To nie są frytki, to są gotowane ziemniaki w kształcie frytek karbowanych bo B-50 akurat robił foto potreningowego. Zapewne nie pozwolił by sobie na jedzenie frytek więc wasze spekulacje są nie na miejscu
...
Napisał(a)
Nie można jeść frytek !!!
To nie są frytki, to są gotowane ziemniaki w kształcie frytek karbowanych bo B-50 akurat robił foto potreningowego. Zapewne nie pozwolił by sobie na jedzenie frytek więc wasze spekulacje są nie na miejscu
To nie są frytki, to są gotowane ziemniaki w kształcie frytek karbowanych bo B-50 akurat robił foto potreningowego. Zapewne nie pozwolił by sobie na jedzenie frytek więc wasze spekulacje są nie na miejscu
...
Napisał(a)
Ale to co można sobie kupić takie fryteczki mrożone i sobie np na parze rozpracować wsumie do po treningowego, dobra opcja wsumie :P
...
Napisał(a)
Nie próbowałem gotować frytek ale kiepsko to widzę. Są robione ze specjalnych gatunków ziemniaków i odpowiednich właściwościach uprawianych z przeznaczeniem właśnie na ten cel. Inne gatunki są do gotowania i mają inne właściwości. Ponadto frytki mrożone są półproduktem więc są po wstępnej obróbce technologicznej. Są blanszowane i wstępnie smażone w oleju roślinnym. Zawierją więc oleje zapewne kiepskiej jakości.
Nie wiem czy takie frytki ci się nie rozpadną, nie zrobi si cię jakaś papka ziemniaczana, nie mam pojęcia. Chcesz to próbuj ale widzę mały sens tego. Nawet jak ci wyjdzie to wizualnie będzie to frytka ale smakowo będzie to pyra, być może mniej smaczna niż zwykła pyra.
...
Napisał(a)
Co prawda wykonałem cały przepis na oko :D ale mimo wszystko wyszło przepyszne!
Sog dla autora
Sog dla autora
Dance isn't my job, this is my life! ;]
...
Napisał(a)
Ja też postanowiłem zrobić sobie dziś takie danie. 600g kurczaka już naciąga przyprawami. Dzięki za przepis, SOG poleciał.
...
Napisał(a)
za***iście wchodzi nie ma co
dobry przepis
za niedługo idą kulki mocy
Zmieniony przez - MCKOKS w dniu 2011-05-14 11:53:13
dobry przepis
za niedługo idą kulki mocy
Zmieniony przez - MCKOKS w dniu 2011-05-14 11:53:13
...
Napisał(a)
jadlem ok 2 godziny temu, robie sobie ponownie - wlasnie jest w piekarniku za***iste, sog
...
Napisał(a)
ja myślałem, że frytki są nie zdrowe. Można je jeść do obiadu? Przecież one są tłuste itp.
...
Napisał(a)
Co do frytek to ciekawy przepis testowałem i dobre jak z maka :)
Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru
Rozgrzej mocno olej w odpowiednim naczyniu
Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika
Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurz w gorącym oleju
Zaczekaj moment, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmij sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka (yeah!)
Odczekaj kilka chwil aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatory (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne zmieniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące)
Teraz czas na drugi etap smażenia – włóż sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smaż frytki do uzyskania złotego koloru.
Gotowe frytki przełóż do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem – dzięki temu tłuszcz znajdujący się na zewnątrz frytek ładnie wchłonie się w papier
Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru
Rozgrzej mocno olej w odpowiednim naczyniu
Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika
Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurz w gorącym oleju
Zaczekaj moment, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmij sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka (yeah!)
Odczekaj kilka chwil aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatory (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne zmieniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące)
Teraz czas na drugi etap smażenia – włóż sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smaż frytki do uzyskania złotego koloru.
Gotowe frytki przełóż do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem – dzięki temu tłuszcz znajdujący się na zewnątrz frytek ładnie wchłonie się w papier
Poprzedni temat
omlet z płatkami owsianymi i jogurtem truskawkowym pycha
Następny temat
Spaghetti z kurczakiem
Polecane artykuły