Poniższy przepis to nic specjalnie odkrywczego, ale zawsze to jakaś odmiana od pieczonych/smażonych/gotowanych mięs.
Składniki:
- mięso wieprzowe (łopatka i boczek, na 1,5 kg łopatki dałem 0,5 kg boczku)
- przyprawy: sól, pieprz biały i czarny, gorczyca, czosnek (ewentualnie sól do peklowania)
Wykonanie:
- mięso zmielić, dodać 2-3 łyżki zimnej wody, przyprawy wedle uznania (masa powinna być lekko niesłona, po ugotowaniu będzie w sam raz), dokładnie mieszamy . Jeśli zależy nam na "mięsnym" kolorze wyrobu finalnego, to najpierw dodajemy łyżeczkę soli peklującej, a później dopiero sól kuchenną.
- odmierzone porcje masy mięsnej (np. po 200 - 250g), nakładamy do słoików, ciasno ubijając. Zakręcamy, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą do połowy wysokości słoików, gotujemy na małym ogniu około godziny.
- wyciągamy słoiki, stawiamy do góry dnem, żeby się "zamknęły". Po wystygnięciu odwracamy...i można zabrać się za konsumpcję
Wartości odżywcze na 100g
B-12
W-0
T-27
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innego rodzaju mięsa (np. karkówki, szynki, schabu etc.) - kwestia gustu/preferencji. Co do przechowywania - trzymałem 2 tygodnie w temperaturze pokojowej i było ok. Więc śmiało można brać na podróż, do pracy, szkoły etc., jedyną niedogodnością może być oraniczona odporność opakowań szklanych na wstrząsy/uderzenia...
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-09-21 19:13:08
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-09-21 19:14:48