...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Wjeżdża klasyczna propozycja dla wszystkich trenujących!
Zamiast oklepanego ryżu i makaronu proponuję zamienić to czasem na kasze jęczmienną #pęczak
Gotujemy ją jedynie 15min
Pyszna, zdrowa dla jelit i lepiej zabija uczucie głodu niż sam ryż bądź makaron.
Kasza to mój zdecydowany faworyt od pewnego czasu, sprawdź i Ty!
_______
Mięso jakie użyłem to karczek wieprzowy. Przed usmażeniem na patelni wykroiłem każdy gram tłuszczu!
Przed wrzuceniem mięsa na rozgrzaną patelnie, dwie minuty wcześniej obsmażam na brązowo cebulkę dla nadania lepszego smaku
Co potrzebujemy?
- karczek wieprzowy 250gr (kupujemy niepoprzerastany kawał mięcha i wykrajamy cały tłuszcz wokół)
- kasza jęczmienna pęczak 100gr (użyłem z firmy #Kupiec)
- mrożona fasolka szparagowa 100gr (Bideronka)
Makroskładniki:
Białko: 65gr
Tłuszcze: 5gr
Węglowodany: 78gr
Kalorie: 638
__________
Przygotowanie dania.
Na suchej teflonowej patelni wrzucamy 30-40gr cebulki i trzymamy ją 2 minuty na mocnym ogniu.
Po tym czasie wrzucamy mięsko. Nie zmniejszamy ognia i czekamy kolejne 2 minuty. Wlewamy na patelnie ok 200ml wody i dusimy wszystki ok. 25-30 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem czasu dodajemy fasolkę. Dusimy ją razem z mięskiem i cebulką. W momencie jak czas dobiega końca ugotowaną kasze wsypujemy na patelnie i wszystko dokładnie mieszamy.
___________
A teraz odłóż telefon, wyłącz TV i spokojnie zjedź.
Podzielę się małą ciekawostką!
Może przydać się to wszystkim a szczególnie tym którzy są na deficycie kalorycznym.
Udowodniono że jedząc skupionym tylko na tym że jemy. Do tego delektując się każdym kęsem najada się nie tylko żołądek ale również głowa.
Czujesz że ZJADŁEŚ i uczucie samego apetytu spada razem z Twoim głodem. Smartfony i wszystko inne co odciąga Twoją uwagę jedząc pociąga za sznurki by jeść więcej, co jest jednym z wielu czynników dlaczego tyjemy!
Z racji że tego nie chcemy warto zreflektować się i czasem przemyśleć co tak naprawdę robimy, JEDZĄC!
Smacznego
Zamiast oklepanego ryżu i makaronu proponuję zamienić to czasem na kasze jęczmienną #pęczak
Gotujemy ją jedynie 15min
Pyszna, zdrowa dla jelit i lepiej zabija uczucie głodu niż sam ryż bądź makaron.
Kasza to mój zdecydowany faworyt od pewnego czasu, sprawdź i Ty!
_______
Mięso jakie użyłem to karczek wieprzowy. Przed usmażeniem na patelni wykroiłem każdy gram tłuszczu!
Przed wrzuceniem mięsa na rozgrzaną patelnie, dwie minuty wcześniej obsmażam na brązowo cebulkę dla nadania lepszego smaku
Co potrzebujemy?
- karczek wieprzowy 250gr (kupujemy niepoprzerastany kawał mięcha i wykrajamy cały tłuszcz wokół)
- kasza jęczmienna pęczak 100gr (użyłem z firmy #Kupiec)
- mrożona fasolka szparagowa 100gr (Bideronka)
Makroskładniki:
Białko: 65gr
Tłuszcze: 5gr
Węglowodany: 78gr
Kalorie: 638
__________
Przygotowanie dania.
Na suchej teflonowej patelni wrzucamy 30-40gr cebulki i trzymamy ją 2 minuty na mocnym ogniu.
