Składniki:
*dynia - można kupić całą wtedy wykorzysta się też pestki ale są dostępne gotowe zapakowane na zupę, mniej z nimi "roboty" choć tej i tak jest mało
*jajka
*woda
*przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kardamon, czosnek granulowany, bazylia, oregano, imbir
*pestki dyni
*opcjonalnie mleko/śmietana
*opcjonalnie makaron/kasza/ryż lub co tam lubicie/potrzebujecie
Celowo pominąłem ilości składników ponieważ każdy ma inne potrzeby w zależności od wagi/zapotrzebowania/głodu :) Ilość wody zależy od tego czy chcecie mieć gęsty krem czy zupę, dla smaku można dać też śmietanę/mleko lecz ja ten krok pomijam. Jeśli zależy wam na węglach dorzucacie makarony/ryże itp. Ja jestem na niski węglach więc też pomijam. Przyprawy też w zależności od upodobania, te wypisane są użyte przeze mnie.
Wartości odżywcze podam w oparciu o użytą przeze mnie ilość składników na mój krem :)
Dobra no to zaczynamy!
1. Na początek dynie płuczemy w zimnej wodzie, później obieramy ze skóry.
2. Kroimy w kostkę, im mniejsza kostka tym szybciej dynia się rozpuści.
3. Wrzucamy dynię do gara z niewielką/sporą ilością wody.
4. Dorzucamy ulubione przyprawy i gotujemy, aż dynia się całkowicie rozpuści
5. I to właściwie wszystko jeśli chodzi o krem/zupę, ja osobiście nie lubię mega rzadkiego kremu wolę gęsty z cząstkami dyni ale jak ktoś chce mieć gładką masę to blenduje sobie jeszcze dodatkowo po całkowitym rozpuszczeniu i dodaje wody.
6. W międzyczasie gotujemy jajca na twardo, po ugotowaniu wrzucamy do kremu/zupy w ulubionej formie, ja lubię pokrojone w kostkę ale przekrojone na pół też dobrze wjeżdżają.
7. Sypiemy sporą garść pestek dyni i mieszamy .
8. Można na samą górę dać sobie listki świeżej bazylii dla dekoracji.
I po robocie :) Smakówa!
<--------Jeśli pomogłem SOG :)
http://www.sfd.pl/Najprostsza_zupa/krem_na_świecie!-t1061270.html
"Amat vitoria curam"