SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zaskocz rodzinę przy niedzieli, czyli karkówka z roztworu solnego z kopytkami i sosem

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 4273

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Siemanko, podrzucam Wam ciekawy pomysł z przepisem na super smaczne, mięciutkie mięsko.

Część pierwsza.

Potrzebujemy:
-litr wody
-50g soli ( nie 5g!)
-karkówka, ile? od Was zależy
-suszone zioła. Może być sam majeranek, a również może być mix Waszych ulubiony np bazylia+oregano+majeranek blablabla...)








Cała magia z roztorem wygląda następująco:
na litr wody dodajemy 50 g soli.
Na 1kg mięsa wystarczy.
Chodzi o to, aby mięsko było zanurzone w całości.

Czyli do wody wsypujemy sól i mieszamy długo, aż się rozpuści całkowiecie.
Dodajemy garść suszonych ziół, mieszamy i wrzucamy mięsko
[!!!UWAGA!!!
Aby wyszło nam takie delikatniutkie pucio pucio i soczyste musi leżeć w roztworze min 48h!

Po tym czasie wyciągamy, owijamy dokładnie grubą ilością folii amenliniowej i wrzucamy do piekarnika.
Ja uznaję zasadę 1h pieczenia = 1 kg mięsa.
Jeśli mam 1.5 kh o piekę 1.5h.
Temperatura 160 stopni.

Sok który zostanie po pieczeniu zostawiamy! Dlaczego? zobaczycie!






Część druga-kopytka

-dzień wcześcniej ugotowane SŁONE ziemniaki
-mąka pszenna ( tak, pszenna, nie bójcie się jej!)
-jajka


Proporcje, po których koppytka nie mają prawa nie wyjść

1kg ziemniaków+300g mąki+2 jajka średnie

Wszystko wrzucamy do miski i wyrabiamy, zagnaitamy szybko!
Ciasto nie może dużo leżeć.
Wyrobione ciacho dzielimy na 4-5 części, podsypujemy stolnicę lekko mąką i formujemy cienkie wałeczki oraz kroimy.
Do lekko osolonej wody wrzucamy pojedyńczo, nie skleją nam się.
Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię, czyli ok 2 minutek.









Część trzecia-sos

Pamiętacie jak mówiłem o zachowaniu soku z upieczonego mięsa?
Będzie naszą bazą sosu, dzięki czemu rozpierdzieli kubki smakowe.

Potrzebujemy:
-cebulkę
-6 pieczarek
-ząbek czosnku
-śmietanę jakąkolwiek


Cebulkę przysmażamy, dorzucamy pieczarki i smażymy do czasu aż wypłynie z nich cała woda, dodajemy posiekany czosnek, wodę z karkówki i zalewamy śmietanką.
Teraz należy chwilkę podgotować i mamy mega przepyszne sosiwo. Można zagęścić lekko mąką.



Surówka


My daliśmy startą marcheweczkę i jabłuszko na drobnych oczkach, pietruszkę posiekaną, sól, jogurt naturalny oraz jogurt naturalny.

I to na tyle





14
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 495 Napisanych postów 3983 Wiek 42 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 51950
patent z solanką sprawdził się wyśmienicie również przy pieczonych żeberkach
podbijam temat, jak ktoś jeszcze nie testował, to gorąco polecam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1474 Napisanych postów 10261 Wiek 53 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 84499
grekar9 przez ten temat moja kobieta bardzo polubiała sfd . Gratuluję talentu i pasji dobra robota przede wszystkim twoja pomysłowość jest rewelacyjna.
3

najsłabszy inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny,

- najmniej selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny.
TABELA WEDŁUD KSIĄŻEK PISANA NA PODSTAWIE MOICH ODCZUĆSKDER-paroksetyna fluvoksamina

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 95426 Napisanych postów 365760 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1672854
super robota !!
2

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 216 Napisanych postów 8941 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84012
Polecam
2

"Optymista to ktoś, kto wie, że zrobienie kroku do tyłu zaraz po tym, jak się zrobiło krok do przodu to nie katastrofa tylko cza-cza."

http://www.sfd.pl/Zrozumieć_kobietę_;_czyli_Female_Phase_Training_by_Ejpi-t1087093.html# 

"Ludzi z nadmiarem teścia sie tylko ogląda"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 1890 Wiek 33 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 19185
Super robota. Sog się należy
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10087 Napisanych postów 5684 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18554
super przepis jak zwykle
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Cieszę się, ze się spodobało.

Na prawdę musicie takiego mięsa.
Jest zupełnie inne w konsystencji niż tradycyjne pieczone posypane przyprawami.

Można dać również schab,kurczaka(trzymać max 2dni w zalewie)

Wchodzi jak złoto
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 495 Napisanych postów 3983 Wiek 42 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 51950
miałem Cię pytać o patent na solankę i już nie muszę
chyba zaraz po mięso pojadę...
więcej takich przepisów :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Polecam zacząć od karkówki.

Jest najbardziej "wdzięcznym" mięskiem do tego eksperymentu

Prawie cały tłuszczyk wytopi się podczas pieczenia. Ahh...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 495 Napisanych postów 3983 Wiek 42 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 51950
żona poszła do sąsiadki po wieprza, więc zaraz się okaże czy mam do dyspozycji karczek czy łopatkę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Dobrze Ci
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sałatka z wędzonym kurczakiem i granatem

Następny temat

Omlet z płatków owsianych i jaj

forma lato