Pytanie jeszcze odnosnie chleba - od tego roku nie jqdlem ani razu pieczywa. Po prostu chialem zobaczyc czy mam nadwtazliwosc na pszenice (nie gluten). Po 4 miechach zauwazylem wieksza energie, brak stanow depresyjnych i zapchanego nosa. Dzis zamierzam kupic chleb zytni, sprawdzic czy to rzeczywiscie odstawienie pszenicy spowodowalo lepsze samopoczucie. Wybralem chleb zytni razowy o takim skladzie - maka zytnia (61% zytnia razowa) , pszenna, zytnia, woda, drozdze, sól, slod zytni jasny. Zamierzam wprowadzic na stale pieczywo zytnie lub razowe bez zadnych dodatkow. Nada sie ten chleb? Co to jest ten slod zytni jasny? Pomijajac kwestie samopoczucia, zrezygnowalem z pszenicy poniewaz czytalem artykuly dr. Davisa "wheat belly" ze powoduje cukrzyce, zaburzenia metaboliczne, otylosc (ten brzuch wlasnie
), depresje , zwiekszpny apetyt, dziala jak opium - uzaleznia, powoduje "pszeniczny haj", bez wzgledu czy jest to pszenica pelnoziarnista podnosi insuline bardziej niz batonik ( tutaj to doyebal ten doktorek, jak batonik ma make pszenna
. czy to tyczy sie tylko pszenicy czy zyta rowniez? Chleb zytni jak pamietam jest dobry, ale mam dywersje odnosnie pszenicy. Jesc chleb zytni razowy czy nie jesc ? Doradzcie
Zmieniony przez - Carlitos w dniu 2016-04-03 13:50:10