SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mleko

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 9022

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9360
Faftaq takie pytanie - będziesz w Łodzi na konferencji naukowej 23-24.03.2012 ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
@
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9360
poszło.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 228 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6324
Powiedz czy skrajnością jest niejedzenie produktów przetworzonych?
Oczywiscie ze tutaj masz racje tylko ze dla ciebie produkty bezwartosciowe to weglowodany takie jak: płatki owsiane, ryz brazowy czy makaron pelnoziarnisty :). Według Ciebie to sa puste niepotrzebne rzeczy ?
Napisz zrodla białka, ww i tłuszczy jakie Ty spozywasz. Te nazdrowsze, pelnowartosciowe bez pustych kalorii no chyba ze piwo walniesz czasami ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 182
badabu

(...) tak, ale sprawdź w słowniku słowo "alergia".
Jest to nadwrażliwość i występuje u dużej mniejszości populacji.
Duża większość nie ma problemu z metabolizowaniem tych związków.

Martwy błonnik jest dobrym podłożem dla drożdżaka.

A mało jest drobnoustrojów występujących w warzywach i owocach ?
Aspergillus Glaucus - może występować w drożdzach i konfiturach.
Fusarium sp. - wyst. w ziemniakach, cebuli, burakach, pieczywie, owocach.
Alternaria sp. - wyst. na owocach, warzywach.

Przykładowe drobnoustroje powodujące psucie się żywności.
Jest tego dużo, dużo, dużo więcej.

Przecież głównym źródłem kalorii nie są węglowodany, a tłuszcze.
Nie, według każdej literatury i podręczników szkolnych głównym źródłem kalorii są węglowodany (ok 55-65%).
Tłuszcze to ok. 20-30%, białko 10-15%.

Poza tym mówi się, że mleko jest źródłem białka, ale prawda jest taka, że jest to tylko ok. 3,5%, także nie dużo.


Czy alergia w dzisiejszych czasach dotyczy dużej mniejszości?

Drobnoustroje są wszędzie, ale drożdżaki, czyli zarodniki, a więc rodzaj ziaren, z których w sprzyjających warunkach wyrastają grzyby to już inna sprawa.

Nie wiem jak podręczniki, ale wiem że po zjedzeniu makaronu czy ryżu(kiedy jeszcze jadłem), po krótkim czasie mój organizm domagał się czegoś więcej i przyrost energii, który pojawiał się po posiłku po krótkim czasie znikał. Zupełnie inaczej ma się to do tłuszczu, czy białka gdzie po takim posiłku jest dużo energii na długi czas.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 182
faftaq
(...) myślę, że szkoda mojego czasu bym objaśniał Ci jak wygląda wchłanianie z przewodu pokarmowego wchłanianie pierwiastków wielowartościowych, przy udziale jakich substancji zachodzi chelatacja wapnia nieoranicznego pomijając już kwestie "toksycznego wpływu nieorganicznych form wapnia" na nasz organizm - która w praktyce nie ma miejsca.


Byłbym wdzięczny gdybyś znalazł czas, na wyjaśnienie powyższych kwestii.

Poproszę jeszcze o komentarz odnośnie filmu Mleko - Czynnik chorobotwórczy, tak abym wiedział w którym punkcie się skompromitowałem.



Zmieniony przez - fabularasa w dniu 2012-02-29 17:06:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9360
Czy alergia w dzisiejszych czasach dotyczy dużej mniejszości?

Tak
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
fabularasa zajrzyj do pierwszej lepszej książki nt. odżywiania czy fizjologii.

badabu - akurat alergie na żywność są coraz częstsze.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-02-29 17:14:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9360
ale wciąż występują w mniejszościach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 182
MODis
Powiedz czy skrajnością jest niejedzenie produktów przetworzonych?
Oczywiscie ze tutaj masz racje tylko ze dla ciebie produkty bezwartosciowe to weglowodany takie jak: płatki owsiane, ryz brazowy czy makaron pelnoziarnisty :). Według Ciebie to sa puste niepotrzebne rzeczy ?
Napisz zrodla białka, ww i tłuszczy jakie Ty spozywasz. Te nazdrowsze, pelnowartosciowe bez pustych kalorii no chyba ze piwo walniesz czasami ;)



A co takiego zdrowego jest w brązowym ryżu czy makaronie pełnoziarnistym. Ryż jest przywożony z odległych zakątków świata, jest poddawany najróżniejszym procesom żeby się po drodze nie psuł itp. co takiego odżywczego w nim pozostanie jak już ugotowany trafi na nasz stół. Makron pełnoziarnisty, oprócz tego, że zawiera nieco mniej glutenu niż zwykły i tak jest zrobiony z mąki, która leżakowała gdzieś długi czas (mam nadzieję, że nie dostała się tam żadna pleśń), gdzie w procesie utleniania składniki odżywcze odeszły w zapomnienie.

Białko - jaja
Tłuszcze - mięso
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

dziennik jako motywacja

Następny temat

Redukcja od podstaw

WHEY premium