BIAŁKO
Białka to łańcuchy aminokwasów. Wyróżnia się łącznie 20 aminokwasów, z których większość jest wytwarzana w organiźmie, ale 8 musi być dostarczonych w diecie. Tych osiem aminokwasów znajduje się w mięsie i żywności pochodzenia zwierzęcego. Orzechy, nasiona roślin strączkowych i zboża nie mają ich wszystkich jednocześnie, ale przez umiejętne dobieranie w diecie różnych produktów roślinnych bogatych w białko można je wszystkie skompletować.
Białko zwierzęce jest nazywane czasem „białkiem pełnowartościowym”, a białko roślinne- „białkiem niepełnowartościowym”
W przeszłości utrzymywano, że białko zwierzęce jest idealnym źródłem protein, ponieważ zawarte w nich aminokwasy są dostarczane w prawidłowo dla organizmu proporcjach. Powstała więc teoria łączenia białek; według niej radzono wegetarianom, aby podczas każdego posiłku spożywali dwa różne źródła protein. Zalecano na przykład jedzenie ziaren zbóż łącznie z nasionami roślin strączkowych lub orzechami. Przy tej metodzie każdy posiłek dostarczałby organizmowi wszystkich ośmiu aminokwasów. Dzisiaj uważa się jednak, że łączenie protein nie jest aż takie ważne, bo organizm ma możliwość przechowywania aminokwasów do następnego posiłku, gdy zostaną podane pozostałe aminokwasy brakujące do utworzenia łańcuchów. Wegetarianie powinni dbać o to by w ich diecie znalazły się różne źródła protein. Choć ser i jajka dostarczają białka dobrej jakości, to jednak nie powinny one zastąpić w ich diecie mięso, bo mają zbyt dużo tłuszczów nasyconych.
_we need a new vehicle_
I nie jestem żaden master tylko fu.ckmaster
JAGODKA jest świetna