Podroby - serca drobiowe
Ostatnio jak wspomniałem kilku znajomym, że jem dużo podrobów, usłyszałem od nich
"To obrzydliwe, jakiś kanibalizm! (
)"
Podroby mogą być bardzo smaczne, ale pojawia się jeden problem - trzeba pozbyć się charakterystycznego zapachu. Dlatego przygotowując serca, należy odciąć ich górną część (żyły oraz tłuszcz), następnie przekroić na pół i wrzucić do miski z wodą. Następnie należy zmienić wodę i potrzymać jeszcze kilka minut - dzięki temu można odpłukać krew, która jest źródłem nieprzyjemnego zapachu.
"Podroby są bezwartościowe bo zawierają tłuszcz i mniej wartościowe białko"
Serca zbudowane są z tkanki mięśniowej poprzecznie prążkowanej, o strukturze podobnej do tej w tkance mięśniowej, tworzą ją te same białka, co mięśnie szkieletowe ("właściwe" mięso) więc nie ma mowy o gorszym aminogramie. Co więcej, w przeciwieństwie do np. filetu, serca drobiowe zawierają również
witaminy z grupy b, żelazo, oraz inne minerały. Po odkrojeniu warstwy tłuszczu jest go znacznie mniej, a to co wytapia się z serc to głównie potrzebne nam fosfolipidy (między innymi fosfadytyloseryna - składnik suplementów zbijających kortyzol), niestety spory ich procent nie przetrwa obróbki termicznej.
Cena - w Polo 7zł/kg (jak ostatni raz je miałem to większosć nie wymagała odcinania żył/tłuszczu), Twój Market - 5zł/kg
A o to najprostszy i najszybszy sposób na serca:
Porcja serc drobiowych (na 1kg po odcięciu zbędnych części zostaje ok 800g)
majeranek
przyprawa kebab - shorama, ewentualnie kebab - gyros (kolendra oraz czosnek w nich zawarte również zabijają charakterystyczny posmak podrobów)
Serca należy dokładnie opłukać wodą, następnie usunąć żyły, wierchnią warstwę tłuszczu oraz pokrywającą je błonę, przekroić na pół i wrzucić do miski z wodą. Wodę należy zmienić i odczekać kilka minut. Umieścić na rozgrzanej patelni (do smażenia należy użyć smalcu albo tłuszczu kokosowego, żadne oleje roślinne nie wchodzą w grę), kiedy przybiorą brunatną barwę posypać przyprawami. Najlepiej smakują mocno wysmażone, nawet lekko przypalone mi podchodziły, chociaż z oczywistych względów nie należy tego robić
. Całość zajmuje jakieś 35 minut na kilogram podbrobów.