Szacuny
164
Napisanych postów
12853
Wiek
36 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
43234
Wyłuskane, lecz nie polerowane ziarniaki ryżu (tzw. ryż brązowy) zawierają 75% węglowodanów (w większości skrobi) oraz 7,5% białka. Ryż biały ma mniejszą wartość odżywczą, spożywanie przez dłuższy czas wyłącznie ryżu polerowanego może wywołać chorobę beri-beri, powodowaną niedoborem witaminy B1.
Szacuny
164
Napisanych postów
12853
Wiek
36 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
43234
ZIELONY RYŻ
1/2 kg szpinaku mrożonego
4 szklanki wody
2 szklanki ryżu
1 cebula
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku
W naczyniu zgotować wodę wrzucić szpinak (nie rozmrażając go) posolić gotować przez 5 minut.
Wodę z gotowania szpinaku przecedzić zagotować, wrzucić ryż gotować na małym ogniu przez 15-20 minut aż ryż całkowicie wchłonie wodę na koniec posolić do smaku. Połączyć szpinak z ryżem dodając roztarty czosnek.
Świetne urozmaicenie niedzielnego schabowego.
Szacuny
3
Napisanych postów
329
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
3496
Ja tam jem okolo 500 g dziennie Ryzu bialego w dawkach po 250 g.Ale denerwuje mnie to ze jak sie go je bez zadnych dodatkow to jest taki suchy ze zaraz zapycha.Najlepiej mi smakuje jak sobie poleje sosem miesnym.A moze wy znacie jakie fajnie przepisy ???
Szacuny
3
Napisanych postów
329
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
3496
Czemu za duzo w sam raz do tego z 400g miesa i ryby ,i luz.To nie ze 3 razy dziennie robie kloca hehe.Ja mam starszny apetyt a szczegolnie ja przyjde z budy i po silowni wtedy wymiatam lodowke