SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oliwa Z Oliwek vs. Olej Rzepakowy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 53749

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 80 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 368
TheArt - czytałeś może linki które wkleił Evo? Bo z nich wynika, że zarówno olej przekowy jak i oliwa zawierają związki średnio pożądane w naszej diecie...

Poza tym rozumiem, że irytuje Cię, ze Sajon robi sobie z Ciebie żarty, ale Trudno Cię traktowac poważnie. Szczerze to sam nie bardzo widzę, gdzie są te Twoje merytoryczne argumenty.

To, że oliwa ma mniej nasyconych i jednonienasyconych niż rzepakowy, to ma być miażdżaca przewaga? Przecież to oznacza, ze jest bardziej podatny na przemiany termooksydatywne.

Ochłoń człowieku i napisz w kóńcu coś z sensem. Kilka osób zwracało Ci uwagę o podanie literatury źrodłowej. Zamiast dziękować, nazywać innych trolami, wskazywać niedouczenie, zachowaj się jak facet i napisz coś konkretnego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Evo - kluczowe znaczenie ma chyba fakt, że swkalen wpływa na wychwyt oxLDL przez makrofagi wpływaując na receptor SSR klasy B - CD36. jego działanie znakomicie uzupełnia zawarty w oliwie z oliwek tyrozol, który wywiera hamujący wpływ na aktywację makrofagów przez lipoproteiny. Zagadnienie to szczególowo bada i opsiuje dr Granados-Principal z Zakładu Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu w Granadzie.

TheArt - proponuję skoncentrować się na konkretach zamiast szukać tematów zastępczych o słoniach i wielbądach. Ja tu nie jestem od wprowadzania przyjemnej atmosfery, więc nie pajacuj, tylko wracaj do tematu. Zadałem proste pytanie, nie umiesz odpowiedzieć? Sam przyklejasz sobie łatkę.

Zmieniony przez - saajonarah w dniu 2013-04-17 22:55:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dużo skwalenu posiadają oleje rybne-trany z wątroby itp (rekiny, wieloryby ;) ),zawierające znaczne ilości DHA,EPA, które są bardzo podatne na utlenianie ;
http://*******/h85lw
pml.strefa.pl/ePUBLI/184/10.pdf
z tego co się orientuję podobna peroksydacja zachodzi w organizmie z LDL-em. Z tą różnica,że organizm ma zdecydowanie lepsze mechanizmy obrony niż tran, czy olej lniany. Skwalen to związek o 6 wiązaniach podwójnych :)

Zmieniony przez - Evo w dniu 2013-04-17 23:34:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
A teraz spójrzcie na temat w którym wklejacie regułki (z których 99% saajo nie kmini), rozmawiajmy o oliwie i oleju rzepakowym bo jak dotąd jest VS a żadnego rezultatu. BTW olej rzepakowy jest wyśmienitym dostawcą ALA, które jak wiecie są matką DHA, EPA, ale ja już nie będę pisał, bo przecież się wymądrzam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Evo - obecność skwalenu topwarzysząca PUFA zawartych w rybach może chornić przed ich oksydacją:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1438-9312(200208)104:8<506::aid-ejlt506>3.0.CO;2-1/abstract

fakt więc, że zawarty jest w rybach akurat jest zaletą.

Ale masz rację, że PUFA generalnie są bardzo podatne na utlenianie. Dlatego przekonanie, że nalezy ich jeśc dużo, a najlepiej -0 zastępować nimi kwasy nasycone i jednonienasycone jest dość wątpliwe, co z resztą tłumaczymyśli koledze TheArt już w tym i sąsiednim temacie, gdy upierałsię, że w diecie wysokotłuszczowej proporcje SFA/MUFA/PUFA powinny wynosić 1/1/1.

TheArt - tutaj nikt nie kwestyionuje tego, że olej rzepakowy jest dobrym źrodłem ALA i wszyscy o tym wiedzą. Po prostu nikt nie uważa, by ten walor tłumaczył rzekomo miażdżącą przewagę rzapkowego nad oliwą.

- po pierwsze efektywność konwersji ALA do EPA i DHA wynosi kilka procent, a niektóre źrodła mówią o kilku dziesiątnych procenta,

- po drugie ALA jest bardziej podatny na utlenianie niż LA i oleinowy, stąd też smażenie na zawierajacych go olejach jest niewskazane. Dlatego jeśli już wybierać rzepakowy VS oliwa do smazenia, to lepsza będzie oliwa.

Chciałbym też Ciebie przeprosić tutaj publicznie, ża tak nabijałem się z tego co wypisujesz. Teraz wiem, że po prostu szczerze interesujesz się zagadnieniami związanymi z żywieniem i chciałbyś uchodzić za znawcę, a nie masz wiedzy. POnieważ wykazało Ci to kilka osób, to się sfrustrowałeś.

To trochę smutne i nie powinienem był z tego szydzić

Wybacz <głaszcze>.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
TheArt
Możesz podać chociaż jedną publikację? W mojej szkole i na kursach które odbyłem oraz dietach które układam (tłuszczowe, lowcarb) właśnie stosunek 1:1:1 jest optymalny. Mam wrażenie że nie wiesz o czym mówisz. Bardzo ważny jest ten stosunek gdyż kwasy tłuszczowe nasycone należy ograniczać na korzyść nienasyconych. Musisz zdecydowanie uzupełnić wiedzę.

Zmieniony przez - TheArt w dniu 2013-04-04 18:31:17


Nic nie jest czarne lub białe i ukierunkowane w jedną stronę jak piszesz. Dotyczy to zastosowania oliwy z oliwek, oleju rzepakowego jak i proporcji, które podałeś, że są optymalne. Optymalne dla kogo? Te same proporcje kwasów tłuszczowych w swoich dietach zalecasz osobom uprawiającym sporty siłowe co wytrzymałościowe?

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 781 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15668
Przeczytałem cały temat i nikt jasno nie napisał jaki pić ten olej rzepakowy jak już się uparło na olej. Pierwsze tłoczenie, na zimno i coś jeszcze (rafinacja?) Proszę o zgodną odpowiedź bo nie mam ochoty czytać już więcej wywodów na temat trollingu. Jeszcze raz powtórzę pytanie. Jakie kryteria musi spełniać ten olej rzepakowy żeby można było bez wyrzutów sumienia łyknąć sobie kieliszek lub dwa dziennie w celu w miarę zdrowego podwyższenia kaloryczności diety? Dziękuję.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
Olej tłoczony na zimno, w sklepie ze zdrową żywnością albo w marketach, poznasz że to ten. Ma delikatny orzechowy smak więc wyczujesz.

Zmieniony przez - TheArt w dniu 2013-10-16 03:17:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Carotino spełnia wszystkie wymagania + naturalny smak pasujący do wszystkiego.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 781 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15668
Dzięki.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Facet 18lat / dieta i ćwiczenia by schudnąć

Następny temat

Dieta na rzeźbę do oceny

WHEY premium