Przepiszę fragment tabeli 54-8. z podpisem
"Zalecane normy żywieniowe. Zabezpieczają one utrzymanie dobrego stanu odżywiania większości zdrowych mieszkańców Stanów Zjednoczonych*"
Mężczyźni, wiek 15-18l; waga(śr.) 66kg; wzrost176cm; białko59g.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
wit.A 1000 "mikrog"
wit. D 10 - II -
wit.E 10 - II -
wit.K 65 - II -
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
wit. C 60 mg
Tiamina 1,5mg *
Ryboflawina 1,8mg *
Wit. B6 2,0mg
Folian 200 mikrog
wit B12 2,0 mikrog
Składniki mineralne:
Wapń 1200 mg
fosfor 1200mg
Magnez 400mg (350mg)
Żelazo 12mg
Cynk 15mg
jod 150mikrog
Selen 50mikrog
Fragment Tab 54-9. "Dobowe zapotrzebowanie na wybrane wit. i skł. mineralne. podane ilości są zarówno wystarczające, jak i bezpieczne".
Dorośli:
Biotyna30-100mikrog
Kwas pantotenowy 4-7mg
Pierwiastki śladowe:
Miedź 1,5-3,0mg
Mangan 2-5mg
Fluorki 1,5-4mg
Chrom0,05-0,2mg
Molibden 75-250 mikrog
Elektrolity:
Sód 1100-3300 mg
Potas 1875-5625mg
Chlorki 1700-5100mg.
*-Jeszcze dodam własne, istotne dopiski:
Tiamina= wit.B1 -jej zapotrzebowanie wzrasta m.in. przy diecie bogatowęglowodanowej, ciężka praca fiz., (ciąża, laktacja, gorączka, nadczynność tarczycy)
Występuje prawie we wszystkich art.spoż (kasze, ryż, otręby, pieczywo, drożdże, wątroba, serce, nerki, mleko, ciała suteczkowate (mózg
![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/14.gif)
Ryboflawina - wit. B2 zapotrzebowanie zależy od ilości spalanych kcal 0,5mg/1000kcal
Występowanie podobnie jak B1 (nie produkowana przez bakt.przew.pok)
wit B6 - zapotrzebowanie wzrasta wraz z ilością aminokwasów (białka) w diecie i ich przemian. Występowanie podobnie jak B1
wit PP ok. 6,5mg/1000kcal
Źródło dla org. może być syntetyzowana z tryptofanu w organizmie, wołowina, wątroba, wieprzowina, drób, pokarmy roślinne, drożdże, bakt. przew. pokarmowego
Wit. C wzrost zapotrzebowania w stresie, przeziębieniach.
Jak sobie coś jeszcze istotnego przypomnę to napiszę.
Jeśli pomogłem to kliknij tu w prawym dolnym rogu!
![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/1.gif)
TomaszG.
Jeśli pomogłem to kliknij tu w prawym dolnym rogu!
TomaszG.