Szacuny
1
Napisanych postów
198
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
5472
Ostatnio w jednym z supermarketów była taka oto promocja:
filety z mintaja (mrożone) za 7,50 zł ( B-18,3 T-0,8 W-0,0 )
w porównaniu z piersią z kurczaka która kosztuje ok. 14-15 zł
taki filet wychodzi 2x taniej niż pierś a ma tylko 3g mniej białka...
Wiem że lepiej kupić świeża rybkę no ale...
Problem tylko taki że filety są zmrożone. No i tu moje pytanie czy robił może ktoś taki pomiar ile z kilograma zmrożonej ryby po usmażeniu zostaje faktycznie tej ryby? A ile w tym kilogramie było wody?
Nie mam niestety wagi elektronicznej bo bym to sprawdził;-(
Szacuny
734
Napisanych postów
31016
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94344
dokladnie przeczytaj tylko nie padnij
Z 1kg ryby mrozonej oczymasz po rozmrozeniu 550g miesa,czyli robia nas tak w balona ze tralala,a jak rybe uparujesz to z 1 kg oczymasz 400g.Bez Kometarza
Szacuny
4
Napisanych postów
117
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
899
qazar - wierzę że ważyłeś, ale przecież ryba zawiera 80% wody, która zamarza, a po rozmrożeniu wypływa - rozmrożona ryba jest bardziej sucha od świeżej. Oczywiście w supermarketach mogą robić różne sztuczki typu polewanie wodą przed zamrożeniem, ale wtedy filety pokrywałaby spora warstwa lodu.
Szacuny
734
Napisanych postów
31016
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94344
spox ,tylko ja kupuje tylko swierze i tam przed grilowaniem sa straty rzedu 5% ,a raz kupilem mrozona i 45% to chyba jest roznica,nie.Wiec kupujcie swierze(myslicie dlaczego ryby mrozone sa duzo tansze)