SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kiełbacha ze słoja

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 11474

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 504 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4605
Witam wszystkich!

Poniższy przepis to nic specjalnie odkrywczego, ale zawsze to jakaś odmiana od pieczonych/smażonych/gotowanych mięs.

Składniki:

- mięso wieprzowe (łopatka i boczek, na 1,5 kg łopatki dałem 0,5 kg boczku)
- przyprawy: sól, pieprz biały i czarny, gorczyca, czosnek (ewentualnie sól do peklowania)

Wykonanie:

- mięso zmielić, dodać 2-3 łyżki zimnej wody, przyprawy wedle uznania (masa powinna być lekko niesłona, po ugotowaniu będzie w sam raz), dokładnie mieszamy . Jeśli zależy nam na "mięsnym" kolorze wyrobu finalnego, to najpierw dodajemy łyżeczkę soli peklującej, a później dopiero sól kuchenną.






- odmierzone porcje masy mięsnej (np. po 200 - 250g), nakładamy do słoików, ciasno ubijając. Zakręcamy, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą do połowy wysokości słoików, gotujemy na małym ogniu około godziny.






- wyciągamy słoiki, stawiamy do góry dnem, żeby się "zamknęły". Po wystygnięciu odwracamy...i można zabrać się za konsumpcję



Wartości odżywcze na 100g
B-12
W-0
T-27

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innego rodzaju mięsa (np. karkówki, szynki, schabu etc.) - kwestia gustu/preferencji. Co do przechowywania - trzymałem 2 tygodnie w temperaturze pokojowej i było ok. Więc śmiało można brać na podróż, do pracy, szkoły etc., jedyną niedogodnością może być oraniczona odporność opakowań szklanych na wstrząsy/uderzenia...






Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-09-21 19:13:08

Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-09-21 19:14:48
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
Mega pomysł stary na tłuste mięso, bomba.
Zyebista alternatywa dla pieczonej karkówki która czasem już bokiem wychodzi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ale słoikową i przysmak dworski od rusieckiego ktoś musiał zjeść
oj ti ti ti ti
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 504 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4605
Russell, skądś musiałem zdobyć takie eleganckie słoiczki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
wyjdzie z kurakiem?
ile to może stać i w jakich warunkach?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 504 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4605
Powinno wyjść A co do przechowywania - ja trzymałem 2 tygodni w temp. pokojowej i było ciągle zjadliwe. Pewnie w lodówce/chłodnej piwnicy lub spiżarni mogłoby postać dłużej...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 551 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 14668
Z czego wychodzi najwięcej tłuszczy? Bo chętnie bym to zrobił, ale z zminimalizowaniem tłuszczu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 504 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4605
Spróbuj z chudym mięsem - schab lub szynka, ewentualnie kurze/indycze cycki...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
z samych piersi wyjdzie suche, proponowałbym pomieszać piersi z jakąś łopatką
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 504 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4605
Grrruby, a jeszcze lepiej z boczkiem Ale jak ktoś chce wersję low fat, to niech próbuje z cyckami...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Łosoś na salsie z cukini by Malinowa

Następny temat

kurczak w sosie curry

WHEY premium