jest jego bardziej naturalny smak i różne warianty gęstości. Dlatego też pod względem konsystencji i smaku lepiej nadaje się np. do różnego rodzaju sosów. Oba produkty zawierają dość spor wapnia. Żaden z nich nie jest źródłem białka, więc pod tym względem nie może być źródeł w posiłku. Są to typowe produkty, które mogą być dodatkami do posiłku, a nie jego bazą.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU
Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.
Sprawdź
...
Napisał(a)
zdecydowanie kefir o wiele zdrowszy ,działa kojąco na nerki , przeczyszcza ,i pomaga w trawieniu .a jogurt to g**** szczególnie danone.dla mnie paszadla świń
<<<<<możecie mnie zabić ale dla mnie tylko liczy sie ARKA GDYNIA>>>>>
2
...
Napisał(a)
zalezy co chcesz osiagnac
i to i to moze byc zle i dobre ...porownaj naturalny jogurt - jakies sprawdzonej firmy i ten z hipermarketu ...tak samo z kefirem - ogolnie polecam obydwa uwgzlednic w diecie
Wiedza to podstawa
"Madry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby".
HIPOKRATES
Doradca w dziale Alternatywna Droga.

Wiedza to podstawa
"Madry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby".
HIPOKRATES
...
Napisał(a)
hehe no no w sumie pije tylko maslanke
Wiedza to podstawa
HIPOKRATES

Wiedza to podstawa
HIPOKRATES
...
Napisał(a)
Witam
Kefir i jogurt są tak samo dobre (mają praktycznie takie same właściwości). Jogurt zawiera trochę więcej substancji odżywczych. Wybieraj jogurty z obniżoną zawartością tłuszczu albo nawet z zerowa zawartością tłuszczu.
Pozdrawiam
Piotr Folęga
Kefir i jogurt są tak samo dobre (mają praktycznie takie same właściwości). Jogurt zawiera trochę więcej substancji odżywczych. Wybieraj jogurty z obniżoną zawartością tłuszczu albo nawet z zerowa zawartością tłuszczu.
Pozdrawiam
Piotr Folęga
...
Napisał(a)
apropos maslanki, jakie sa w niej wegle, nie jest to przypadkiem laktoza ??
Ustawcie strone http://www.pajacyk.pl jako strone startową i klikajcie tyle razy ile sie da.
Pozdrawiam,
Michał
Ustawcie strone http://www.pajacyk.pl jako strone startową i klikajcie tyle razy ile sie da.
Pozdrawiam,
Michał
1
pozdrawiam,
Michał
...
Napisał(a)
mi sie wydaje że jest ,choć jej nie pije uważam że jest dobrą sprawą.
1
...
Napisał(a)
szczerze mówiac wole kefiry
tak jakoś wydaja mi sie "zdrowsze" moze dlatego ze nie maja tyle cukru w sobie :P
Początkujący leszczu :)

Początkujący leszczu :)
...
Napisał(a)
mikeee - a czemu pytasz ?
Wiedza to podstawa
HIPOKRATES
Wiedza to podstawa
HIPOKRATES
...
Napisał(a)
Zakladajac ze pije maslanke to juz opakowanie 500g, w maslance jest chyba 4,7g ww wiec w sumie bedzie 23g ww, a jesli to laktoza to doliczajac jeszcze cukier z litra mleka to chyba juz troszke za duzo tego bedzie.
Ja tu tylko sprzatam
ale z tego co sie orientuje to cukry proste nie sa mile widziane nawet w masowie no chyba ze po treningu.
Wiec jak to kanarek jest ??
Pozdrawiam,
Michał
Ja tu tylko sprzatam

Wiec jak to kanarek jest ??
Pozdrawiam,
Michał
1
pozdrawiam,
Michał
Polecane artykuły