SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zasady przygotowywania potraw

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4645

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6284 Napisanych postów 76113 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755290
Wiesz ile dałeś istotnych składników do zupy. Znasz jej objętość, więc proporcjonalnie możesz określić ilości w miseczce.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 762
blue_hope
No, ale przecież do zupy krem, przed gotowaniem i blendowaniem zupy będziesz wkładał warzywa, czy mięso, ważysz, zapisujesz i problem z głowy, by wyliczyć makro.


Łatwo zakładając, że ugotowana zupa będzie na jedno danie, ale jak będę chciał sobie ugotowac na kilka dni, to już muszę jakąs orientacyjną proporcję przyjąć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 762
wuper
Jeśli chodzi o mięso należy je ważyć po obróbce termicznej z racji tego, że surowe mięso zawiera przeważnie sporo wody. Co do ryżu, kaszy czy ziemniakow należy ja ważyć przed obróbka.


Kasza, ryż, czy makaron, może zwiekszyć swoją masę po ugotowaniu kilkukrotnie, i naprawdę nie ma to znaczenia? Nie jestem ekspertem i nie wiem czy oprócz "wciagnięcia wody", w tych składnikach nie zmienia się struktura. Wolałbym tu miec pewność, bo w tym przypadku różniece przed gotowaniem i po gotowaniu są duże.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6284 Napisanych postów 76113 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755290
Tak jak pisałem. Wiesz, ile dałeś mięsa, czy ziemniaków do całości zupy. Wiesz też ile nałożyłeś sobie, więc proporcjonalnie określasz ilość. Jak pomylisz się o kilka gramów, to nic się nie stanie.

Odnośnie kasz, ryżu, to woda nie zawiera kcal. Liczysz zawsze przed obróbką.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Zmiana wagi po ugotowaniu to praktycznie całkowicie efekt zwiększenia masy wodnej. Tego się nie wlicza w bilans.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 762
Jeszcze mam pytanie odnośnie przypraw, czy sa jakieś przeciwskazania, czy mogę używać popularnie dostępnych? jak wygląda sprawa z stosowaniem soli i cukru? Wykluczyc czy można uzywać?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Cukier to nie przyprawa.
Rafinowany do eliminacji.

Przyprawy takie jak pieprz kajeński, kurkuma, imbir, bazylia, oregano, cynamon, majeranek, kolendra są bogate w antyoksydanty, niektóre z nich mogą nawet podnieść termogeneze poposiłkową, a także mają korzystny wpływ na takie parametry jak wrażliwość insulinowa. Nie zapominaj również o przyprawach (korzennych jak i ziołowych) w trakcie opcjonalnego smażenia, zawierają bowiem bioaktywne substancje mające silne właściwości przeciwutleniające.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Soli można, ale cukru bym nie używał, amien to lepiej na jakiś słodzik, erytrol czy ksylitol będzie lepiej od zwykłego cukru

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Sól jest niezbędna (chyba, że jesz dużo serów żółtych). W zależności od diety, stosujesz jako przyprawę lub nie stosujesz w ogóle. Jeśli przygotowujesz wszystkie posiłki od podstaw, potrzebujesz soli. Bazując po części na produktach przetworzonych dostarczysz z nimi często sporych ilości soli dodanej. Także pytanie jest zbyt ogólne.

Cukier (w sensie cukier stołowy aka sacharoza) jest często zbędny. Ja osobiście w ogóle nie stosuję, no chyba że piekę coś na drożdżach i potrzebuję użyć jako pożywki.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Słuszna uwaga z tą solą, Arthass.
Jest to zbyt ogólne pytania na które ciężko precyzyjnie odpowiedzieć.

Trzeba byłoby przeanalizować dokładnie Twoje żywienie.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie odnośnie pracy na siłowni.

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny, 80kg

WHEY premium