saajonarahEvosaajonarah napisał(a):
Zbyt wysoki poziom glukozy na LC może być spowodowany bądź zbyt wysoką bądźzbyt niską podażą białka.
a tu napisałeś tak
saajonarah napisał(a):
Malcerz - zjedz sobie kilogram mięsa i zrób próbę glukometrem, a zobaczysz czy białko tak łatwo się w cukier zamienia....
zamienia się , czy się nie zamienia? :)
- sprawdź, a siz przekonasz
pytam się ciebie, ponieważ twierdzisz,że wiesz. Więc jak to jest, rośnie ten poziom glukozy po zjedzeniu kilograma mięsa (ok 200g białka)czy nie?
saajonarah
czynnikiem spustowym jest tutaj wzrost poziomu kortyzolu, a okolicznością modyfikującą zmieniona aktywność inkretyn.
Tu się zgadzam,że diety bogate w białko( 200g) powodują wzrost katabolicznego kortyzolu. :D Co oczywiście jest skutkiem a nie przyczyna glukoneogenezy.
saajonarah
Edit: bo nie napisałem wcześniej: glukoza sama w sobie w podwyższonych zkresach wpływa na komórki beta trzustki (jest czynnikiem sprzyjajacym uwalnianiu cytochromu C i aktywacji kaspazy-3) inicjując ich przedwcześną apoptozę. Cóż, można być na takim LC z wysokim poziomem glukozy całe życie zakładajac, że w pełni sprawna trzystka nie będzie nam już specjalnie potrzebna, bo w końcu będziemy całe życie na takim własnie LC...
Można też dokonać kilku zmian w diecie i obniżyć poziom glukozy do niższych zakresów i nie męczyć się z wątpliwościami, o ile oczywiscie mamy jakieś wątpliwości. Bo znam takie osoby, które w ogóle żadnych wątpliwości nie mają i z myślą o nich właśnie sam bym chetnie kliknął pajacyka
Jaki jest poziom hemoglobiny glikowanej przy
niskim poziomie insuliny, "wysokim" poziomie glukozy
niskim poziomie glukozy, wysokim poziomie insuliny
Nie od dziś wiadomo,że pirogronian (glukoza) jest toksyczna dla organizmu. Wiadomo również nie od dziś,że wysoki poziom insuliny skutkuje hipoglikemią i wtłaczaniem na silę do cytozolu pirogronianu uszkadzając komórki organizmu-cukrzyca.
A dla twojej wiadomości, bo widze,że nie wiesz co to jest cukrzyca. Cukrzyca to stan, w którym organizm wydala glukozę w moczu! Teoretycznie taki stan zachodzi przy 160mg/dl w krwi czyli 8g glukozy/5L,gdzie glukoza jest przepuszczana przez nerki. Aby zobrazować cukrzyka ,w moczu pojawia się u niego 2000mg/dl czyli 20g na litr:D. Widział, ktoś kogoś sikającego glukoza na diecie optymalnej,bogatotłuszczowej? :D Nie będę wchodził tu w aspekty hamowania glikolizy (ATP,cytrynian,kw tłuszczowe,
ketony) i indukowaniu dzięki temu insulinooporności. :D
Za to zacytuję gotowca:
przyczyną cukrzycy jest zachowanie stosunkowo niskiego wewnątrzmitochondirialnego potencjału fosforylacyjnego przy bardzo wysokim potencjale energetycznym mierzonym poziomem oksydoredukcyjnym nośników łańcucha oddechoweg potęgowanego przez zwiększoną zawartość acetylo-CoA w mitochondriach, co hamuje translokację nukleotydów adenylowych uniemożliwiając równoważenie potencjału we frakcjach mitochondrialnej i cytozolowej!. To taki "metabolic syndrome" cukrzycy typ II wynikający ze zbyt dużego nagromadzenia substratów energetycznych.
Na polski wygląda to mniej więcej tak: w mitochondrium jest wystarczająco tłuszczu energetycznego, szczawiooctanu i tlenu, więc mitochondrium nie chce pirogronianu. Jak mitochondrium nie chce pirogronianu, to cytozol nie chce glukozy, jak cytozol nie chce glukozy, to nie wychwytuje jej z krwi
Tomasz Kwaśniewski :)