SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tanie i dobre żelki kolagenowe

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2065

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 205 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1974
Hej,
Mam problemy ze stawami, to u mnie rodzinne, stosuje rozciagania, treningi tak dobrane by smarowac stawy, ale ja nie o tym.

Szukalem sposobu by jak najtaniej i najlepiej przyjmowac spora porcje kolagenu i wymyslilem!

W 800ml wody rozpuszczam 10 lyzek zelatyny, gotuje do rozpuszczenia, gdy sie ochlodzi do ~70C (nie paruje, mozna wlozyc palec) dodaje 0,5 paczki bolero (napoj rozpuszczany niskokaloryczny bez aspartamu), 3-4 skruszone tabletki z enzymami trawiennymi i 12-14g z Vit C.

Mieszam, przelewam do pojemnika, gdy ostygnie, do lodowki, kroje na jakies 14-16 porcji, jem jedna dziennie.

Enzymy trawienne pomagaja przetrawic odpowiednio zelatyne, vit C jest potrzebna by wchlaniac kolagen.

Smakuje to swietnie, czuje sie jakbym jadl kupne kwasne zelki.

Robie tak juz 2-3 miesiace, mam wrazenie ,ze pomaga, choc moze to byc placebo.

Koszt jest nie wielki w porownaniu z tabletkami lub zelkami dla konia (sa na allegro, dobry sklad).
1kg zelatyny to 70 zl, 1 kg vit C to 50zl, enzymy nie pamietam, nie sadze by byly konieczne, bolero kosztuje 1-2zl.
W internecie pisza ,ze z zelatyny jestesmy w stanie przyjac 4% kolagenu, w zwyklych warunkach, mam nadzieje ,ze podajac z enzymami i vit C stwarzam lepsze niz zwykle. Oczywiscie to skrot myslowy, samo przyjecie kolagenu czy zelatyny nie spowoduje ,ze znajdzie sie on w stawach, za to bialka zawarte w zelatynie pelnia role regeneracyjne, rowniez dla stawow.


Jestem ciekaw waszych opini
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 205 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1974
domer
Skoro 3-4 procent że 100 gramów żelatyny to kolagen, który nasz organizm będzie w stanie przyswoić to gdzie tutaj jest sens wydawać takie pieniądze? Przecież tutaj nie ma nic do przekonywania. Wystarczy zdrowy rozsądek i cena żelatyny, którą nie jest turbo sprawdzić. Nawet kupują jakieś hurtowe ilości.

Pierwsze lepsze suplementy z kolagenem w porcji mają około 10 gramów kolagenu.

https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Collagen_Premium-opis40198.html w 20 gramach produktu 12,4 grama kolagenu.

https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Kolagen_Pure-opis42328.html

W 5 gramach 5 gramów kolagenu.


Nie zrozumielismy sie, albo ja zle napisalem, chodzilo mi o to jak wiele % przelozy sie na kolagen w stawach.
ChatGPT mowi : "Gelatin is primarily composed of collagen. On average, gelatin contains about 85-90% collagen. The exact collagen content can vary depending on the source and processing of the gelatin. So, for practical purposes, you can estimate that gelatin is made up of approximately 85-90% collagen."

Wiec co to za roznica jesli zjem 12 g zelatyny a nie 10g kolagenu?

On i tak jest rozlozony na aminokwasy, a te jesli maja sprzyjajace warunki sa przetwarzane na kolagen w stawach, skorze itp.
Dalej te 3-4% ze zjedzonego kolagenu zmieni sie na kolagen w miejscu docelowym.









Nie mam zamiaru sie klucic, moj cel to sobie pomoc w najlepszy i najprostrzy sposbo, ale jak mowisz mi "nie bo nie" to jak ja sie mam przekonac?


Zmieniony przez - Pjoter9 w dniu 10/31/2023 9:32:00 AM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33132 Napisanych postów 23203 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278137
Jesli masz odczucia ze działa , nie tracisz dużo kasy , smakuje ci i jestes zadowolny to jedz :) wychodze z założenia ze jełśi coś może pomagać a nie szkodzi to warto próbować a czy rzeczywisćie działa to ile ludzi tyle opinni . Jak masz problem ze stawami to poczytaj o MSM i o Boswellia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 205 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1974
Dzieki!

