SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węglowodany = insulina = tycie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9150

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Polecam poszukać sobie w necie prace na temat poziomu glukozy, a
Zależność miedzy stężeniem cukru we krwi a mięśniową wydajnością pracy (Bartleya i Chute) netto
- jak na lata 40 i 50 były to prace pionierskie, aktualnie jednak wolę bazować na nowowiecznej literaturze traktującej o tym zagadnieniu i jego pokrewnych. W kontekscie tematu do którego nawiązujesz Twoją wiedzę zaktualizowałyby pewnie obserwacje poczynione przez Chaouachi , Leiper , Chamari. Sądzę wrecz że zrewolucjonizowałyby Twoje podejscie

Kolejny zmanipulowany poziomem cukrów we krwi, co ze zdrowego cukrzyka chce robić? - nie, nie mam takich mocy, a nawet gdybym miał raczej bym nie korzystał. Wskazuję tylko na aspekty, na które powinieneś zwrócić uwagę.

Analogicznie sprawa wygląda z cholesterolem nawiasem mówiąc, ten sam mechanizm "chorobowy". - jeśli dobrze pamiętam to jeszcze niedawno wiązałeś podwyższony poziom cholesterolu z ryzykiem CHD, skąd taka zmiana poglądów?

Współczuje tym, którzy się głodzą - to kliknij w pajacyka

Zmieniony przez - saajonarah w dniu 2013-04-20 16:09:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Evo
saajonarah napisał(a):

Zbyt wysoki poziom glukozy na LC może być spowodowany bądź zbyt wysoką bądźzbyt niską podażą białka.

a tu napisałeś tak
saajonarah napisał(a):
Malcerz - zjedz sobie kilogram mięsa i zrób próbę glukometrem, a zobaczysz czy białko tak łatwo się w cukier zamienia....

zamienia się , czy się nie zamienia? :)


- sprawdź, a siz przekonasz

chyba trochę zbyt abstrakcyjnie postrzegasz glukoneogenezę

czynnikiem spustowym jest tutaj wzrost poziomu kortyzolu, a okolicznością modyfikującą zmieniona aktywność inkretyn.

Edit: bo nie napisałem wcześniej: glukoza sama w sobie w podwyższonych zkresach wpływa na komórki beta trzustki (jest czynnikiem sprzyjajacym uwalnianiu cytochromu C i aktywacji kaspazy-3) inicjując ich przedwcześną apoptozę. Cóż, można być na takim LC z wysokim poziomem glukozy całe życie zakładajac, że w pełni sprawna trzystka nie będzie nam już specjalnie potrzebna, bo w końcu będziemy całe życie na takim własnie LC...

Można też dokonać kilku zmian w diecie i obniżyć poziom glukozy do niższych zakresów i nie męczyć się z wątpliwościami, o ile oczywiscie mamy jakieś wątpliwości. Bo znam takie osoby, które w ogóle żadnych wątpliwości nie mają i z myślą o nich właśnie sam bym chetnie kliknął pajacyka


Zmieniony przez - saajonarah w dniu 2013-04-20 16:24:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 203 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1571
saajonarah
Na długoterminowych LC poziom glukozy może wzrosnąc ze wzgledu na rozwój fizjologicznej insulinooporności,


Są jakieś badania które potwierdzają że na LC rosnie insulinooporność?
Szczególnie przy wariancie optymalnym gdy białko dostarcza około 20% energii a węglowodany poniżej 10%.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Malcerz - są: http://ep.physoc.org/content/91/4/693.full

z resztą insulinooporność na dłuższym LC to naturalan reakcja fizjologiczna. Priorytetem jest zapewnienie odpowiedniej dawki węgli dla mózgu, wiec organizm wyłącza z dostepu do węgli konkurencyjne w stosunku do móżgu mięsnie, które stajasię insulinooporne. Im mniej białka i węgli w diecie - tym zjawisko to bardziej nabiera na sile.

