treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Czuję, że zaśmieciłbym forum, a tego chcę uniknąć :) niestety nie mogę też edytować pierwszego posta, a chętnie umieściłbym w nim wszystkie dotychczasowe Batony
...
Napisał(a)
Stary, zrobiłem wczoraj batona opcja nr 1. BOMBA, taką przekąske dzisiaj z rana miałem że głowa mała :P wyczuwam że również się uzależnię od nich, pozdro :p
...
Napisał(a)
Polecam także pozostałe wersje ;] dzisiaj w blender poleciała kolejna porcja marcepanu i chałwy na jutro, a na podwieczorek może machnę maśliwo z orzechów laskowych (z kakao?) i miodu, nie wiem tylko co z tego wyjdzie smakowo ale na pewno dzięki miodkowi stężeje wystarczająco do "bycia Batonem". Zostały jeszcze w ewentualnych opcjach nerkowce (może być ciekawie, tłuste i delikatne w smaku), włoskie, brazylijskie, pistacje (to będzie bombowe! MUSI), pini i pekany. Ominąłem jakieś? Tylko do tych dwóch ostatnich nie jestem zbytnio przekonany :D Ciekawi mnie jeszcze samo kakao+miód, ale to sfera szalonego teoretyzowania (ale czy na pewno?).
Ahh, chyba zacznę pisać bloga.
Ahh, chyba zacznę pisać bloga.
...
Napisał(a)
Laskowy <3 fajny, ciągliwy (możliwe, że jak przez noc poleży będzie twardszy, sprawdzę, na jutro potrzebne mi są aż trzy batony... jednym z nich na bank będzie ten! :D), czekoladooowo orzechowy (użyte WPC o smaku czekoladowym, na jutro waniliowe)!
Procedura bardzo przewidywalna: na laskowy kleik potrzebujemy 100g orzechów i 25g miodu, łyżeczkę kakao, wanilii, i 1/2 łyżeczki cynamonu. Najpierw mielimy orzechy z przyprawami, potem dodajemy miód i ponownie mielimy/mieszamy. Im więcej miodu dodamy tym szybciej stwardnieje w lodówce, te proporcje jednak uważam, że są najlepiej wyważone w kwestii makro, spróbuję w najbliższym czasie również bez miodu.
Według mojego osobistego rankingu obecna klasyfikacja wygląda następująco:
1. wanilia-marcepan
2. wanilia-chałwa
3. czekolada-laskowe
4. wanilia-kokos (chyba za dużo wiórków, i ciągle brakuje odpowiednich bakalii)
5. karmel-ziemne (może dlatego, że tak często je jadłem)
Czekoladowo-laskowy oraz waniliowo-kokosowy w wersji jaglanej (potreningówka):
Procedura bardzo przewidywalna: na laskowy kleik potrzebujemy 100g orzechów i 25g miodu, łyżeczkę kakao, wanilii, i 1/2 łyżeczki cynamonu. Najpierw mielimy orzechy z przyprawami, potem dodajemy miód i ponownie mielimy/mieszamy. Im więcej miodu dodamy tym szybciej stwardnieje w lodówce, te proporcje jednak uważam, że są najlepiej wyważone w kwestii makro, spróbuję w najbliższym czasie również bez miodu.
Według mojego osobistego rankingu obecna klasyfikacja wygląda następująco:
1. wanilia-marcepan
2. wanilia-chałwa
3. czekolada-laskowe
4. wanilia-kokos (chyba za dużo wiórków, i ciągle brakuje odpowiednich bakalii)
5. karmel-ziemne (może dlatego, że tak często je jadłem)
Czekoladowo-laskowy oraz waniliowo-kokosowy w wersji jaglanej (potreningówka):
...
Napisał(a)
Czy do marcepanowych mozna dodac owsianych? Zalezy mi na jak najwiekszej ilosci kalorii :) jak mozna to po prostu platki migdalowe zastepuja maslo orzechowe i zmielone orzechy, tak?
Ps jesli pytaszo orzechy nerkowca jako dodatek, to w lodowce mam 800g batonow wlasnie z nimi,jadlem pare dni wczesniej rewelacja jak bedzie wiecej czasu i kupie blender chetnie skosztuje marcepanu, musi byc konkretny
Zmieniony przez - Warjattt w dniu 13/11/2014 23:43:21
Ps jesli pytaszo orzechy nerkowca jako dodatek, to w lodowce mam 800g batonow wlasnie z nimi,jadlem pare dni wczesniej rewelacja jak bedzie wiecej czasu i kupie blender chetnie skosztuje marcepanu, musi byc konkretny
Zmieniony przez - Warjattt w dniu 13/11/2014 23:43:21
...
Napisał(a)
!!!!!! A więc nerkowiec idzie w ruch na sobotę :D
Oczywiście, marcepan robi jako masło orzechowe.
Mój baton zawsze ma płatki, nie ważne jaki rodzaj masła stosuję.
Płatki owsiane, orkiszowe, czy to granola (taka domowa miodowo-cynamonowa jak ostatnio też robiłem) mogą, ale nie muszą być obecne w przypadku chałwy i marcepanu, trzeba wtedy jednak dodać więcej miodu aby się stabilnie trzymały :) oba te maseła same bez płatków smakują kosmicznie - więcej miodu, większa słodycz, oczywiste, ale bez konkretnych węglowodanów to już raczej deserek a nie posiłek ^_^
Oczywiście, marcepan robi jako masło orzechowe.
Mój baton zawsze ma płatki, nie ważne jaki rodzaj masła stosuję.
Płatki owsiane, orkiszowe, czy to granola (taka domowa miodowo-cynamonowa jak ostatnio też robiłem) mogą, ale nie muszą być obecne w przypadku chałwy i marcepanu, trzeba wtedy jednak dodać więcej miodu aby się stabilnie trzymały :) oba te maseła same bez płatków smakują kosmicznie - więcej miodu, większa słodycz, oczywiste, ale bez konkretnych węglowodanów to już raczej deserek a nie posiłek ^_^
...
Napisał(a)
Dziś wypróbowałem wersje kokosową z twojego przepisu - skończyło się tym że zrobiłem jeszcze 5 sztuk
Zmieniony przez - wuwu w dniu 2014-11-14 14:49:15
Zmieniony przez - wuwu w dniu 2014-11-14 14:49:15
.
...
Napisał(a)
Czekoladowo-laskowy nie wyszedł, bardziej gęsta nutella wyszła niż baton ;p
...
Napisał(a)
Mi wychodzi idealny za każdym razem, a zrobiłem już 4 :p jesteś pewny, że nie przelałeś za dużo płynu?
Poprzedni temat
Poszukuje przepisów na dobre żarło :)
Następny temat
Homemade Nutella [KREM CZEKOLADOWY]
Polecane artykuły