SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcze do smażenia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3172

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
Proszę panstwa, w odniesieniu do tych artykulow ciekawe kolejne pytanie. Skoro w diecie naszej przeważaja zazwyczaj kwasy tłuszczowe O-6 , to co jest ich zrodlem oprocz wyzej wymienionych olejów i jajek? Jezeli wykluczymy z jadlospisu te niepożądane oleje,czy dalej jestesmy narazeni na prozapalne dzialanie wynikajace z dysproporcji spozycia kwasow tluszczowych?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 561 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 14924
ja polecam ci obejrzeć na youtube wykłady Jerzego Zięby, ma fajną pogadanke na temat olejów do smażenia, odnośnie proporcji o3 do o6 tez znajdziesz materiały, chlop ma niesamowitą wiedze. Co do smażenia to patrz na tłuszcz, najstabilniejsze sa nasycone więc wybieraj wlasnie takie czyli min. oleje kokosowe nierafinowane, niektóre smalce no i ewentualnie masło klarowane choć badz co badz to juz jest produkt lekko przetworzony termicznie. Oliwa czy inne pierdoły zawieraja juz kwasy nienasycone które sie utlenia w procesie smazenia i temp dymienia to nie ma nic do rzeczy, nienasycone potrafia sie utleniac w organizmie czyli w niewielkiej temperaturze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
źródłem omega-6 są głównie : olej słonecznikowy, sezamowy, z pestek winogron
tych nie używaj

powyższe zawierją głównie jednonienasycone i nasycone
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
okej panowie,ale czy patrzyliscie dobrze na to co napisalem ? :D przeczytałem te pomocne artykuly i bede do nich wracał ,ale pytałem raczej jakie są inne zrodla pokarmowe omega-6 niż te oleje ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
większość olei zawiera omega-6 i orzechów ale liczy się proporcja. Te przeze mnie mają tę proporcja niekorzystną
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
Ok. A gdy wyeliminujemy z diety te oleje wymienione przez Ciebie, to czy nasza całodobowa racja pokarmowa jest znacząco jeszcze narazona na duze ilosci o-6 ? Bo z tego co faftaq tam pisał to ogolny wydzwiek tekstu był taki że wnet bym szukał o-6 w cebuli :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Omega- 6 też jest potrzebne, ale
wtedy jeśli dasz te " lepsze" źródła tłuszczu tych będziesz unikać
to po prostu będzie ok
Liczy się bilans spożycia kwasów tłuszczowych
nasyconych : jednonienasyconych : wielonienasyconych
1 :1:1 albo 1:2:1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
dziekuje o to mi szło. Sam staram sie trzymać wlasnie zblizonego do 1:1:1 a stosunek o-3 do o-6 do o-9 ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
podłączę się z moim pytaniem typu NOOB:
Czy lepiej dla zdrowia i diety smażyć kurczaka lub steka na patelni na oleju kokosowym? A może na oliwie z oliwek? Czy grilować w piekarniku na sucho?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
TomaszAZ
dziekuje o to mi szło. Sam staram sie trzymać wlasnie zblizonego do 1:1:1 a stosunek o-3 do o-6 do o-9 ?

proporcja omega-3 do 6 powinna wynosić 2:1 albo 3:1, a reguły bywa nawet 40:1
Omega- 9 to jednonienasycone


ernie1234
podłączę się z moim pytaniem typu NOOB:
Czy lepiej dla zdrowia i diety smażyć kurczaka lub steka na patelni na oleju kokosowym? A może na oliwie z oliwek? Czy grilować w piekarniku na sucho?


na kokosowym, jeśli krótko to też na oliwie
w piekarnku to już inna obróbka, aczkolwiek nieco bezpieczniejsza niż smażenie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Syrop glukozowo-fruktozowy VS cukier stołowy. Cz. II

Następny temat

Redukcja

WHEY premium