SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[kwaśno-ostry] STEK w marynacie

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2084

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 39 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 368
A więc mam dziś dla Was:

[color="#8B0000"][center][size="4"]STEKA W MARYNACIE Z SOKU Z LIMONKI I PAPRYCZKI CHILLII

[size="1"]*musicie wybaczyć mi jakość, bo robione starą wysłużoną Nokią[/center]

1. WARTOŚCI ODŻYWCZE:


2. PRZEZNACZENIE:
Ogólnie polecał bym to jako 2 posiłek po treningu. Na około treningowy słabo się nadaje, tłuszcze nie są wtedy wskazane, na dodatek mięso wołowe dość długo się przyswaja co też jest dość dużym minusem w tym wypadku. Tak więc jak już wspomniałem, warto to danie serwować sobie jako następne po posiłku po treningowym :)

3. SPECYFIKACJA:
Jest to danie o dość łamanym smaku, świetne dla przełamania rutyny, dostarczające wysokiego jakości białka, oraz żelaza. Smak mięsa jest wyczuwalny, przy czym czujemy też lekki posmak kwaśnej limonki, który jest złamany przez ostrość, a jednocześnie słodkość papryczek chilli. Całość smażona na oliwie extra vinegre, sprawia, że posiłek jest wzbogacony o tłuszcze, których oliwa stanowi ~50%! Sałatka to już klasyk, mieszanka sałat, szpinaku i pomidorów koktajlowych polana sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Dlaczego właśnie ten sos? Nadał on delikatności do chrupkiej sałatki, przez co potrawa nabrała kolejnego posmaku. Jako dodatek użyłem ryżu białego, chociaż bardziej przepadam za brązowym, który skończył mi się posiłek wcześniej. Można zastosować też makaron, bądź pokrojone ziemniaczki zasmażane w piekarniku + połówki cebuli posypane przyprawą!

4. JAK TO ZROBIĆ?:

Przedstawię tutaj kolejność, która pozwoli przygotować Wam wszystko bez zbędnego czekania.
1) Jeżeli jako dodatek zamierzacie użyć ryżu brązowego to polecam wstawić go zaraz na początku, jeżeli mają być to ziemniaki (myję je i pozostawiam ze skórą) to pokrójcie je na ćwiartki i wedle uznania cebulę na połówki, ułóżcie na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Włączcie piekarnik, niech się nagrzewa.
2) Zaczynamy od marynaty, w dość płaskiej misce wyciskamy sok z średniej wielkości limonki, dodajemy do tego ~20-25g oliwy z oliwek, dość drobno posiekaną papryczkę chilli (też średniej wielkości w moim wypadku). Całość mieszamy energicznie, aż sok i oliwa zleją się w jednolitą konsystencję.
3) Steka obtaczamy i moczymy w marynacie, po czym wstawiamy do lodówki. Ja używam steka z rostbefu, bądź antrykotu, zależy jakiego mam pod ręką, na zdjęciach akurat rostbef z beef mastera.
4) To pora na wstawienie białego ryżu / makaronu / ziemniaczków, jeśli rozgrzał nam się piekarnik. (WAŻNE: ryż gotujemy w samej wodzie, do makaronu trzeba dodać oczywiście soli i troszkę oliwy z oliwek)
5) Teraz sałatka, składniki oczywiście myjemy, macie je wypisane w wartościach odżywczych, chyba nie sprawi to nikomu problemu.
6) Sos czosnkowy zaczynam od wyciśnięcia czosnku do miseczki, dodania przypraw i zalania tego odrobiną wrzątku. Dzięki temu przyprawy staną się miękkie, a woda przejdzie czosnkiem o wiele szybciej, aniżeli jogurt. Na końcu łączymy to wszystko z jogurtem naturalnym. Można dodać też odrobinę papryki słodkiej.
7) Steka wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w marynacie jeszcze raz, w między czasie rozgrzewamy patelnię (bez żadnych olejów! palnik na 7-9). Gdy patelnia jest już gorąca wkładamy na nią steka. (WAŻNE! Ja nie ściągnąłem tych papryczek, przez co mi się troszkę przypaliły, jak już pewnie zauważyliście na zdjęciach).
8) Ile smażyć steka? Tego Wam nie powiem, smażę je min 2 razy w tyg, tak więc już na oko wiem jak jest wypieczony. Na zdjęciu akurat RARE. Jeżeli chcecie też mieć takiego to smaże go ~2,5min na pierwszej stronie + ~2min na drugiej, MEDIUM to ~1min więcej na każdą stronę.
9) BAAAAARDZO WAŻNE! Po zdjęciu steka z patelni ułóżcie go na drucianej siateczce, żeby oddychał z dwóch stron przez ~2-3min, przekaże to ciepło do środka mięsa i całość zostanie soczysta!
10) Na opaloną od steka patelnie wrzuć masło, jak się roztopi wlej tam resztę marynaty, kilka sekund później zdejmujemy z ognia.
11) Całość układamy na talerzu, mięso i ryż polewamy sosem, który stworzyliśmy na samym końcu.

