SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odżywki białkowe a obróbka termiczna

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4807

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
Cześc. Pytanie takie moze bardziej do technologow zywienia.
Wiele przepisow np na serniki zawiera w skladzie odzywke bialkową/ Czy dlugotrwala ekspozycja na temperature bardzo wysoką nue powoduje przemian w bialkach obnizajac ich strawnosc./wchlanianie czyli ostatecznie sumaryczna ilosc bialka spozytego ? ja np czasem lubie rozrobić WPC w cieplejszej wodzie i mieszam z mlekiem zeby w cieplym sie le[piej rozpuscilo. Ale jak zagotuje wode to dlugo czekam aż ostygnie. Jak z wrzącą wodą ? "zabija " proteiny ?

I druga sprawa, bo wiele sie mowi o odzywkach potreningowo, mają uzasadnienie,a czy jest jakis sens brania odzywki przed silownia ? Poza kwestia ze ktos ma np malo czasu na posilek (bullshit)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Gdyby tak było, to problem by dotyczył również mięs, ryb, jajek, czy nabiału. Zalecana obróbka termiczna nie ma negatywnego wpływ na produkty białkowe.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
kiedyś wylewając gorącą wode z gotującej się kaszy, oblalem pierś z kurczaka wrzątkiem. Zmieniła barwe i skurczyła się. Białko chyba zaczelo sie scinac,to nic negatywnego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
A jak gotujesz pierś w wodzie to też doprowadzasz ją do wrzenia, to samo z jajkami np. Więc wiadomo że jak polejesz wrzątkiem to zmieni kolor

https://potreningu.pl/articles/5042/przyswajalnosc-bialka---nie-utrudniaj-tego
http://kulturystyka.pl/zmiany-w-zywnosci-podczas-jej-przetwarzania-i-przechowywania/ 
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82727 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699734
TomaszAZ
kiedyś wylewając gorącą wode z gotującej się kaszy, oblalem pierś z kurczaka wrzątkiem. Zmieniła barwe i skurczyła się. Białko chyba zaczelo sie scinac,to nic negatywnego?


A jadłeś kiedyś piersi z kurczaka na surowo ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Znam osobę, która jadła

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
też słyszałem ze niektórzy robią tatara z piersi, dla mnie lekka przesada, choć podobno pokrojona w cienkie plastry że aż prześwituje coś jak te szynki dojrzewajace w marynacie z cytryny itp jst spoko.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Znajomy robił to z braku czasu, więc nie był to tatar czy carpaccio Jadł cała pierś na surowo.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
moze warto sprobowac :D
Uznalem jednak ze odżywka białkowa a pierś z kurczaka rozni się dlugoscia wiazan peptydowych :) z jakiegos wzgledu jednak odzywka trawiona jest szybciej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82727 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699734
Jajka na surowo to jeszcze przerobiłem ale kurczaka nie ma szans
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ocena planu na redukcję

Następny temat

przyswajalnosc wapnia

WHEY premium