Chciałam wam dzisiaj zaprezentować jeden z moich posiłków
do przygotowania dania będziemy potrzebować
- 40g kuskus ( ja użyłam 80g gdyż miałam w planie tyle dzisiaj zjeść i na tą porcję 80g są podane warzywa)
- 1 średni ogórek zielony
- jeden pomidor
- 1 cytryny
- pietruszka zielona
- szczypta soli i pieprzu
- pieprz cytrynowy firmy kamis
- 150 g krewetek tygrysich (waga jest podana po rozmrożeniu) około 16-17 krewetek
kupuję krewet mrożone w tesco - mają w swojej ofercie paczkę 1 kg za 39,9 zł są smaczne i w przystępnej cenie.
Opcjonalnie
- oliwa z oliwek - lubi inny zdrowy tłuszcz
kuskus wsypujemy do miski - ale takiej większej,
ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, jeśli przygotowujecie to danie w pracy lub nie macie tarki pod ręką pokrójcie ogórka w drobną kostkę. Wrzucamy go do miski z kuskusem.
pomidor- kroimy w drobną kostkę, można go sparzyć i obrać jak ktoś woli, ja zawsze pamiętam o tym aby wyciąć tą twardą część - zdrewniałą z pomidora. Wrzucamy również do miski.
cytryna - turlamy nią po płaski podłożu lekko przyciskając - to sprawi że da nam więcej soku, i wyciskamy z połówki sok do miski z kuskusem, aby pestki nam nie wpadły wyciskamy sok na dłoń wtedy je łatwo wyłapiemy.
pietruszka zielona - myjemy i drobno siekamy, dodajemy do kuskus i wszystko razem mieszkamy
opcjonalnie dodajemy oliwy z oliwek - to zależy już tylko od Ciebie i od diety z czy bez smakuje tak samo - ja dzisiaj jej nie dodałam.
naszą miseczkę solimy dodajemy pieprzu i odstawiamy na bok i czekam kuskus wypije soki z ogórka i pomidora i zmięknie - potrzebuje jakiś 15-20 min w tym czasie zrobimy krewetki.
Kuskus możesz zrobić w większej ilość i przechowywać w lodówce do 3 dni jest przepyszne i bardzo orzeźwiając lekko wilgotne wiec świetnie nadaje się do kurczaka :)
krewetki
nasze zamrożone krewetki wkładamy do miseczki z zimną wodą, można ją kirka razy zmienić wtedy szybciej oddają, zajmuje to chwilę, jak już są miękkie to ja ściągam ogonki bo ich nie lubię.
na patelni teflonowej rozgrzewam odrobinę oliwy, czekam aż patelnia się nagrzeję, potem wrzucam krewetki, wyciskam sok z drugiej połówki cytryny - pamiętaj o pestkach ;). krewetki leżą sobie tak 3 min, potem każdą odwracamy na drugą stronę posypujemy pieprzem cytrynowym i czekamy 2 min,
krewetki wrzucamy do kuskusu (sprawdź wcześniej czy już zmiękł)
i jemy :)
białko - 35
ww 30
t 7,5
kcal 335