Swoja drogą 20% energii z białka i 10% z węgli treudno nazwać optymalnym. W pewnych warunkach prawdopodobnie jest optymnalny, ale w pewnych z pewnością nie jest. Nie należy zbyt precyzyjnie trzymać się ustalonych proporcji. Pewne fluktuacje zaróno w podaży energii jak i spożyciu poszczególnych makroskładników są pożadane. C

Na diecie LC wartro od czasu do czasu zjeść wiecej węgli. Nie mówię tutaj o ładowaniach znanych z CKD które są nieporozumieniem, ani o czitach z frytkami i colą, tylko okresowym zwiększniu podaży węglowodanów w postaci owoców, warzyw skrobiowych i ewentualnie zbóż takich jak ryż czy niektóre kasze. To trochę tak jak z masłem - schłodzone niby źle się smaruje, ale umieszczenie go w lodóce od czasu do czasu pozwala utrzymać je w świeżości...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 203 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1571
Pisałeś że niby na długoterminowych LC rosnie insulinoodpornośc. W przytoczonym badaniu test był robiony po 67 godzinach.
Nie ulega wątpliwości że zanim organizm dostosuje się do nowego paliwa poziom trójglicerydów rośnie. Przystosowanie nastepuje po kilku/nastu dniach i wtedy poziom trójglicerydów jest niższy niż na na HC.
Wiec ponawiam pytanie: Są jakieś badania które potwierdzają że na LC rosnie insulinooporność?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Oj, chciałbyś wszystko na talerzu... Myślę, że jeśli uważnie zapoznasz się z treścią całego artykułu zrozumiesz skąd wziął się pomysł, że insulinooporność rośnie w związku z wydłużaniem czasu braku podaży ww...

Uważasz, że nagromadzenie triglicerydów komórkach miesniowych maleje wraz z czasem trwania diet nisko WW / wysoko T? No to faktycznie nie dziwięsię, że masz problem z ogarnieciem tematu...

Pewnie też nie rozumiesz, że insuliunooporność podczas LC jest zjawiskiem korzystnym. Niby entuzjasta diet nisko ww, a nie umie wyzbyć się weglowodanowego sposobu myslenia...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
saajonarah
W kontekscie tematu do którego nawiązujesz Twoją wiedzę zaktualizowałyby pewnie obserwacje poczynione przez Chaouachi , Leiper , Chamari. Sądzę wrecz że zrewolucjonizowałyby Twoje podejscie

Powołujesz się na badania,które przeczą temu co chcesz udowodnić. Chyba,że sprint na odcinku 5,10 czy 30 metrów uważasz z super wysiłek?
Nutrients. 2012 June; 4(6): 491–505.
Published online 2012 June 7. doi: 10.3390/nu4060491

Nic od kilkudziesięciu,setek lat się nie zmieniło w aspekcie poziomu glukozy a wydajnością pracy mięśni, szczególnie przy ciężkich wysiłkach (na przykład beztlenowych),ponieważ fizjologia ludzi nie zmieniła się ani o jotę na przestrzeni tysięcy lat w tym względzie. :D


saajonarah
jeśli dobrze pamiętam to jeszcze niedawno wiązałeś podwyższony poziom cholesterolu z ryzykiem CHD, skąd taka zmiana poglądów?

Jakiś koszar senny? Ale udowodnij to co twierdzisz, jestem ciekaw co z tego wyjdzie. :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
saajonarah
Evo
saajonarah napisał(a):

Zbyt wysoki poziom glukozy na LC może być spowodowany bądź zbyt wysoką bądźzbyt niską podażą białka.

a tu napisałeś tak
saajonarah napisał(a):
Malcerz - zjedz sobie kilogram mięsa i zrób próbę glukometrem, a zobaczysz czy białko tak łatwo się w cukier zamienia....

zamienia się , czy się nie zamienia? :)


- sprawdź, a siz przekonasz


pytam się ciebie, ponieważ twierdzisz,że wiesz. Więc jak to jest, rośnie ten poziom glukozy po zjedzeniu kilograma mięsa (ok 200g białka)czy nie?


saajonarah

czynnikiem spustowym jest tutaj wzrost poziomu kortyzolu, a okolicznością modyfikującą zmieniona aktywność inkretyn.


Tu się zgadzam,że diety bogate w białko( 200g) powodują wzrost katabolicznego kortyzolu. :D Co oczywiście jest skutkiem a nie przyczyna glukoneogenezy.
saajonarah

Edit: bo nie napisałem wcześniej: glukoza sama w sobie w podwyższonych zkresach wpływa na komórki beta trzustki (jest czynnikiem sprzyjajacym uwalnianiu cytochromu C i aktywacji kaspazy-3) inicjując ich przedwcześną apoptozę. Cóż, można być na takim LC z wysokim poziomem glukozy całe życie zakładajac, że w pełni sprawna trzystka nie będzie nam już specjalnie potrzebna, bo w końcu będziemy całe życie na takim własnie LC...