To moze powinienem kupic 1kg glukozaminy i rowniez dodawac do zelek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68518
Hmmm... Gdyby enzymy, których używasz, faktycznie działały w kierunku żelatyny, to te galaretki by Ci się po prostu rozpłynęły. Tak się dzieje, kiedy dodamy ananasa czy kiwi do galaretki (zawierają enzymy).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 205 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1974
Tak moze byc, jest to lekko metne, bo zwyczanie krusze tabletki, jakby sie nie rozpuscily, troche licze na ze dzialaja w zoladku


Zmieniony przez - Pjoter9 w dniu 28/10/2023 15:01:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68518
Kiedy oglądasz/rozerwiesz w palcach gotowe żelki przed zjedzeniem, dookoła okruszków tabletek widoczna byłaby rozpuszczona galaretka... Jeśli nie - jakieś słabe te tabletki z enzymami...
Nie znam się może wystarczająco na temacie, ale jeśli coś ma działać w żołądku, to i poza nim powinno dawać jakikolwiek efekt...

Wysoka temperatura pomaga rozpuścić kolagen i uczynić jego składniki bardziej przyswajalnymi.
Wiem to też z doświadczenia, bo mój żołądek źle znosi wysokolagenowe dania na zimno (np.karpia ze skórą w galarecie) albo białą kiełbasę. Na ciepło albo w postaci zupy - jest całkiem inaczej.
Myślę, że picie galaretki też powinno być skuteczniejsze, niż jedzenie zimnej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 205 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1974
Mysle ze tabletki moga byc konstruowane tak ze ruszaja je dopiero kwasy zoladkowe, a ja wrzucam je do galaretki jak ma te 60-70C, wiec moze one zwyczajnie nie reaguja z taka temperatura, cholera wie. Sa metne, a na dole osadza sie proszek.

Z tego co sie orientowalem wazna za to bardzo jest obecnosc witaminy C, ktorej daje tyle , ze nawet jesli polowa sie rozlozy to i tak jest jej wystarczajaco.

W kazdym razie te enzymy nie sa najwazniejsza czescia tej galaretki, serwuje to rodzinie i nikomu nic nie jest.


Co do picia, albo nie moglbym dac duzo zelatyny albo pic ja w czasie robienia, a to nie pasuje mi jesli chodzi o czas produkcji. Alternatywa sa zimne tabletki, zimne galaretki.

Mysle ze jesli kolagen ma sie zmieniac od cieplej temperatury, to schlodzenie go pozniej nie zmienia tego stanu. Tak samo jak rozpuszczony w zimnej wodzie nie jest gesty


Zmieniony przez - Pjoter9 w dniu 28/10/2023 15:59:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68518
Zgadza się, że enzymy mogą być zamknięte w jakichś mikrokapsułkach i działać dopiero po rozpuszczeniu się pod wpływem wystarczającej ilości/stężenia kwasu i wody.

Możliwe też, że niestety unieczynniasz je zbyt wysoką temperaturą.
60-70°C to temperatura, która wywiera silne działanie na substancje tego typu. Powyżej 45° już jest wysoko.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68518
"Optimum działania większości enzymów to zakres 30-45°C" powyżej następuje spadek ich aktywności i powolna denaturacja.
(Wzięte z pracy naukowej na ten temat).
One są jakby zaprogramowane na zakres temperatur jaki występuje w ciele człowieka czy zwierzęcia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 205 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1974
Masz racje, moze tak byc, skupialem sie na vit C gdzie problem robi sie powyzej 70C. Nastepnym razem sproboje dac je pozniej choc nie chce psuc struktury gdy juz sie zazeluje


Zmieniony przez - Pjoter9 w dniu 28/10/2023 16:26:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68518
Wystarczy, kiedy jest letnia albo zimna w dotyku, ale jeszcze płynna. Ciekawe czy zaobserwujesz jakieś działanie enzymów :) ?

To jest ciekawy przykład, dlaczego nie powinno się np.używać proszków enzymatycznych i ustawiać pralki na 60°.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kiedy ważyć produkty?

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - porady

WHEY premium