Wiadomo ,że glukoza podawana w większej ilości niż 20gram dziennie może powodować:
1. Organizm nie jest w stanie wykorzystać takiej ilości cukrów prostych - większość zostanie zmagazynowana w postaci tłuszczów
O TYM MI NIC NIE WIADOMO, ZALEZY OD ORGANIZMU I JEGO POTRZEB (NP. PO TRENINGU SPOKOJNIE MOZESZ PRZYJAC 0,5G/KGMC I NIC SIE NIE ODLOZY W POSTACI TLUSZCZU)
2. Cukry powodują zatrzymywanie wody pod skórą - robi się ona gruba jak u hipopotama.
Z TEGO CO WIEM TAKIE DZIALANIE MA SOD (SOL KUCHENNA), A NIE CUKIER
3. Cukry proste powoduja spadek aktywności leukocytów, co owocuje spadkiem ogólnej odporności organzimu.
MOZE BYC
moja rada jest taka - dodawaj kilka gramow (5-15g) glukozy do kazdej porcji krety (albo popijaj odpowiadajaca porcja soku winogronowego), bardziej uwazaj zeby pic ja na pusty zoladek
a wogule mozesz odpuscic sobie faze ladowania, bo nie jest ona potrzebna...