SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Masło klarowane

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 9361

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 552 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 11093
Jakie masło klarowane polecicie takie gdzie moge w sklepie kupic markecie itd . Dobre jakosciowo bo czytalam o mlekovicie ze słabe jakosciowo .
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 167 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7715
Używam ostatnio mlekovity zakupionej w biedronce i nie ma tragedii, choć ma taki trochę piekący posmak.

A najlepsze to by było takie od chłopa kupione i samodzielnie sklarować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 552 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 11093
Żebym umiała to bym zrobiła,ale boje sie ze poprostu zepsuje. W miejscowości w której mieszkam jest mleczarnia Maluta to moze ich firmy . Kupic od chłopa maslo prawdziwe i samemu zrobic polecasz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Mlekovity zda egzamin, zdarza mi się używać.
Nie wiem gdzie się naczytałaś o słabej jakości, ale śmiało możesz stosować.

Tylko nie przesadzaj z jego ilością podczas smażenia bowiem zawiera cholesterol, który łatwo ulega utlenianiu po czym zamienia się w szkodliwe związki, aczkolwiek mowa o restrykcyjnych przypadkach. Warto wziąć pod uwagę olej kokosowy.


Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-02-09 10:31:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6333 Napisanych postów 76365 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 756759
Nikt raczej tej jakości nie jest w stanie określić. Chyba, że ktoś robił badania. Jednak nic mi o tym nie wiadomo. Kupuj to, które wychodzi korzystnie cena względem ilości.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1144 Napisanych postów 3800 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68788
Piekący posmak w maśle klarowanym raczej nie jest normalny - może jakieś stare albo przypalone... Ja bym je wywaliła. Do krótkiego smażenia w niebyt wysokiej temperaturze (jajka, podduszenie cebuli itp.) polecam zwykłe masło, nie sklarowane - wtedy widać i czuć czy jest świeże. Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 167 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7715
Termin przydatności jeszcze niby 2 tyg. ale tak czy inaczej nie wywale bo jestem chytry
A tak nawiasem to czasem klaruję takie prawdziwe masło bez chemicznych "dobrodziejstw" i w porównaniu do tego każde sklepowe jest piekące, choć może to być tylko moje subiektywne odczucie...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1144 Napisanych postów 3800 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68788
Piekący smak w tłuszczu = stary (utleniony) lub przypalony tłuszcz. Bardziej się opłaci kupić kostkę smalcu, niż dojadać to do końca i podtruwać wątrobę i zapychać żyły... Masło nigdy nie powinno być gorzkie ani piekące, to świadczy o jakości tych kupnych maseł... Dodatkowo radzę nigdy nie czekać na końcówkę terminu przydatności tłuszczy, które łatwo się psują, tylko zużywać je dużo wcześniej; najlepiej kupować małe opakowania. Bo jak masz jeść stare masło, to lepiej zjeść świeży inny tłuszcz, choćby najtańszy smalec czy olej rzepakowy...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
Najgorsze kupne klarowane jakie mialem w rekach, to od mlekovity of kors. Smierdzi, konsystencja niepewna, zuplenie co innego niz sklarowane samemu. Nie ufam zawartosci opakowania. Jak dla mnie robia ze starego, slabej jakosci masla. Byc moze raz trafilem na taka serie, wiecej nie kupilem.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1144 Napisanych postów 3800 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68788
Niestety, na logikę, jest takie ryzyko, że niezbyt udane/świeże partie masła producent przetopi i spróbuje sprzedać inaczej... Nie są to nowe praktyki w handlu, np. z resztek mięsa robi się pasztety, parówki... masło czy miód nie spełniające w pełni wymogów trafia do cukiernictwa itd. Nic nie może się zmarnować, komuś to trzeba wcisnąć, czyli nam :/.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Osobiście nigdy nie doznałem w/w ''dolegliwości''.
Takie generalizowanie może wprowadzić ludzi w błąd.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pod sporty walki

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny, 97kg

WHEY premium