Po tym czasie wrzucamy mięsko. Nie zmniejszamy ognia i czekamy kolejne 2 minuty. Wlewamy na patelnie ok 200ml wody i dusimy wszystki ok. 25-30 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem czasu dodajemy fasolkę. Dusimy ją razem z mięskiem i cebulką. W momencie jak czas dobiega końca ugotowaną kasze wsypujemy na patelnie i wszystko dokładnie mieszamy.
___________
A teraz odłóż telefon, wyłącz TV i spokojnie zjedź.
Podzielę się małą ciekawostką!
Może przydać się to wszystkim a szczególnie tym którzy są na deficycie kalorycznym.
Udowodniono że jedząc skupionym tylko na tym że jemy. Do tego delektując się każdym kęsem najada się nie tylko żołądek ale również głowa.
Czujesz że ZJADŁEŚ i uczucie samego apetytu spada razem z Twoim głodem. Smartfony i wszystko inne co odciąga Twoją uwagę jedząc pociąga za sznurki by jeść więcej, co jest jednym z wielu czynników dlaczego tyjemy!
Z racji że tego nie chcemy warto zreflektować się i czasem przemyśleć co tak naprawdę robimy, JEDZĄC!
Smacznego
2
...
Napisał(a)
pamiętam jak pracowałem w delegacji to tak mi podeszła kasza jęczmienna pęczak, że co tydzień w piątek na powrót moja dziewczyna ją gotowała, tylko ona robiła ją na bulionie, dodawała rozmaryn, pieczarki i takie kaszotto robiła, do tego schabik usmażony na gyros i surówka i mogłem jeść non stop
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Na bulionie ekstra pomysł i robiłem takie kaszotta i riostta jak mnie naszło
...
Napisał(a)
Żelatynę rozrób w 60ml ciepłej wody.
Do miski włóż odważony skyr i twaróg.
Skrusz 15 tabletek słodzika.
Wlej rozpuszczoną żelatynę do miski z twarogiem,skyrem i słodzikiem. Miksuj przez 2 minuty do gładkiej konsystencji.
Pokrusz wszystkie biszkopty.
80% biszkoptów wysyp na dół naczynia i zalej to zmiksowanym twarogiem.
Rozprowadzamy po całym spodzie. Na to sypiemy pocięte na kawałki truskawki (ja sypę je normalnie jak są zamrożone) i na to daję pomarańczę.
Wylewam drugą warstwę zmiksowanego twarogu i posypuje resztką biszkoptów dla uroku.
Do tego spruszam wszystko bardzo delikatnie kako bo oko też je nie tylko buzia
Odstawiamy na 2h do lodówki aż żelatyna się zetnie.
Smacznego!
Do miski włóż odważony skyr i twaróg.
Skrusz 15 tabletek słodzika.
Wlej rozpuszczoną żelatynę do miski z twarogiem,skyrem i słodzikiem. Miksuj przez 2 minuty do gładkiej konsystencji.
Pokrusz wszystkie biszkopty.
80% biszkoptów wysyp na dół naczynia i zalej to zmiksowanym twarogiem.
Rozprowadzamy po całym spodzie. Na to sypiemy pocięte na kawałki truskawki (ja sypę je normalnie jak są zamrożone) i na to daję pomarańczę.
Wylewam drugą warstwę zmiksowanego twarogu i posypuje resztką biszkoptów dla uroku.
Do tego spruszam wszystko bardzo delikatnie kako bo oko też je nie tylko buzia
Odstawiamy na 2h do lodówki aż żelatyna się zetnie.
Smacznego!
1
...
Napisał(a)
w pudełka widzę zaopatrujemy się wspólnie w pepco
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
DJ_DoDow pudełka widzę zaopatrujemy się wspólnie w pepco
Moja jest kierowniczką w pepco więc wiesz, -30% na wsio
...
Napisał(a)
ooo matko to moja by oszalała
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
Poprzedni temat
[Blog] Marcin gotuje
Następny temat
Najlepszy blog marca 2021-głosowanie
Polecane artykuły