Od mniej więcej tygodnia mam problem, konkretnie chodzi o to, że po zjedzeniu jajek nie ważne w jakiej postaci następuje rozwolnienie. Najgorzej jest kiedy wstane rano, tylko gdy wstane z łóżka zaczyna mnie boleć brzuch i musze iść do toalety. Dodam że nigdy nie miałem problemu z ich trawieniem. Zdarzało sie, że jadłem ich po 15 dziennie i nic mi nie było. Co może być przyczyną? Nie chciałbym rezygnować z jajek bo to moje główne źródło białka.
...
Napisał(a)
Sory że zakładam ten sam temat ale chciałem się dowiedzieć czy oprócz wizyty u gastrologa nie ma innej możliwości rozwiązania mojego problemu.
Od mniej więcej tygodnia mam problem, konkretnie chodzi o to, że po zjedzeniu jajek nie ważne w jakiej postaci następuje rozwolnienie. Najgorzej jest kiedy wstane rano, tylko gdy wstane z łóżka zaczyna mnie boleć brzuch i musze iść do toalety. Dodam że nigdy nie miałem problemu z ich trawieniem. Zdarzało sie, że jadłem ich po 15 dziennie i nic mi nie było. Co może być przyczyną? Nie chciałbym rezygnować z jajek bo to moje główne źródło białka.
Od mniej więcej tygodnia mam problem, konkretnie chodzi o to, że po zjedzeniu jajek nie ważne w jakiej postaci następuje rozwolnienie. Najgorzej jest kiedy wstane rano, tylko gdy wstane z łóżka zaczyna mnie boleć brzuch i musze iść do toalety. Dodam że nigdy nie miałem problemu z ich trawieniem. Zdarzało sie, że jadłem ich po 15 dziennie i nic mi nie było. Co może być przyczyną? Nie chciałbym rezygnować z jajek bo to moje główne źródło białka.
...
Napisał(a)
Jajka jako bogate źródło białek, tłuszczów, większości witamin i sporej części składników mineralnych jest jednym ze zdrowszych produktów, które warto wprowadzić do swojej diety. Zawiera ono około 12,5% białka, 10% tłuszczów, i 1% węglowodanów. Z uwagi na spore ilości bardzo dobrego jakościowo białka i zdrowych tłuszczów jest ono podstawowym źródłem tych składników odżywczych w dietach osób, którym zależy na kształtowaniu sylwetki.
Dużym plusem jajek jest to, że przygotować można je na różne sposoby:
- w postaci jajecznicy,
- sadzone,
- na twardo,
- na miękko,
- w koszulkach,
- w kokilkach.
Są one również składnikami ciast, omletów, placków, deserów, koktajli itp. Różnorodność ich zastosowania jest chyba największa z wszystkich źródeł białka. Mają one jednak wady. Jednak z nich jest obecność w składzie sporej ilości alergenów. Warto mieć na uwadze to, że jedzenie ich w sporych ilościach, codziennie może spowodować uczulenie organizmu. Alergia ta może objawiać się na różne sposoby. Najczęściej jest to wysypka na skórze. Możliwa jest również biegunka. W sytuacji jej wystąpienia warto postępować w ten sposób, aby na pewien czas, np. 2 tygodnie wyeliminować jaja z diety. Obserwować, czy problem ustał. Po tym czasie spróbować spożyć ponownie jajka. Można również przetestować różne sposoby ich przygotowania oraz jaja z różnego chowu. Jeżeli żaden ze sposobów nie pomoże i po każdy wystąpi problem, to niestety, ale będziemy musieli wyeliminować je z naszej diety. Mamy jednak możliwość skorzystania z wielu innych źródeł białka, więc z jego uzupełnieniem nie powinno być problemu.
Tutaj możemy poczytać o zalecanych źródłach białka w diecie: https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html
Można również uzupełnić niedobory białka dobrej jakości odżywką: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html
Dużym plusem jajek jest to, że przygotować można je na różne sposoby:
- w postaci jajecznicy,
- sadzone,
- na twardo,
- na miękko,
- w koszulkach,
- w kokilkach.
Są one również składnikami ciast, omletów, placków, deserów, koktajli itp. Różnorodność ich zastosowania jest chyba największa z wszystkich źródeł białka. Mają one jednak wady. Jednak z nich jest obecność w składzie sporej ilości alergenów. Warto mieć na uwadze to, że jedzenie ich w sporych ilościach, codziennie może spowodować uczulenie organizmu. Alergia ta może objawiać się na różne sposoby. Najczęściej jest to wysypka na skórze. Możliwa jest również biegunka. W sytuacji jej wystąpienia warto postępować w ten sposób, aby na pewien czas, np. 2 tygodnie wyeliminować jaja z diety. Obserwować, czy problem ustał. Po tym czasie spróbować spożyć ponownie jajka. Można również przetestować różne sposoby ich przygotowania oraz jaja z różnego chowu. Jeżeli żaden ze sposobów nie pomoże i po każdy wystąpi problem, to niestety, ale będziemy musieli wyeliminować je z naszej diety. Mamy jednak możliwość skorzystania z wielu innych źródeł białka, więc z jego uzupełnieniem nie powinno być problemu.
Tutaj możemy poczytać o zalecanych źródłach białka w diecie: https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html
Można również uzupełnić niedobory białka dobrej jakości odżywką: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
a jesz same jajka ? jak zamieniłeś produkty objawy ustąpiły ?
...
Napisał(a)
Jak zrobiłem dzień przerwy od jajek to wszystko było ok. Następnego dnia zjadłem jajka i spowrotem to samo
...
Napisał(a)
możliwe że alergia nabyta np. na awidynę, spróbuj odstawić jajka na tydzień, zmienić też dostawcę i potem spróbuj
jak problem powróci to niestety będziesz musiał zrezygnować
jak problem powróci to niestety będziesz musiał zrezygnować
...
Napisał(a)
Jajka mam od swoich kur. Alergia? Kiedyś mogłem jeść tyle jajek ile chce i nic mi nie było
...
Napisał(a)
nabyta, nie będzie w stanie
...
Napisał(a)
Masz wiele innych źródeł białka do wyboru. Odstaw jaja na jakiś czas i zobaczysz później.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Moim jedynym źródłem w tej chwili może być tylko mięso które niestety tanie nie jest a twarogów i innych produktów mlecznych też nie trawie
...
Napisał(a)
Poprzedni temat
Redukcja - Dieta low carb
Polecane artykuły