...
Napisał(a)
Proszę panstwa, w odniesieniu do tych artykulow ciekawe kolejne pytanie. Skoro w diecie naszej przeważaja zazwyczaj kwasy tłuszczowe O-6 , to co jest ich zrodlem oprocz wyzej wymienionych olejów i jajek? Jezeli wykluczymy z jadlospisu te niepożądane oleje,czy dalej jestesmy narazeni na prozapalne dzialanie wynikajace z dysproporcji spozycia kwasow tluszczowych?
...
Napisał(a)
ja polecam ci obejrzeć na youtube wykłady Jerzego Zięby, ma fajną pogadanke na temat olejów do smażenia, odnośnie proporcji o3 do o6 tez znajdziesz materiały, chlop ma niesamowitą wiedze. Co do smażenia to patrz na tłuszcz, najstabilniejsze sa nasycone więc wybieraj wlasnie takie czyli min. oleje kokosowe nierafinowane, niektóre smalce no i ewentualnie masło klarowane choć badz co badz to juz jest produkt lekko przetworzony termicznie. Oliwa czy inne pierdoły zawieraja juz kwasy nienasycone które sie utlenia w procesie smazenia i temp dymienia to nie ma nic do rzeczy, nienasycone potrafia sie utleniac w organizmie czyli w niewielkiej temperaturze
...
Napisał(a)
źródłem omega-6 są głównie : olej słonecznikowy, sezamowy, z pestek winogron
tych nie używaj
powyższe zawierją głównie jednonienasycone i nasycone
tych nie używaj
powyższe zawierją głównie jednonienasycone i nasycone
...
Napisał(a)
okej panowie,ale czy patrzyliscie dobrze na to co napisalem ? :D przeczytałem te pomocne artykuly i bede do nich wracał ,ale pytałem raczej jakie są inne zrodla pokarmowe omega-6 niż te oleje ?
...
Napisał(a)
większość olei zawiera omega-6 i orzechów ale liczy się proporcja. Te przeze mnie mają tę proporcja niekorzystną
...
Napisał(a)
Ok. A gdy wyeliminujemy z diety te oleje wymienione przez Ciebie, to czy nasza całodobowa racja pokarmowa jest znacząco jeszcze narazona na duze ilosci o-6 ? Bo z tego co faftaq tam pisał to ogolny wydzwiek tekstu był taki że wnet bym szukał o-6 w cebuli :D
...
Napisał(a)
Omega- 6 też jest potrzebne, ale
wtedy jeśli dasz te " lepsze" źródła tłuszczu tych będziesz unikać
to po prostu będzie ok
Liczy się bilans spożycia kwasów tłuszczowych
nasyconych : jednonienasyconych : wielonienasyconych
1 :1:1 albo 1:2:1
wtedy jeśli dasz te " lepsze" źródła tłuszczu tych będziesz unikać
to po prostu będzie ok
Liczy się bilans spożycia kwasów tłuszczowych
nasyconych : jednonienasyconych : wielonienasyconych
1 :1:1 albo 1:2:1
...
Napisał(a)
dziekuje o to mi szło. Sam staram sie trzymać wlasnie zblizonego do 1:1:1 a stosunek o-3 do o-6 do o-9 ?
...
Napisał(a)
podłączę się z moim pytaniem typu NOOB:
Czy lepiej dla zdrowia i diety smażyć kurczaka lub steka na patelni na oleju kokosowym? A może na oliwie z oliwek? Czy grilować w piekarniku na sucho?
Czy lepiej dla zdrowia i diety smażyć kurczaka lub steka na patelni na oleju kokosowym? A może na oliwie z oliwek? Czy grilować w piekarniku na sucho?
...
Napisał(a)
TomaszAZdziekuje o to mi szło. Sam staram sie trzymać wlasnie zblizonego do 1:1:1 a stosunek o-3 do o-6 do o-9 ?
proporcja omega-3 do 6 powinna wynosić 2:1 albo 3:1, a reguły bywa nawet 40:1
Omega- 9 to jednonienasycone
ernie1234podłączę się z moim pytaniem typu NOOB:
Czy lepiej dla zdrowia i diety smażyć kurczaka lub steka na patelni na oleju kokosowym? A może na oliwie z oliwek? Czy grilować w piekarniku na sucho?
na kokosowym, jeśli krótko to też na oliwie
w piekarnku to już inna obróbka, aczkolwiek nieco bezpieczniejsza niż smażenie
Poprzedni temat
Syrop glukozowo-fruktozowy VS cukier stołowy. Cz. II
Następny temat
Redukcja
Polecane artykuły