...
Napisał(a)
Witam, od jakiegoś czasu stosuje żelatyne w proszku firmy Abtei ( sprowadzana przez znajomego z Niemiec ) i gdzies slyszalem, ze nie nalezy spozywac tego z goracymi napojami bo traci wlasciwosci. Do tej pory spozywalem to razem ze swiezo zrobiona kawą.
...
Napisał(a)
Żelatyna jest naturalną substancją, która jest mieszaniną białek i peptydów, która pozyskiwana jest na drodze hydrolizy białka - kolagenu zawartego w takich produktach zwierzęcych, jak: skóra, chrząstki, czy kości. W skład żelatyny wchodzą trzy aminokwasy: prolina 12%, hydroksyprolina 12% i glicyna 21%. Częściowo w jej skład wychodzą również inne aminokwasy. Z reguły stosowana jest ona w przemyśle spożywczym jako hydrokoloid, czyli substancja żelująca, to różnego rodzaju galaretek. Bywa ona również składnikiem otoczki kapsułek na leki i suplementy.
Zaobserwować można wśród części osób stosowanie jej jako suplement wspomagający regenerację stawów, ścięgien i więzadeł. Stosowanie jej na pewno nie zaszkodzi. Jednak teoretycznie również raczej nie pomoże. Wynika to z tego, że strawność żelatyny w naszym organizmie wynosi około 5%. Poza tym, aminokwasy z niej po strawieniu przechodzą tę samą drogę co inne aminokwasy. Żelatyna więc nie może spowodować syntezy kolagenu w naszych stawach, ponieważ jest rozkładana tak samo, jak inne produkty. Warto również zwrócić uwagę na ilość, jaką chcesz spożywać. Duże ilości proliny, hydroksyproliny i glicyny mogą powodować problemy trawienne.
Łączenie jej z kawą wydaje się abstrakcyjne i nie bardzo widzę tego sens. Jeżeli już to wypij ją wraz z posiłkiem i dodatkiem witaminy C. Jednak niekoniecznie z gorącą kawą.
Zaobserwować można wśród części osób stosowanie jej jako suplement wspomagający regenerację stawów, ścięgien i więzadeł. Stosowanie jej na pewno nie zaszkodzi. Jednak teoretycznie również raczej nie pomoże. Wynika to z tego, że strawność żelatyny w naszym organizmie wynosi około 5%. Poza tym, aminokwasy z niej po strawieniu przechodzą tę samą drogę co inne aminokwasy. Żelatyna więc nie może spowodować syntezy kolagenu w naszych stawach, ponieważ jest rozkładana tak samo, jak inne produkty. Warto również zwrócić uwagę na ilość, jaką chcesz spożywać. Duże ilości proliny, hydroksyproliny i glicyny mogą powodować problemy trawienne.
Łączenie jej z kawą wydaje się abstrakcyjne i nie bardzo widzę tego sens. Jeżeli już to wypij ją wraz z posiłkiem i dodatkiem witaminy C. Jednak niekoniecznie z gorącą kawą.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
kwestia co masz na mysli goraca kawa? jak lubisz popijac typowy "wrzątek" jak mawia sie popularnie, to faktycznie pomysl jest raczej sredni. lepiej wrzucic sobie chocby do szejka po treningowego
1
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]
...
Napisał(a)
Kolagen nie jest odporny na wysokie temperatury, kolagen denaturuje się już przy 30-40 stC, rozrób to lepiej z letnią wodą i wypij.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Proponowalbym jednak spozywac osobno.
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]
...
Napisał(a)
to ma bardzo zla rozpuszczalnosc, dlatego do takiej kawki fajnie sie wspasowywalo. No nic, chyba bede musial sie z tym meczyc z jakim sokiem. Dzieki za info
1
Polecane artykuły