...
Napisał(a)
Faftaq takie pytanie - będziesz w Łodzi na konferencji naukowej 23-24.03.2012 ?
...
Napisał(a)
Powiedz czy skrajnością jest niejedzenie produktów przetworzonych?
Oczywiscie ze tutaj masz racje tylko ze dla ciebie produkty bezwartosciowe to weglowodany takie jak: płatki owsiane, ryz brazowy czy makaron pelnoziarnisty :). Według Ciebie to sa puste niepotrzebne rzeczy ?
Napisz zrodla białka, ww i tłuszczy jakie Ty spozywasz. Te nazdrowsze, pelnowartosciowe bez pustych kalorii no chyba ze piwo walniesz czasami ;)
Oczywiscie ze tutaj masz racje tylko ze dla ciebie produkty bezwartosciowe to weglowodany takie jak: płatki owsiane, ryz brazowy czy makaron pelnoziarnisty :). Według Ciebie to sa puste niepotrzebne rzeczy ?
Napisz zrodla białka, ww i tłuszczy jakie Ty spozywasz. Te nazdrowsze, pelnowartosciowe bez pustych kalorii no chyba ze piwo walniesz czasami ;)
...
Napisał(a)
badabu
(...) tak, ale sprawdź w słowniku słowo "alergia".
Jest to nadwrażliwość i występuje u dużej mniejszości populacji.
Duża większość nie ma problemu z metabolizowaniem tych związków.
Martwy błonnik jest dobrym podłożem dla drożdżaka.
A mało jest drobnoustrojów występujących w warzywach i owocach ?
Aspergillus Glaucus - może występować w drożdzach i konfiturach.
Fusarium sp. - wyst. w ziemniakach, cebuli, burakach, pieczywie, owocach.
Alternaria sp. - wyst. na owocach, warzywach.
Przykładowe drobnoustroje powodujące psucie się żywności.
Jest tego dużo, dużo, dużo więcej.
Przecież głównym źródłem kalorii nie są węglowodany, a tłuszcze.
Nie, według każdej literatury i podręczników szkolnych głównym źródłem kalorii są węglowodany (ok 55-65%).
Tłuszcze to ok. 20-30%, białko 10-15%.
Poza tym mówi się, że mleko jest źródłem białka, ale prawda jest taka, że jest to tylko ok. 3,5%, także nie dużo.
Czy alergia w dzisiejszych czasach dotyczy dużej mniejszości?
Drobnoustroje są wszędzie, ale drożdżaki, czyli zarodniki, a więc rodzaj ziaren, z których w sprzyjających warunkach wyrastają grzyby to już inna sprawa.
Nie wiem jak podręczniki, ale wiem że po zjedzeniu makaronu czy ryżu(kiedy jeszcze jadłem), po krótkim czasie mój organizm domagał się czegoś więcej i przyrost energii, który pojawiał się po posiłku po krótkim czasie znikał. Zupełnie inaczej ma się to do tłuszczu, czy białka gdzie po takim posiłku jest dużo energii na długi czas.
...
Napisał(a)
faftaq(...) myślę, że szkoda mojego czasu bym objaśniał Ci jak wygląda wchłanianie z przewodu pokarmowego wchłanianie pierwiastków wielowartościowych, przy udziale jakich substancji zachodzi chelatacja wapnia nieoranicznego pomijając już kwestie "toksycznego wpływu nieorganicznych form wapnia" na nasz organizm - która w praktyce nie ma miejsca.
Byłbym wdzięczny gdybyś znalazł czas, na wyjaśnienie powyższych kwestii.
Poproszę jeszcze o komentarz odnośnie filmu Mleko - Czynnik chorobotwórczy, tak abym wiedział w którym punkcie się skompromitowałem.
Zmieniony przez - fabularasa w dniu 2012-02-29 17:06:21
...
Napisał(a)
fabularasa zajrzyj do pierwszej lepszej książki nt. odżywiania czy fizjologii.
badabu - akurat alergie na żywność są coraz częstsze.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-02-29 17:14:57
badabu - akurat alergie na żywność są coraz częstsze.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-02-29 17:14:57
...
Napisał(a)
MODisPowiedz czy skrajnością jest niejedzenie produktów przetworzonych?
Oczywiscie ze tutaj masz racje tylko ze dla ciebie produkty bezwartosciowe to weglowodany takie jak: płatki owsiane, ryz brazowy czy makaron pelnoziarnisty :). Według Ciebie to sa puste niepotrzebne rzeczy ?
Napisz zrodla białka, ww i tłuszczy jakie Ty spozywasz. Te nazdrowsze, pelnowartosciowe bez pustych kalorii no chyba ze piwo walniesz czasami ;)
A co takiego zdrowego jest w brązowym ryżu czy makaronie pełnoziarnistym. Ryż jest przywożony z odległych zakątków świata, jest poddawany najróżniejszym procesom żeby się po drodze nie psuł itp. co takiego odżywczego w nim pozostanie jak już ugotowany trafi na nasz stół. Makron pełnoziarnisty, oprócz tego, że zawiera nieco mniej glutenu niż zwykły i tak jest zrobiony z mąki, która leżakowała gdzieś długi czas (mam nadzieję, że nie dostała się tam żadna pleśń), gdzie w procesie utleniania składniki odżywcze odeszły w zapomnienie.
Białko - jaja
Tłuszcze - mięso
Polecane artykuły