Szacuny
59
Napisanych postów
527
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
36480
Ciężko dorwać nie-hodowanego pstrąga... ostatnio kupiłem 300g łososia (70zł/kg - więc jak nie dziki to łep sobie odstrzelę). Tak czy inaczej jutro jem łososia 3-ci raz, potem wymyślę co innego - może śledzia, nie wiem.
Poza tym bardzo lubię łososia, konsystencję nawet ma kremową. Mięso jest ładnego koloru i wygląda apetycznie.
Zmieniony przez - Bartosz1991 w dniu 2018-01-08 15:50:12
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
W żartobliwy sposób to napisałem, niemniej warto rotować rybami, w ten sposób zmniejszymy ekspozycję organizmu na działanie szkodliwych związków, które obecne są w tkankach określonego gatunku ryb. Oczywiście nie ma co panikować, że zjemy 3 razy łososia z rzędu i zrobimy sobie kuku, napisałem to ogólnie. Generalnie pstrąg w naturze żyje w czystych wodach, co oznacza, że nawet warunki hodowlane tego wymagają.
Szacuny
59
Napisanych postów
527
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
36480
No to często przy wybieraniu ryb zwracam uwagę na warstwę tłuszczu między skórą, a mięsem. Wybieram te bardziej tłuste.
Takie pytanie z innej beczki, czy jeżeli mam ochotę na omlet, to czy mogę policzyć mąkę jaglaną jak kaszę jaglaną? To samo tyczy się mąki ryżowej. Niby jest to produkt wstępnie przetworzony i pojawia się u mnie raz-dwa na tydzień. Myślę że różnicą będzie zawartość błonnika - którego i tak mam dość dużo ze względu na chia/siemie lniane.
Poniżej rozpiska na środę 10 stycznia. Czy pomidory mogę zastąpić przecierem z pomidorów 96%? Szczerze mówiąc drogo wychodzi w sezonie zimowym kupić 0,5kg pomidorów :P. Cena bakłażana to już 12zł/kg... jak za mięso.
Zmieniony przez - Bartosz1991 w dniu 2018-01-09 11:19:16
Zmieniony przez - Bartosz1991 w dniu 2018-01-09 11:20:34
Szacuny
59
Napisanych postów
527
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
36480
Niestety, sezon zimowy trwa w najlepsze i warzywa są cholernie drogie... cukinia 8zł/kg, bakłażan 12zł/kg, brokuł 5zł szt. Z tego co wiem to w sezonie zimowym niektóre warzywa lepiej kupić mrożone bo były zebrane w sezonie i po 1 są smaczniejsze, po 2 mają o wiele więcej witamin bo dojrzewały na słońcu, a nie w tunelach czy też szklarniach.