Można też dokonać kilku zmian w diecie i obniżyć poziom glukozy do niższych zakresów i nie męczyć się z wątpliwościami, o ile oczywiscie mamy jakieś wątpliwości. Bo znam takie osoby, które w ogóle żadnych wątpliwości nie mają i z myślą o nich właśnie sam bym chetnie kliknął pajacyka


Jaki jest poziom hemoglobiny glikowanej przy
niskim poziomie insuliny, "wysokim" poziomie glukozy
niskim poziomie glukozy, wysokim poziomie insuliny
Nie od dziś wiadomo,że pirogronian (glukoza) jest toksyczna dla organizmu. Wiadomo również nie od dziś,że wysoki poziom insuliny skutkuje hipoglikemią i wtłaczaniem na silę do cytozolu pirogronianu uszkadzając komórki organizmu-cukrzyca.

A dla twojej wiadomości, bo widze,że nie wiesz co to jest cukrzyca. Cukrzyca to stan, w którym organizm wydala glukozę w moczu! Teoretycznie taki stan zachodzi przy 160mg/dl w krwi czyli 8g glukozy/5L,gdzie glukoza jest przepuszczana przez nerki. Aby zobrazować cukrzyka ,w moczu pojawia się u niego 2000mg/dl czyli 20g na litr:D. Widział, ktoś kogoś sikającego glukoza na diecie optymalnej,bogatotłuszczowej? :D Nie będę wchodził tu w aspekty hamowania glikolizy (ATP,cytrynian,kw tłuszczowe,ketony) i indukowaniu dzięki temu insulinooporności. :D
Za to zacytuję gotowca:
przyczyną cukrzycy jest zachowanie stosunkowo niskiego wewnątrzmitochondirialnego potencjału fosforylacyjnego przy bardzo wysokim potencjale energetycznym mierzonym poziomem oksydoredukcyjnym nośników łańcucha oddechoweg potęgowanego przez zwiększoną zawartość acetylo-CoA w mitochondriach, co hamuje translokację nukleotydów adenylowych uniemożliwiając równoważenie potencjału we frakcjach mitochondrialnej i cytozolowej!. To taki "metabolic syndrome" cukrzycy typ II wynikający ze zbyt dużego nagromadzenia substratów energetycznych.
Na polski wygląda to mniej więcej tak: w mitochondrium jest wystarczająco tłuszczu energetycznego, szczawiooctanu i tlenu, więc mitochondrium nie chce pirogronianu. Jak mitochondrium nie chce pirogronianu, to cytozol nie chce glukozy, jak cytozol nie chce glukozy, to nie wychwytuje jej z krwi
Tomasz Kwaśniewski :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Malcerz
saajonarah
Na długoterminowych LC poziom glukozy może wzrosnąc ze wzgledu na rozwój fizjologicznej insulinooporności,


Są jakieś badania które potwierdzają że na LC rosnie insulinooporność?
Szczególnie przy wariancie optymalnym gdy białko dostarcza około 20% energii a węglowodany poniżej 10%.

Takich badań nie ma i nie będzie, ponieważ 10-15% glukozy to ilość, którą organizm spokojnie zagospodaruje na produkcję glikogenu,aminokwasów endogennych,produkcję hormonów, produkcję tlenu. A proporcja to klucz do sukcesu jest. O czym wielu nie wie,choć usilnie i nieudolnie próbują udowodnić,że jest inaczej.
Regulacja glikolizy

he he że fizjologiczna insulinooporność? Nie, to fizjologiczna regulacja glikolizy jest. ]:D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 203 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1571
Ano chciałbym bo mam wątpliwości czy w ogóle jest jakiś talerz. Bo z artu który przedstawiłeś nic takiego nie wynika.

Na pewno po przystosowaniu organizmu do niskich węgli poziom trójglicerydów we krwi maleje. I na pewno insulinoodporność jest następstwem wysokiego poziomu insuliny. A ten powoduje wysoka obecności cukru we krwi.

Pewnie też nie rozumiesz, że insuliunooporność podczas LC jest zjawiskiem korzystnym.

Możesz rozwinąć ten temat? Dotychczas uważam(łem)że ograniczenie spożycia węglowodanów powoduje poprawę wrazliwości na insulinę, która jest skorelowana z obniżeniem poziomu BF.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do Sprawdzenia {Pytanie]

Następny temat

Zapytanie

WHEY premium