SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mały portfel moja dieta

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8454

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191521
Witam

Jak sam temat wskazuje , będziemy dyskutować, wymieniać swoje spostrzeżenia na temat taniej diety.
Korzyści włączenia tańszych produktów do diety niż jałowego filetu z kurczaka.
Przepisy do dań "tanich" i wartościowych, fajnie by było gdyby ktoś wrzucił promocje np. (z tesco śledzie po 11zł to i wrzucił przepis na te danie,jak je itp.)
Dużą barierą nie kupowania danych produktów jest to że się nie wie jak przyrządza a także nie wiedza o walorach np omega-3 w śledziach.

Więc zasady co do postów:

-BEZ SPAMU zbędnego9
-Ma być czytelnie wrzucamy promocję(od kiedy trwa i do kiedy) + przepis jak mamy ( fajnie by było wrzucać zdjęcie dania przyrządzonego z tych produktów)
-Ciekawe informacje na temat tanich produktów np.podroby ryby
-Jak Wy kupujecie na co zwracacie uwagę np. przy mrożonkach,warzywach,mięsie (świeże / nieświeże itp)
-Jak urozmaicacie dietę by nie była nudna (przyprawy np.)

Tak jak wyżej temat do wymienia własnych spostrzeżeń i doświadczeń.
Zapraszam do wypowiadania się!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191521
Przykładowy wpis:




Piklik wędzony tania ryba 12zł/kg
Może nie pasować bo ości ale co przemawia za nią
W 100 gramach zawiera:
Białko-,21.8g
Tłuszcze-14.3 g
Węglowodany-0 g
Wit.D-około 12tys j.m--www.sfd.pl/Witamina_D__a_poziom_testosteronu-t789333.html

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 712 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6861
to może ja pierwszy :

Masło

dlaczego ? - https://www.sfd.pl/Sześć_zdrowych_nowinek_o_maśle-t725283.html

100g masła zawiera 82g tłuszczu, co za tym idzie - ponad 730 kcal, jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na podbicie kaloryczności diety, zwłaszcza dla osób źle reagujących na węgle.

Cena - w Polo kostkę 200g można wyrwać za 3,30zł niestety o promocjach nie słyszałem, chociaż lepiej ich unikać - masło blisko terminu ważności może byc już lekko zjełczałe.

WAŻNA RZECZ - przed zakupem należy dokładnie przeczytać etykietę - często bardzo podobne opakowania kryją miksy tłuszczowe masła z margaryną, która nie jest pożądanym źródłem tłuszczu. Na etykiecie musi pojawić się wyraz masło.

Zmieniony przez - krisss_zaw w dniu 2012-10-25 15:24:02

Zmieniony przez - krisss_zaw w dniu 2012-10-25 15:24:58

Zmieniony przez - krisss_zaw w dniu 2012-10-25 15:27:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 3288 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 22932
Również polecam masło, ale prawdziwe masło zawierające ponad 80% tłuszczów zwierzęcych.

Jako swój ulubiony i w miarę tani produkt polecę:

Daktyle na wagę.

* za 1kg daktyli sypanych płaci się ok. 7zł. i jest to chyba najkorzystniejsza cenowo obecnie opcja suszonych owoców
* ok.60g węglowodanów na 100g produktu (240kcal), świetnie nadaję się do urozmaicenia np. porannego posiłku typu owsianka lub omlet
* po daktylach nie występuje efekt napompowanego brzucha, jak np, u mnie w przypadku spożycia takiej samej ilości rodzynek (50-100g)

Fakt, że jakość daktyli z supermarketów pozostaje nieco w cieniu, ale uważam, że podczas budowania masy mięśniowej można spokojnie stałe umieścić je w jadłospisie.

...mam nadzieję, że taka informacja również pasuje do tematu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 712 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6861
Podroby - serca drobiowe

Ostatnio jak wspomniałem kilku znajomym, że jem dużo podrobów, usłyszałem od nich

"To obrzydliwe, jakiś kanibalizm! ()"

Podroby mogą być bardzo smaczne, ale pojawia się jeden problem - trzeba pozbyć się charakterystycznego zapachu. Dlatego przygotowując serca, należy odciąć ich górną część (żyły oraz tłuszcz), następnie przekroić na pół i wrzucić do miski z wodą. Następnie należy zmienić wodę i potrzymać jeszcze kilka minut - dzięki temu można odpłukać krew, która jest źródłem nieprzyjemnego zapachu.

