Składniki:
- kasza jaglana 300g (suchego produktu)
- mąka ryżowa 200g
- jabłka 4szt (u mnie 408g)
- masło klarowane 70g
- ksylitol/stewia/inne słodzidło
- cynamon
- proszek do pieczenia 1,5łyżeczki
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (około 15min), ostudzić, całkowicie odcedzić. Mąkę, stewię oraz proszek do pieczenia mieszamy dokładnie w misce. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Jeśli mamy formę - blachę to smarujemy dokładnie masłem, posypujemy bułką tartą, albo mąką lub zamiast tego dajemy papier do pieczenia. Jeśli mamy sylikonowe formy - to ułatwia sprawę.
Kaszę ostudzoną mieszamy dokładnie do mąką, proszkiem do pieczenia i słodzidłem.
Na spód formy dajemy masę z kaszy 1/3, dociskamy, później jabłka posypujemy cynamonem (można użyć przyprawy do szarlotki) i powtarzamy czynność masa z kaszy, jabłka i znów posypujemy cynamonem, na koniec masa z kaszy. Dociskamy.
Na wierzch wrzucamy masło (nie rozpuszczone, a zbite) wkładamy do piekarnika na około 180 stopni na 50-60 min.
Można dodać białko w proszku.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html