[size="4"][center]SMACZNEGO![/center]
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
dotMaciej

8) Ile smażyć steka?


np 100g po minucie na każdej ze stron
np 200g po 2 minuty na stronę

Łap sogaca na zachete

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-26 22:08:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 39 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 368
grekar9
dotMaciej

8) Ile smażyć steka?


np 100g po minucie na każdej ze stron
np 200g po 2 minuty na stronę

Łap sogaca na zachete

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-26 22:08:11

Dzięki za sogaca, chociaż nie wiem nawet co to, oraz za radę dotyczącą pieczenia steka :)
Ja jak pisałem nie mam z tym problemów, nie siedzę ze stoperem, smażę na oko, tym bardziej, że kupuję tylko dwa rodzaje od jednej firmy :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5
Kurczę, bardzo podoba mi się perspektywa zrobienia tego dania ;) wyglada delicious !!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
O, stejk
Trzeba będzie spróbować, skoro naczelny kulturysta zaleca
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94610 Napisanych postów 364581 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669501
sog,gdzie kupiłes takie ładne mięsko

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 109 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11718
Wygląda zachęcająco. Jak kupie mięso to przygotuję to. Nie lubię tylko papryki chilli. Czym ją zastąpić?

EDIT: Myśle że pieprz czarny będzie tutaj dobry.

Zmieniony przez - PCtowiec w dniu 2014-03-27 18:56:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 39 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 368
lodzianin1
sog,gdzie kupiłes takie ładne mięsko

LIDL - Beef Master Stek z Rostbefu (7,2zł = 200g)
Jak jeżdżę czasami po różnych lidlach to widzę, że często to mięso różnie wygląda, ale akurat niedaleko moich studiów mam oddział w którym często są dostawy tego mięsa, bo dość szybko schodzi, można bez problemu trafić na takie ładne kawałeczki :)

PCtowiec
Wygląda zachęcająco. Jak kupie mięso to przygotuję to. Nie lubię tylko papryki chilli. Czym ją zastąpić?
EDIT: Myśle że pieprz czarny będzie tutaj dobry.
Zmieniony przez - PCtowiec w dniu 2014-03-27 18:56:42

Chilli świetnie łamie smak limonki, może dodaj je do marynaty, później jak będziesz smażył steka to ściągnij je mięsa przed położeniem na patelnie, a polewe do ryżu, którą robisz na maśle i pozostałej marynacie zrób już sitkując marynatę bez papryczek.

Zapomniałem dodać, pieprz również dodałem do marynaty, ale mam taką jedną radę, radzę solić po usmażeniu, mięso bez soli o wiele lepiej i ładniej się smaży :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9949 Napisanych postów 5623 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18359
fajne stestuję też do kuraka na grilla
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Krem ze szparag

Następny temat

Zupa rybna /konkurs

WHEY premium