"Podroby są bezwartościowe bo zawierają tłuszcz i mniej wartościowe białko"

Serca zbudowane są z tkanki mięśniowej poprzecznie prążkowanej, o strukturze podobnej do tej w tkance mięśniowej, tworzą ją te same białka, co mięśnie szkieletowe ("właściwe" mięso) więc nie ma mowy o gorszym aminogramie. Co więcej, w przeciwieństwie do np. filetu, serca drobiowe zawierają również witaminy z grupy b, żelazo, oraz inne minerały. Po odkrojeniu warstwy tłuszczu jest go znacznie mniej, a to co wytapia się z serc to głównie potrzebne nam fosfolipidy (między innymi fosfadytyloseryna - składnik suplementów zbijających kortyzol), niestety spory ich procent nie przetrwa obróbki termicznej.

Cena - w Polo 7zł/kg (jak ostatni raz je miałem to większosć nie wymagała odcinania żył/tłuszczu), Twój Market - 5zł/kg

A o to najprostszy i najszybszy sposób na serca:


Porcja serc drobiowych (na 1kg po odcięciu zbędnych części zostaje ok 800g)
majeranek
przyprawa kebab - shorama, ewentualnie kebab - gyros (kolendra oraz czosnek w nich zawarte również zabijają charakterystyczny posmak podrobów)

Serca należy dokładnie opłukać wodą, następnie usunąć żyły, wierchnią warstwę tłuszczu oraz pokrywającą je błonę, przekroić na pół i wrzucić do miski z wodą. Wodę należy zmienić i odczekać kilka minut. Umieścić na rozgrzanej patelni (do smażenia należy użyć smalcu albo tłuszczu kokosowego, żadne oleje roślinne nie wchodzą w grę), kiedy przybiorą brunatną barwę posypać przyprawami. Najlepiej smakują mocno wysmażone, nawet lekko przypalone mi podchodziły, chociaż z oczywistych względów nie należy tego robić . Całość zajmuje jakieś 35 minut na kilogram podbrobów.




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 712 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6861
też bardzo lubię daktyle, gdzie najtaniej kupujesz ? jutro wrzucę przepisy na wątróbkę ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 3288 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 22932
Aktualnie kupuję w Leclerc`u.
Serca drobione to ciekawa opcja. Muszę spróbować, aczkolwiek mam pewne obawy. Nie przepadam za wątróbką, a pewnie smakują podobnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 712 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6861
Też mają ten podrobowy "posmak" jednak idzie się go pozbyć, pozatym smakują zupełnie inaczej. jak dla mnie lepsze niż wątróbka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191521
E.leclerc Piątek(02.11) Dorsz czarniak wędzony tusza 14,79zł/kg
E.leclerc Piątek(02.11) Szynka wieprzowa bez kości 11,99zł/kg


ProSatan serca zależy jak zrobisz, dla mnie całkiem inaczej smakują niż wątróbka.


Jak nie lubisz wątróbki z kurczaka spróbuj z indyka , ja obok E.lecreca w Lbn na ryneczku kupuje dużo mięsnych i ceny w miarę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 712 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6861
Wątroba drobiowa

dlaczego - poza wartościami o których wspomniałem przy sercach, wątroba zawiera jeszcze witaminy A i D, jednak ma tą wadę, że może zawierać toksyny (żywot zwierzęcia hodowlanego nie jest długi więc wiele nie zdążyło się skumulować) dlatego nie należy jeść jej dzień w dzień na kilogramy

cena - promocje rzadko się zdarzają, ale przy kwotach rzędu 6-7zł/kg jakoś idzie to przeboleć ;)

przepisy na wątrobę :

mój ulubiony, choć już nieco mi się przejadł - curry z wątróbki
http://fitness-food.pl/blog/2012/curry-z-watrobki/

dobry sposób na wątrobę, który podsunął mi Wojo - "gulasz" z wątroby:

- 500g wątróbki
- mała cebula
- majeranek, przyprawa kebab shorama
- sproszkowana papryka, ostra, słodka w zależności od preferencji
- papryka czerwona
- ćwierć kostki masła

Z pół kilo wątróbki usunąć woreczki żółciowe, pokroić, podsmażyć. Na patelnię dorzucić mała cebulę/pół dużej, wątroby posypać majerankiem i przyprawą shorama - kebab (lub kebab - gyros, nie polecam przyprawy do gyrosa). Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojoną czerwoną paprykę oraz ćwierć, maksimum pół kostki masła. Dusić pod przykryciem 5-10 minut na wolnym ogniu.


Zmieniony przez - krisss_zaw w dniu 2012-10-28 11:05:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 920 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 29153
serca są naprawdę smaczne i cena np u mnie u rzeźnika za tak zwane odpadki wynosi 6zł za kilogram dla mnie magia
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na redukcję do oceny.

Następny temat

JESIENNA DEPRESJA

WHEY premium