SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

bialko - izolat, koncentrat - watpliwosci

temat działu:

ATLETA

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 34991

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 5958 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 27546
chcialam pewne rzeczy sobie poukladac.....

Son pisze:
"izolat ma znacznie wyższe BV (stopień przyswajalności białka). Izolat ma 159 a koncentrat 104 (odnosnikiem jest białko jaja kurzego które ma BV100). Krótko mówiąc, przy niewielkiej różnicy w cenie lepiej kupić te z izolatu"

Bigger pisze:
"izolat jest o jedno oczko wyzej zaawansowaną postacia białka od koncentratu....
i kiedy potrzebujesz białka najwyzszej jakosci i w szybkim czasie-woowczas mozna zapodac izolat...
pozatym w izoltach (tych dobrych)praktycznie wyeliminowana jest laktoza,wystepuje wieksze stezenie białka..oraz inny układ aminokwasowy.."

Góral mowi:
"Izolat BV 159 koncentrat BV 104. BV-to wartosc biologiczna bialka. Patrzac na jakosc izolat to najlepsze bialko na rynku, tylko troche drogawe. "

Ambroziak mowi:
"Prawdopodobnie różnice w BV biorą się z różnych metod izolacji. Możliwe, że ultrafiltracja, dając białka nie zdenaturowane, umożliwia uzyskanie wyższego BV. Zwróćcie uwagę na fakt, że producent podaje duże wachania Bv - od 100 do 159.
Clarity, w danym rodzaju białka, generalnie profil aminokwasowy powinien być zbliżony, chyba, że jakiś proces technologiczny go zmienia.
Wydaje mi się, że producent podaje w tej informacji dne z piśmiennictwa, a nie konkretne badania wartości biologicznej swojego, konkretnego produktu. Jednak, mogę się mylić.
Reasumując: BV jest jednym z parametrów określających wartość pokarmową białek. Generalnie, wskaźnik ten powinien być podobny dla danego rodzaju białka - np. kazeiny, ovoalbuminy, laktoalbuminy,
..... i dalej:
WPC to kncentrat białek SERWATKOWYCH, zaś WPI - izolat białek SERWATKOWYCH. W serwatce nie ma kazeiny! Już doczytałem i wiem, mniej więcej, o co chodzi. Białka serwatkowe składają się w ok 80-ciu procentach z laktoalbumin, a reszta to immunoglobuliny, albuminy osocza, metaloproteiny i inne, drobniejsze białka. W procesie izolacji pozostają głównie laktoalbuminy, o wyższym BV, od pozostałych białek serwatkowych. "

A tu poczatek opisu Matrixa Olimpa:
"OLIMP Whey Pro Matrix jest unikalną, kompleksową kompozycją najwyższej jakości, koncentratu (WPC), izolatu (WPI), hydrolizatu (WPH) białek serwatkowych oraz peptydu glutaminowego, wzbogaconą w substancje antykataboliczne (glutaminę i taurynę), aktywatory metaboliczne (cholinę i inozytol z lecytyny) oraz witaminy i minerały, "

Przeczytalam wszsytko o tych izolatach, koncentratach....
O Hydrolizacie nic nie znalazlam...

Czy ktos moze mi to wyjasnic: "jak chlop krowie na granicy"?????

Izolat od koncentratu rozni sie generalnie zawartoscia bialka (na korzysc izolatu) i BV bialka - tez na korzysc izolatu.
Tak??
Tylko czy BV oznacza szybkosc przyswajania tego bialka - czy ilosc jaka sie moze przyswoic??
bo Kain z kolei pisze:
"Wartość BV jest uzależniona od bilansu aminokwasów w danych pokarmach lub odżywkach.Im bardziej ten bilans przypomina bilans organizmu tym wyższe BV a im wyższe BV tym więcej
białka z danego produktu pozostanie w organiźmie i pośrednio przyśpieszy to wzrost mięśni."
Ale w takim razie dlaczego mowi sie, ze serwatka (chyba ma wysokie BV - tak??) szybko sie wchlania?? A nie mowi sie ze LEPIEJ sie wchlania??

Reasumujac:
BV - szybkość wchlaniania czy ilosc??
Izolat, koncentrat, hydrolizat - jesli zle zrozumialam roznice miedzy nimi - to prosze o wyjasnienie.
I ostatnie -
czy w takim razie mozna powidziec ze obiektywnie najlepsza odzywka bialkowa to taka, ktora zawiera izolat, koncetrat i hydrolizat - bo jest najbardziej zroznicowana i moze uwalniac to bialko do organizmu w dluzszym czasie a przez to lepiej sie przyswoic??
Czy w ogole cos mieszam??
A jesli nie mieszam to jakie bylyby teoretycznie idealne proporce tych skladnikow???

JEsli pytanie jest idiotyczne to z gory przepraszam....
ale
naprawde nie bardzo rozumiem......

