'
Ciekawe jest natomiast to że, w swietle tego co zacytowałeś ( czy mógłbyś jeszcze podać zródło a najlepiej opisać okoliczności tego badania ), kazeina wywiera jednak pozytywny wpływ na nasze mięśnie.
Tu masz linka:
http://www.kulturysta.of.pl/
'
Cytat z tego linka:
'
Twierdzenie jakoby po mleku kulturyści nabierali delikatnego wyglądu przed zawodami, choć nie potwierdzone przez większość żywieniowców, może zdaniem Jima Wrighta, wydawcy FLEXA i byłego szefa Exercise Science Branch of the U.S. Army Fitness School, być prawdą. " kulturyści od lat wiedzą, że - choć nie potwierdziły tego dotąd żadne dowody - picie mleka przed zawodami znacznie utrudnia, a wręcz uniemożliwia, zrobienie rzeźby" - mówi on. "Nadal nie wiemy, dlaczego tak się dzieje, choć wydaje mi się, że musi to mieć coś wspólnego z kazeiną która stanowi 80% białka zawartego w mleku. W jakimś nieznanym mechaniźmie kazeina pobudza podskórne gromadzenie się tłuszczu lub wody (lub obydwu). Na przykład w przypadku serwatki (innego białka obcego w mleku) nie obserwujemy takiego działania." To zastrzeżenie dotyczy tylko kulturystów będących na diecie, ale nawet oni mogą pić chude mleko, może z wyjątkiem ostatnich 8-12 tygodni przed zawodami. Im bliżej zawodów, tym proszki proteinowe na bazie serwatki powinny zawierać mniej procentowo kazeiny, która, swoją drogą ma cenne zalety (zapobiega katabolizmowi, zwiększa stopień wykorzystania serwatki).
'
Co do odkładania tłuszczu, to przecież kazeinę używa się do tuczu cieląt
. Zresztą ktoś stosował też i paszę dla świń
https://www.sfd.pl/html/17475
Jeśli chodzi o zalety, to katabolizmowi chyba najbardziej zapobiega to, co jest najbardziej wchłanialne. To 'zwiększenie stopnia wykorzytania serwatki' całkiem nie pasuje - po co by były
izolaty białka serwatkowego? Z poradnika karmienia niemowląt:
http://meds.queensu.ca/medicine/fammed/infantfd/if-CommercialFormula.html
'
Proteiny z mleka mieszają się z kwasem żołądkowym podczas trawienia i tworzą grudki z kazeiny i wapnia. Ponieważ mleko kobiece ma małą zawartość kazeiny, tworzy miękkie i łatwostrawne grudki w żołądku. Duża zawartość kazeiny w krowim mleku powoduje tworzenie się twardych i ciężkostrawnych grudek. Mleka w proszku oparte na białku serwatkowym są lekkostrawne, gdyż imitują proporcje protein w mleku kobiecym.
'
Przypomnę, że kazeinę stosuje się też do produkcji klejów i farb klejowych