SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

RISOTTO Z KURKAMI ALA AZ

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3797

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
Skałdniki:

Mięso z piersi indyka bez skóry 1000g
Ryż Arborio 300g
Groszek zielony 400g
Ser, Grana Padano 50g
Osełka 40g
4 cebule
Kurki
Pęczek natki pietruszki
Bulion
papryka słodka
czosnek granulowany















Wartości:

Białko: 256g
Tłuszcze: 60g
Węglowodany: 333g
Kalorie: 2916

Przygotowanie:

Indyka wraz cebulką posiekaną w drobne paski podsmażamy na odrobinie osełki.



Po zarumienieniu się cebulki dodajemy posiekane kurki oraz doprawiamy papryka i czosnkiem.



Po ~5min dodajemy ryż i zalewamy bulionem.



Ciągle mieszamy. Gdy ryż łyknie większość pierwszej części bulionu dodajemy groszek i zalewamy ponownie bulionem.



Ponownie pozwalamy, aby ryż wchłonął wywar (ciągle mieszamy) i dodajemy kolejną porcję bulionu.



Gdy bulion w większości znów wyparował, dodajemy masło i dalej mieszamy..



Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.



Następnie ser.



Mieszamy jeszcze przez chwilę, aby wszystko się zespoiło i Voilà :D





Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4029
W miarę ok, ale wtrącę kilka słów od siebie. Za dużo cebuli, czosnek granulowany? Czemu nie świeży? Risotto chyba za długo gotowałeś, wyschło, nie wyszło kremowe.Warto też dodać, że ryż do risotto należy najpierw podprażyć na patelni ok 2-3 minuty przed dodaniem pierwszej porcji bulionu.Poza tym wydaje mi się, że składnikiem jest też szafran (albo chociaż kurkuma), i do risotto raczej dodaje się najczęściej (preferowany) tartego parmezanu, ale ok. Oczywiście jeżeli chcemy zjeść naprawdę dobre risotto to robimy je na prawdziwym, domowym bulionie :). Powyższe moje uwagi nie miały na celu obrażania, wywyższania się, czy czegoś w tym stylu, po prostu napisałem tak jak ja to widziałem...

p.s Ciężko robić prawdziwe risotto będąc na diecie. Masło (wiadomo), ser twardy (niezbyt zdrowe tłuszcze i dość drogi), ryż arborio (nie wiem jak się ma do ryżu brązowego, ale też droższy). A domowy bulion i szafran - sami wiecie..
Z drugiej strony właśnie rezygnując z masła, sera i tego ryżu to już na pewno nie risotto.

Zdjęcie mojego risotto (cheat meal) robionego na maśle, oliwie z oliwek, cebuli, domowym rosole z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem. Wykończenie masłem, tartym parmezanem i natką pietruszki:

http://imageshack.us/photo/my-images/411/risottozzielonfasolkszp.jpg/

Może wrzucę przepis w jakimś czasie...

Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2012-09-12 13:37:40

Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2012-09-12 13:44:28

Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2012-09-12 13:45:51

Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2012-09-12 13:46:26

Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2012-09-12 13:47:17

Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2012-09-12 13:56:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
dhkarma
W miarę ok, ale wtrącę kilka słów od siebie. Za dużo cebuli, czosnek granulowany? Czemu nie świeży? Risotto chyba za długo gotowałeś, wyschło, nie wyszło kremowe.Warto też dodać, że ryż do risotto należy najpierw podprażyć na patelni ok 2-3 minuty przed dodaniem pierwszej porcji bulionu.Poza tym wydaje mi się, że składnikiem jest też szafran (albo chociaż kurkuma), i do risotto raczej dodaje się najczęściej (preferowany) tartego parmezanu, ale ok. Oczywiście jeżeli chcemy zjeść naprawdę dobre risotto to robimy je na prawdziwym, domowym bulionie :). Powyższe moje uwagi nie miały na celu obrażania, wywyższania się, czy czegoś w tym stylu, po prostu napisałem tak jak ja to widziałem...

p.s Ciężko robić prawdziwe risotto będąc na diecie. Masło (wiadomo), ser twardy (niezbyt zdrowe tłuszcze i dość drogi), ryż arborio (nie wiem jak się ma do ryżu brązowego, ale też droższy). A domowy bulion i szafran - sami wiecie..
Z drugiej strony właśnie rezygnując z masła, sera i tego ryżu to już na pewno nie risotto.

Zdjęcie mojego risotto (cheat meal) robionego na maśle, oliwie z oliwek, cebuli, domowym rosole z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem. Wykończenie masłem, tartym parmezanem i natką pietruszki:

http://imageshack.us/photo/my-images/411/risottozzielonfasolkszp.jpg/

Może wrzucę przepis w jakimś czasie...



Lubię cebulę z żoną, więc nie za dużo, a w sam raz

Co do czosnku, to akurat nie miałem pod ręką, a jako, że uzyłem w granulkach, pisze w granulkach, po co mam zmyślać..

Nie wyszło suche kompletnie, właśnie kremowe, takie, jak miało być. Skąd ten wniosek ?

Żadnej kurkuimy czy szafranu nie dodawałem ! Tylko to co wymieniłem.

Oczywiście robiłem na domowym bulionie (moja żona często robi rosołek córeczce )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349870
jeszcze się niech ktoś przyp******i, że 4 ziarnka ryżu na płytę wypadły i btw się nie zgadza.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4029
hehehe..przy robieniu risotto powinno się go próbować, aby uzyskać idealną konsystencję (ryż ma być al' dente, wtedy kiedy w środku ziarenek są małe białe plamki, na zewnątrz jest miękki, w wewnątrz chrupiący), więc btw może się nie zgadzać !
A tak na poważnie, generalnie jest spoko. Po prostu na zdjęciach wygląda na zbite, nie kremowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
Zbite może i jest, ale na ostatnim zdjęciu, czyli dzień po - prosto s pojemnika na patelę u teściowej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4029
Aaaa....to teraz rozumiem, risotto dzień po traci wiele na konsystencji. Mam nadzieję, że smakowało teściowej, ale skoro żyjesz..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
Wy jesteście tacy dziani czy ściemniacie z tym żarciem, nie chce mi się wierzyć że wpierdzielacie codziennie dań za 100zł.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
Bez przesady, to nie jest danie za 100pln..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4029
To danie na pewno nie jest za 100zł...w sumie ciekawe ile by kosztowało, ale wcześniej o tym pisałem, ciężko byłoby jeść mi często prawdziwe risotto ze względu na dietę i koszty...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 413 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2746
kilo piersi indyka to masz 20zl, ryz, groszek, ser powiedzmy dycha, reszta tez dycha plus przygotowanie, przesadzilem z ta setka ale 40-50zl wyjdzie, i co wpierdzielasz kilo miesa naraz czy to masz na wiecej porcji, licząc że żremy 5-6razy dziennie i dodając jakieś białka to mamy ze 150 per day, kiedys sie pilo cale surowe jajca i tez roslismy



Zmieniony przez - TheArt w dniu 2012-09-13 18:33:08
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tajskie czerwone curry z kurczakiem

Następny temat

[LC] American Chocolate Brownie (bez piekarnika !!!) 10 minut i gotowe

WHEY premium