Son - mam nadzieje ze nei wezmiesz mi za zle zasmiecanie Twojego dzialu, ale w suplach dziwny tlok panuje a tu i tak zbiera sie smietanka Expercka


------------------------------
"When you exercise, your goal isn't to burn fat, it's to become a fat burning machine"
-------------------------
Twarda, syntetyczna i leniwa Efka
--------------------------
Doradca Trójboj

-------------------------
Twarda, syntetyczna, leniwa i d****na Efka
-------------------------

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
BV to stopień przyswajalności białka, czyli im wyższe BV tym więcej białka zostaje w organiźmie. Natomiast o szybkości wchłaniania przypuszczam że decydują proporcje aminokwasów i widocznie w białku serwatki są one najkorzystniejsze pod tym względem.
Różnicę pomiędzy izolatem a koncentratem zrozumiałaś dobrze, natomiast hydrolizat to białko rozbite do postaci aminkokwasów czyli wstępnie przetrawione. Ponieważ proces hydrolizy kosztuje to aminokwasy głównie się tabletkuje i sprzedaje w mniejszych ilościach. Natomiast niektóre firmy do odżywek dodają sproszkowany hydrolizat co polepsza jakość tej odżywki, choć nie ma się co oszukiwać, taki dodatek to głównie chwyt marketingowy gdyz pozwala napisać na etykiecie że w odżywce jest hydrolizat, choć faktycznie są go niewielkie ilości.
Jeśli chodzi o najlepsze proporcje w odżywkach białkowych to bywa różnie. Np. po treningu najlepszy jest izolat serwatki, ze względu na czas jego wchłaniania, w ciągu dnia także (chyba że nie będziemy jeść przez kilka godzin). na noc najlepsze są mieszanki np. Izolat + białko jaja.
Oczywiście można mówić że izolat jest najlepszy, jednak faktem jest że jest bardzo drogi i jest to odżywka dla zamożnych.
Z 2kg izolatu jest prawie 5kg Ovopolu, ale jeśli nie patrzymy na cenę to nr 1 będzie odżywka Olimpa Izolat + hydrolizat

SONBATY http://www.atleta.pl
Czlonek mafia.suple.hardcor.pl

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 5958 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 27546
dziekuje Son
wreszcie pojelam

o sogach to juz nie wspominam
ale jak sie uda to wzbogacisz sie o kolejnego do swojej imponujacej kolekcji



------------------------------
"When you exercise, your goal isn't to burn fat, it's to become a fat burning machine"
-------------------------
Twarda, syntetyczna i leniwa Efka
--------------------------
Doradca Trójboj
1

-------------------------
Twarda, syntetyczna, leniwa i d****na Efka
-------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 3704 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23096
Mozna domyslac sie tez ze ten hydrolizat dodawany do odzywek nie ma kompletnego aminogramu (pewnie brak w nim BCAA, Glutaminy) <- poprostu dodawane sa resztki pozostale po wyizolowaniu tych amino
pozatym nie mam nic do dodania

.:: Czlonek mafia.suple.hardcor.pl ::.
Doradca w dziele suplementacja.

...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Nie bardzo kapuję, mówiłeś to na poważnie czy zartowałeś?

SONBATY http://www.atleta.pl
Czlonek mafia.suple.hardcor.pl

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 3704 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23096
Hmmm taka moja kolejna czarna wizja
A wg Ciebie co sie dzieje z reszta surowca przy produkcji wolnych amino ?

.:: Czlonek mafia.suple.hardcor.pl ::.
Doradca w dziele suplementacja.

...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
VLAD.IV ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 10634 Wiek 49 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 36062
Clarity.. Ty to jak coś przywalisz - uśmiałem się nieźle..swoją drogą chciałbym się realnie dowiedzieć ile tych trawionych aminek jest na kg Matrixa... pewnie ze 2-3g albo i mniej...

członek-mafia.suple.hardcor.pl

członek-mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
VLAD.IV ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 10634 Wiek 49 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 36062
Co się dzieje z resztą surowca Clarity - sprzedają to jako glutamin peptid

członek-mafia.suple.hardcor.pl

członek-mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Firmy odżywkowe kupują chyba czysty hydrolizat a z odpadami bawią się firmy produkujące amino.
Właściwie to nawet nie wiem czy jakieś odpady są a jeśli tak to jakie (o jakim składzie).
Nie wiem jak wykonuje się procedurę hydrolizy, domyślam się że wrzuca się białko do jakiejś maszyny, ale na jakiej zasadzie ona działa że trawi tego nie wiem.

SONBATY http://www.atleta.pl
Czlonek mafia.suple.hardcor.pl

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jutro bedzie więcej czasu to temat rozwinę


Zmieniony przez - BULMASTIF w dniu 2003-05-31 11:46:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 5958 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 27546
no prosze jak moje pytanie okazalo sie stymulujace dla expertow
milo mi strasznie;
podyskutujcie sobie chlopaki
chetnie poczytam i czegos sie naucze



-------------------------
"When you exercise, your goal isn't to burn fat, it's to become a fat burning machine"
-------------------------
Twarda, syntetyczna i leniwa Efka, magnes na Bulmastifa
-------------------------
Doradca Trójboj

-------------------------
Twarda, syntetyczna, leniwa i d****na Efka
-------------------------

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

IZOLAT OLIMPA 95%

Następny temat

Sonbaty - pytanko.....

WHEY premium