SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dlaczego węglowodany słabo rozpuszczają się w wodzie?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2480

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4694
Ja wiem że to nie jest odpowiednie forum do robienia zadań, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy. Ludzie mają tu ogromną wiedzę na owy temat, więc może ktoś odpowie.
Jeżeli temat szarpie regulamin, proszę go usunąć.
Przechodząc do rzeczy. Wyjaśni mi ktoś dlaczego węglowodany słabo rozpuszczają się w wodzie?
Miłego wieczoru. :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1952 Napisanych postów 13710 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 249865
O jakie ww Ci chodzi?w odzywce typu carbo?bo wg mnie rozpuszczaja sie dobrze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4694
Edit, - Wielocukry.


Zmieniony przez - 7wist w dniu 2016-11-03 19:32:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12083 Napisanych postów 160544 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234840
jakie?

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4694
Więcej nic mi nie wiadomo niestety. To cała treść. :/
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12083 Napisanych postów 160544 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234840
ale gdzie dostales takie zadanie?
bo nie wiadomo czy komus chodzi o rodzine wielocukrów nazywanych potocznie blonnikiem? czy np skrobie?
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4694
Zadanie z chemii, więc bardziej stawiałbym na skrobie.


Zmieniony przez - 7wist w dniu 2016-11-03 21:09:12
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
tu masz dlaczego się nie rozpuszczają a jedynie pęcznieją
https://www.bryk.pl/wypracowania/chemia/biochemia/12633-charakterystyka_polisacharydów.html

Amylopektyna to wielocukier rozgałęzionym. Ciężar cząsteczkowy ma wartość 50000-1000000. Zawiera reszty kwasu fosforowego powiązane estrowo. Rozgałęzienie łańcucha głównego składa się z reszt glukozowych. Występują łańcuchy boczne, które zawierają 15-18 jednostek glukozowych. W wyniku takiej budowy oraz wielkości cząsteczki amylopektyny nie rozpuszczają się, tylko pęcznieje w środowisku wodnym, zaś po ogrzaniu mogą tworzyć kleik. Amylopektyna zabarwia się w wyniku działania jodem na fioletowo.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12083 Napisanych postów 160544 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234840
no to osobiscie bym napisal tak:
skrobia to weglowodan grupy zlozonych, ktory w roztworach wodnych tworzy związki koloidalne (kleik skrobiowy), do jej rozłożenia nie wystarczy środowisko wodne, potrzebne sa jeszcze enzymy hydrolityczne, które muszą rozłożyć skrobie na mniejsze cząsteczki, które moga ulec rozpuszczeniu i wchłonięciu, czyli na glukoze.


Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2016-11-03 21:16:00
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4694
Na Was zawsze mogę liczyć. Dzięki wielkie. :) Miłego wieczora życzę.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68521
Tu masz też fajnie i prosto opisane:
http://biolog218.blogspot.com/2012/05/badanie-rozpuszczalnosci-glukozy-i.html

Pozdrawiam.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wit C- jakie ilosci?

Następny temat

Zażywanie kreatyny

WHEY premium