SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Surowe jajko

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 563

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 102
Witam,
Jako iż przeglądałem internet i nie potrafię nigdzie znaleźć tematu o Surowym jajku i jego spożywaniu.
To tutaj, pytam spożywanie surowego jajka jest w pełni bezpieczne? I co jaki czas można je spożywać.


Zmieniony przez - open567 w dniu 2020-05-25 02:08:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82727 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699730
Jajka zdecydowanie są jednym z najlepszych źródłem nie tylko białka i tłuszczów w naszej diecie, ale również sporej ilości witamin i składników mineralnych. Zaliczyć można je do najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Warto jednak wiedzieć jak należy je spożywać, aby białko z nich było dobrze przyswajalne i abyśmy nie ryzykowali zatrucia pokarmowego salmonellą.
Polecamy również: Czy warto pić surowej jaja? Czy picie surowych jajek szkodzi?

W tym celu, jajka należy poddać obróbce termicznej. Mogą być to jajka gotowane, np. na miękko, twardo, w koszulkach, w kokilkach, smażone w formie jajecznicy, placka, czy jaj sadzonych. Według badań najlepszej przyswajalności białko mamy w gotowanych na półmiękko. W przypadku spożywanych na surowo ryzykujemy zakażenie salmonellą, dostarczamy awidynę, która ogranicza przyswajanie biotyny oraz białko ma gorszą przyswajalność.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33089 Napisanych postów 23176 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278077
Nie jest bezpieczne , ponadto przyswajalność białka z jaj surowych to chyba coś koło 65% a z jaj poddanych obróbce termicznej to chyba coś koło 94%
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Nie jest w pełni bezpieczne z uwagi na występowanie ryzyka obecności bakterii salmonelli w białku jaja. Żółtka jak najbardziej można spożywać na surowo. Oczywiście ryzyko takie jest niewielkie, ale jednak istnieje i w przypadku jajek jest ono większe niż w stosunku do innej żywności. Poza tym są badania, według których białko surowego jajka ma gorszą przyswajalność. Najlepsze będzie na półmiękko.

https://potreningu.pl/advices/501/nie-jedz-surowych-jajek

https://potreningu.pl/articles/16/picie-surowych-jaj-nie-wzmocni-twoich-miesni 

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kalkulator kalorii - oliwa wpisywać czy nie?

Następny temat

LC na mostku ?

WHEY premium