SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Baton orzechowo-orzechowy-płatkowo-białkowy [BATON]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 20048

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94927 Napisanych postów 364912 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670438
przepisy osobno to fajny pomysł.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czuję, że zaśmieciłbym forum, a tego chcę uniknąć :) niestety nie mogę też edytować pierwszego posta, a chętnie umieściłbym w nim wszystkie dotychczasowe Batony
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 431 Wiek 19 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 9625
Stary, zrobiłem wczoraj batona opcja nr 1. BOMBA, taką przekąske dzisiaj z rana miałem że głowa mała :P wyczuwam że również się uzależnię od nich, pozdro :p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Polecam także pozostałe wersje ;] dzisiaj w blender poleciała kolejna porcja marcepanu i chałwy na jutro, a na podwieczorek może machnę maśliwo z orzechów laskowych (z kakao?) i miodu, nie wiem tylko co z tego wyjdzie smakowo ale na pewno dzięki miodkowi stężeje wystarczająco do "bycia Batonem". Zostały jeszcze w ewentualnych opcjach nerkowce (może być ciekawie, tłuste i delikatne w smaku), włoskie, brazylijskie, pistacje (to będzie bombowe! MUSI), pini i pekany. Ominąłem jakieś? Tylko do tych dwóch ostatnich nie jestem zbytnio przekonany :D Ciekawi mnie jeszcze samo kakao+miód, ale to sfera szalonego teoretyzowania (ale czy na pewno?).

Ahh, chyba zacznę pisać bloga.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Laskowy <3 fajny, ciągliwy (możliwe, że jak przez noc poleży będzie twardszy, sprawdzę, na jutro potrzebne mi są aż trzy batony... jednym z nich na bank będzie ten! :D), czekoladooowo orzechowy (użyte WPC o smaku czekoladowym, na jutro waniliowe)!

Procedura bardzo przewidywalna: na laskowy kleik potrzebujemy 100g orzechów i 25g miodu, łyżeczkę kakao, wanilii, i 1/2 łyżeczki cynamonu. Najpierw mielimy orzechy z przyprawami, potem dodajemy miód i ponownie mielimy/mieszamy. Im więcej miodu dodamy tym szybciej stwardnieje w lodówce, te proporcje jednak uważam, że są najlepiej wyważone w kwestii makro, spróbuję w najbliższym czasie również bez miodu.

Według mojego osobistego rankingu obecna klasyfikacja wygląda następująco:
1. wanilia-marcepan
2. wanilia-chałwa
3. czekolada-laskowe
4. wanilia-kokos (chyba za dużo wiórków, i ciągle brakuje odpowiednich bakalii)
5. karmel-ziemne (może dlatego, że tak często je jadłem)

Czekoladowo-laskowy oraz waniliowo-kokosowy w wersji jaglanej (potreningówka):




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 411 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3824
Czy do marcepanowych mozna dodac owsianych? Zalezy mi na jak najwiekszej ilosci kalorii :) jak mozna to po prostu platki migdalowe zastepuja maslo orzechowe i zmielone orzechy, tak?

Ps jesli pytaszo orzechy nerkowca jako dodatek, to w lodowce mam 800g batonow wlasnie z nimi,jadlem pare dni wczesniej rewelacja jak bedzie wiecej czasu i kupie blender chetnie skosztuje marcepanu, musi byc konkretny

Zmieniony przez - Warjattt w dniu 13/11/2014 23:43:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
!!!!!! A więc nerkowiec idzie w ruch na sobotę :D

Oczywiście, marcepan robi jako masło orzechowe.

Mój baton zawsze ma płatki, nie ważne jaki rodzaj masła stosuję.
Płatki owsiane, orkiszowe, czy to granola (taka domowa miodowo-cynamonowa jak ostatnio też robiłem) mogą, ale nie muszą być obecne w przypadku chałwy i marcepanu, trzeba wtedy jednak dodać więcej miodu aby się stabilnie trzymały :) oba te maseła same bez płatków smakują kosmicznie - więcej miodu, większa słodycz, oczywiste, ale bez konkretnych węglowodanów to już raczej deserek a nie posiłek ^_^
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 968 Wiek 38 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 37670
Dziś wypróbowałem wersje kokosową z twojego przepisu - skończyło się tym że zrobiłem jeszcze 5 sztuk

Zmieniony przez - wuwu w dniu 2014-11-14 14:49:15

.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 431 Wiek 19 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 9625
Czekoladowo-laskowy nie wyszedł, bardziej gęsta nutella wyszła niż baton ;p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Mi wychodzi idealny za każdym razem, a zrobiłem już 4 :p jesteś pewny, że nie przelałeś za dużo płynu?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Poszukuje przepisów na dobre żarło :)

Następny temat

Homemade Nutella [KREM CZEKOLADOWY]

WHEY premium