SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

biała mąka pszenna-źródło węglowodanów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4158

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 90 Wiek 41 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 2802
W wielu artykułach w internecie czy programach TV pojawia się informacja, że biała mąka i pieczywo z niej wytworzone to czyste zło, ponieważ składa się głównie z cukrów prostych. Jednak w składzie mąki 72% to skrobia, która jest wielocukrem. Cukrów prostych prawie nie ma. Jedyne, czym mąka biała różni się od razowej to ilość błonnika, który jest oczywiście zdrowy. Czy ja popełniam jakiś błąd w myśleniu? Czy jedzenie dużej ilości białego pieczywa jest niewskazane ćwicząc na siłowni? Dodam, że ostatnio ciężko mi przybrać na wadze mimo systematycznego podnoszenia kaloryczności i myślałem właśnie o zwiększeniu spożycia pieczywa czy ciast (robionych bez tłuszczu i cukru białego) jako alternatywy dla gainera, o którym też zacząłem myśleć.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
nie zabije Cię, nie przyniesie dobrych efektów dla zdrowia przez to że jest mocno oczyszczona jeżeli na niej będziesz się opierać, ale gdzieś tam jako dodatek, do niektórych rzeczy, do których nadaje się idealnie i ciężko ją zastąpić od czasu do czasu to nic złego się nie stanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349883
Jeżeli zjesz ten biały chleb w towarzystwie warzyw, dodasz źródło białka i tzw. zdrowe tłuszcze, to jak najbardziej możesz używać białego pieczywa, zwłaszcza na masie gdzie często jest to lepsza opcja niż pieczywo pełnoziarniste.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33160 Napisanych postów 23233 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278211
Jasne że możesz używać ale z drugiej strony ja jestem zwolennikiem używania ciężkiego żytniego pieczywa na masie .Dużo łatwiej bic kalorie .średnio dwie małe kromki żytniego to waga 70-80g . Dwie większe kromki pszennego to zazwyczaj połowa powyższej wagi ...

Dla zobrazowania sprawy te dwa bochenki w sumie ważą 2.9 kg








Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2020-02-27 10:57:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 90 Wiek 41 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 2802
Tylko nie ma co ukrywać, że pieczywo razowe jest mniej smaczne niż białe I przez to jestem go w stanie zjeść mniej niż białego. Ostatnio często piekę chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Tego jestem w stanie sporo zjeść np z twarogiem i jogurtem. I przy okazji zaspokaja moją ochotę na słodycze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33160 Napisanych postów 23233 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278211
citrix
Tylko nie ma co ukrywać, że pieczywo razowe jest mniej smaczne niż białe I przez to jestem go w stanie zjeść mniej niż białego. Ostatnio często piekę chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Tego jestem w stanie sporo zjeść np z twarogiem i jogurtem. I przy okazji zaspokaja moją ochotę na słodycze.
żytnie pieczywo na zakwasie to poezja smaku. :) .najlepiej robić samemu chleb z dowolnych różnorodnych składników. Mi takie dwa bochenki starczają na tydzień dla 3 osób
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349883
Masz gdzieś przepis na ten chleb?
Jak przyjdzie koronawirus to będzie trzeba nakupić zapasu mąki i samemu piec.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 90 Wiek 41 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 2802
SKŁADNIKI:

215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe
1 duże jajko
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon
imbir
sól
2 łyżki miodu- opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

Banany zblendować z jajkiem na gładką masę. Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka

źródło: http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/01/najprostszy-chlebek-bananowy-bez-cukru.html

Ja dodaję jeszcze trochę orzechów włoskich i o ok. 1/3 więcej bananów.


Zmieniony przez - citrix w dniu 2020-02-27 11:51:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 90 Wiek 41 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 2802
A pozwalacie sobie czasem na jakąś chałkę czy drożdżówkę z serem lub makiem? W sumie nie mają aż tak przerażająco dużo tłuszczu ani cukrów prostych.


Zmieniony przez - citrix w dniu 2020-02-27 11:59:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 90 Wiek 41 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 2802
Nie mogłem edytować postu z przepisem. Makro do ciasta wg moich wyliczeń w 100 g (z dodatkowymi bananami i orzechami):
210 kcal
tłuszcz: 3,9 g
węglowodany: 35,4 g
w tym cukry: 8,3 g
białko: 6,2 g


Zmieniony przez - citrix w dniu 2020-02-27 12:23:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349883
citrix
A pozwalacie sobie czasem na jakąś chałkę czy drożdżówkę z serem lub makiem? W sumie nie mają aż tak przerażająco dużo tłuszczu ani cukrów prostych.



Zmieniony przez - citrix w dniu 2020-02-27 11:59:06


W sumie chodziło mi o ten drugi chleb.

Czasem można sobie pozwolić na wszystko, a przy dużym zapotrzebowaniu na węglowodany, produkty rekreacyjne jak najbardziej możesz włączać do bilansu,
raczej nikt już nie promuje takiego purystycznego podejścia, jak to było kiedyś. Nawet zatwardziali kulturyści starej szkoły bywają co raz bardziej otwarci.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33160 Napisanych postów 23233 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278211
Koniu151
citrix
A pozwalacie sobie czasem na jakąś chałkę czy drożdżówkę z serem lub makiem? W sumie nie mają aż tak przerażająco dużo tłuszczu ani cukrów prostych.




Zmieniony przez - citrix w dniu 2020-02-27 11:59:06


W sumie chodziło mi o ten drugi chleb.

Czasem można sobie pozwolić na wszystko, a przy dużym zapotrzebowaniu na węglowodany, produkty rekreacyjne jak najbardziej możesz włączać do bilansu,
raczej nikt już nie promuje takiego purystycznego podejścia, jak to było kiedyś. Nawet zatwardziali kulturyści starej szkoły bywają co raz bardziej otwarci.
. Tu przepis .tyle że ja już u siebie modyfikuje i robię większą ilość .

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Problem z uzyskaniem kraty na brzuchu

Następny temat

Różnorodność posiłków - redukcja

WHEY premium