SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Linomag - Redukcja rozłożona w czasie 122cm -> 90cm

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15699

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 457 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6428
9kilo w 2 miesiące - sporo zrzuciłeś widać na fotach. zapodaj jeszcze swój trening siłowy bo nic o tym nie wiemy - pewnie jakieś poprawki się wrzuci i bedzie szło równie ładnie a przy okazji zrobisz trochę mięśnia...
jak z siłą przez te 2 miesiące? zauważyłeś różnicę?
do posiłku przedtreningowego dodałbym jeszcze trochę węgli a wyrzucił olej... ale na ten temat może wypowiedzą się znawcy (koniu, kieszko)
czy w twojej diecie codziennie jest kura z ryżem?
rzuć okiem na walkę z fatem dageta7 lub damiana... masa pysznych inspiracji, nie jest nudno a na pewno zdrowo
powodzenia w dalszej walce, będę się przyglądał

Najpotężniejszy jest ten, kto panuje nad sobą

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 143 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3051
alucard79
zapodaj jeszcze swój trening siłowy bo nic o tym nie wiemy - pewnie jakieś poprawki się wrzuci


Tak jak pisałem na pierwszej stronie - o treningu siłowym to ja mam blade pojęcie, także poprawki będą na 100% mile widziane. Jak do tej pory, trening siłowy wyglądał następująco:

- brzuch codziennie 50x proste, 50x skośne
- reszta partii 3x w tygodniu (na zmianę raz wersja A: klatka, biceps, barki, wersja B: plecy, triceps, uda, łydki). PN - wersja A, SR - wersja B, PT - wersja A itd...

Nie wiem czy dobrze robię łącząc podczas jednego dnia duże partie mięśni (chodzi tu o nogi i plecy)

Każdy trening siłowy jest wykonywany na maszynach (wiem, że nie zalecane - ale zależałoby mi żeby tak zostało, chyba, że nie widzicie innej możliwości). Jest to prawdopodobnie lekki trening.

W ciągu dnia A:
- klatka to rozpiętki 3x15
- biceps 3x15
- barki wypychanie w górę z przed klatki 3x15

W ciągu dnia B:
- triceps wypychanie w dół 3x15, czasami francuz
- plecy to przyciąganie pionowe za plecy 3x15 + przyciąganie poziome 3x15
- uda to wyprost kolan siedząc 3x15 + zginanie kolan siedząc 3x15 (tylna część uda)
- łydka to stawanie na palcach leżąc pod kątem 45st

Zastanawiałem się nad zwykłym FBW, ale nie zostało to jeszcze wdrożone.

alucard79
jak z siłą przez te 2 miesiące? zauważyłeś różnicę?


Generalnie tak, każde ćwiczenia siłowe staram się robić tak, aby dobrać takie obciążenie, żeby końcówka trzeciej serii szła z dość dużym oporem. Progres jest, zapewne niewielki na moje laickie oko. Dla przykładu brzuszki zaczynałem z obciążeniem 30, teraz jest 45. Rozpiętki poszły z 25 do 45. Inne partie również lecz już mniej (w barku nie ma żadnego progresu w podnoszeniu - choć organoleptycznie zaczynam do wyczywać dłonią.

alucard79
czy w twojej diecie codziennie jest kura z ryżem?


Never mind... To przykładowy jadłospis, najprostszy jaki udało mi się ułożyć. Kuraka zamieniam na indyka, cielęcinę (wątróbka cielęca tu wymiata), łososia. Przy zamianie robię taką porcję, aby wartość białka się zgadzała. Jak rosną tłuszcze przez zmianę mięcha to ucinam z oliwy lub oleju lnianego. Ryż wymiennie z kaszą, makaronem pełnoziarnistym, czasami z ziemniakami. W jadłospisie przykład jest jeden - bo nawet jak zmieniam mięcho czy ryż na coś innego, to BTW zostaje takie samo.


alucard79
rzuć okiem na walkę z fatem dageta7 lub damiana


Damiana śledzę na bieżąco, a całość połknąłem już jakiś czas temu.
Wiem, że da się ładnie wszystko ugotować bez jakiejkolwiek monotonii - tylko wymaga to czasu, którego niestety często u mnie brakuje.

Tak a'propos wytłumaczcie mi, jak to robicie, że gotujecie sobie na 5 dni. Mi miska albo po 2 dniach przestaje smakować, albo się psuje. TO byłoby dla mnie dobre rozwiązanie, jakbym mógł jednego dnia nawet na te pół tygodnia zrobić miskę.


W sprawie ćwiczeń siłowych i gotowania na "dłużej" bardzo proszę o jakieś dobre rady:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1768 Napisanych postów 4335 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1261544
tzn co Ci się psuje? ja piekę mięso w sobotę/niedzielę, pakuję w plastikowe pojemniczki i do lodówki. Po 4 dniach to się może popsuć wędlina ze sklepu nasączona jakimś gównem. Dobrze zrobione domowe mieso nie ma prawa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1768 Napisanych postów 4335 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1261544
tzn co Ci się psuje? ja piekę mięso w sobotę/niedzielę, pakuję w plastikowe pojemniczki i do lodówki. Po 4 dniach to się może popsuć wędlina ze sklepu nasączona jakimś gównem. Dobrze zrobione domowe mieso nie ma prawa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 143 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3051
ruski czołg
tzn co Ci się psuje?


Każda moja pierś z kurczaka po dwóch dniach leżenia w lodówce to jest kamyk:) Podobnie jest z wołowinką. W zasadzie to po łososiu tylko nie widać nic:)

Zapewne jest to kwestia przygotowania potrawy. Z przyjemnością to zmienie:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1768 Napisanych postów 4335 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1261544
a trzymasz w plastikowcyh zamkniętych pojemnikach? bo jeśli masz cyrkulacje powietrza w lodówce to Ci normalnie wysusza. Nikt nie mówi, że ta pierś po 3 dniach jest jak przed chwilą zrobiona ale jest spokojnie do zjedzenia. A marynujesz mięso przed pieczeniem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 143 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3051
ruski czołg
A marynujesz mięso przed pieczeniem?


Polega to bardziej na obsypaniu przyprawami, konkretnej marynaty raczej nie. Zapewne to jest przyczyna szybszego schnięcia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1768 Napisanych postów 4335 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1261544
całkiem możliwe. Ja przynajmniej na kilka godzin namaczam w sosie sojowym i occie winnym lub jabłkowym. Do tego czosnek i przyprawy. W czasie pieczenia puszczają soki więc obracam mięso co jakiś czas tak aby zawsze inna część była zanurzona.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 143 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3051
ruski czołg
całkiem możliwe. Ja przynajmniej na kilka godzin namaczam w sosie sojowym i occie winnym lub jabłkowym. Do tego czosnek i przyprawy. W czasie pieczenia puszczają soki więc obracam mięso co jakiś czas tak aby zawsze inna część była zanurzona.


Napiszesz jakie proporcje dajesz sojowego i winnego? Chyba, że to opatentowane prze Konia:P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 457 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6428
trening troche kicha ale wnioskuję z niego że posiadasz tylko hantle 2x15 albo jakąś bardzo lekką sztangę
przydałoby si nabyć trochę krążków i robić FBW
https://www.sfd.pl/[art]_FBW_Full_Body_Workout_by_georgu-t364504.html 

Najpotężniejszy jest ten, kto panuje nad sobą

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening na rzeźbe

Następny temat

FBW 3, 4 razy w tygodniu do oceny

forma lato