SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Znakowanie produktów spożywczych - prośba o wypełnienie ankiety

temat działu:

Po siłowni, o siłowni

Ilość wyświetleń tematu: 2683

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 3009 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 54631
zrobione

Let's do IT

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 218 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5666
poszło :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Prosze SOGa :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Niech będzie :) w ramach podziękowania :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ktoś jeszcze ma ochotę pomóc? :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2425 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9575
Ja


EDIT: Skończone fajna ankieta, fajny avatar pozdrawiam !

Zmieniony przez - He Got Game w dniu 2012-03-31 12:18:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc :) ankieta zakończona, jak opracuję wyniki to w ramach ciekawostki postaram się coś tu wrzucić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Trochę mnie tu nie było he he, ale magistrem jestem szczęśliwie od maja ;) W każdym razie, tak jak obiecałam wrzucam parę informacji, do jakich udało mi się dotrzeć pisząc magisterkę odnośnie znakowania i zafałszowań prod. spoż.... Wybrałam te produkty, które każdemu użytkownikowi tego forum są bliskie niczym upadek rządów Tuska.

A więc:

- primo - w obrębie KAŻDEJ grupy żywności stwierdza się zafałszowania na tle znakowania albo co do jakości produktu (nie ważne czy jest to sok, czekolada, mięso, ser itd. itp.)
- secundo - producenci takiej żywności mogą robić z konsumentami co im się podoba, bo wysokość kary, jaką w tym przypadku muszą zapłacić jest wręcz śmieszna

Przykłady:
a) Mięso – zafałszowania dotyczyły głównie mięsa mielonego wołowego, w tym o obniżonej zawartości tłuszczu. Stwierdzono w nim dodatek mięsa wieprzowego, bez uwzględnienia tego faktu w wykazie składników oraz zawyżoną zawartość tkanki łącznej, wpływającą na obniżenie jakości finalnego produktu. W grupie przetworów mięsnych najwięcej zastrzeżeń dotyczyło dodatku skrobi(!!!), niedeklarowanej na opakowaniu, czy też zastosowaniu nieadekwatnej nazwy rodzajowej w przypadku m.in. kabanosów, które zostały wytworzone w ponad 52% z mięsa oddzielonego mechanicznie, które w świetle prawa mięsem nie jest!!!
b) Ryby – Do najczęściej występujących naruszeń zalicza się zawyżanie masy glazury (lodu) lub zaniżanie masy ryby, co jest przykładem oszustwa na tle ekonomicznym. W przetworach rybnych odnotowano niższą niż deklarowana masę białka, tłuszczu, lub ryby, dodatek niedozwolonych w tego rodzaju produktach środków konserwujących (np. benzoesan sodu i jego sole), zawyżoną zawartość słodzika (sacharyny) lub też jego obecność pomimo braku stosownej informacji na opakowaniu. Wśród wad organoleptycznych wymienić można nieodpowiednią konsystencję ryb marynowanych, gorzki i metaliczny smak tuńczyka konserwowanego, oraz czterokrotnie przekroczoną zawartość warstwy wodnej w zalewie olejowej sardynek konserwowanych....
c) Mleko i przetwory mleczne – W przypadku masła stwierdzono zafałszowania tłuszczami roślinnymi, sery dojrzewające kwestionowano pod względem różnicy w deklarowanym składzie (zbyt niska lub wysoka zawartość tłuszczu, białka, wody i soli) poza tym odnotowano obecność skrobi w śmietanie oraz obniżoną gęstość mleka spożywczego, świadczącą o rozcieńczeniu surowca wodą.

Ale to jeszcze nie koniec:
W kwestii mięsa: praktyka stosowania nieadekwatnej nazwy w stosunku do rzeczywistego składu stanowi nadal duży problem, o czym świadczą takie przykłady, jak „parówki wieprzowe” składające się w przewadze z mięsa oddzielonego mechanicznie z kurczaka oraz 5% mięsa wieprzowego, „serdelki z indyka” nieposiadające w swoim składzie mięsa z indyka w ogóle, oraz „parówki cielęce” zawierające mieszaninę przyprawową o nazwie „parówka cielęca” zamiast mięsa cielęcego :)

Więc generalnie, jesteśmy na każdym kroku nabijani w butelkę. Wszelkie Inspekcje działające w naszym kraju nie są w stanie (a może są, ale im się nie chce?) skontrolować 100% produktów które są na rynku. Nawet uważne czytanie etykietek nic nie da, jeśli producent łaskawie nas nie poinformuje o tym, co jest faktycznie w środku. Mało tego, nawet jeśli znajdziemy producenta, który fałszuje produkty, nie ucierpi na tym jego wizerunek, bo wszelkie dane KTO produkuje tego typu rzeczy są w naszym kraju....poufne! W USA podawane jest to do opinii publicznej, więc producenci nie chcą ryzykować - zafałszują jeden produkt, tracą z automatu wszystkich klientów i mogą zamknąć zakład...

Wygląda więc na to, że najlepiej hodować sobie na własny użytek kilka kurczaczków, krówkę i świnkę plus mieć hektar pola, na którym posadzimy sobie własne warzywka. Bleh.

Ale to tylko tak w ramach ciekawostki ;)

Zmieniony przez - natka w dniu 2012-11-25 11:56:08
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak muza na trening?

Następny temat

Ciężary własnej roboty.

WHEY premium